- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά

της ΜΕΛΙΝΑΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ*

Αποτέλεσαν έμπνευση για τον Σουηδό σκηνοθέτη Μπέργκμαν σε μια από τις αριστουργηματικές ταινίες του. Έχουν σχήμα καρδιάς, χρώμα κόκκινο και πολύ γλυκιά γεύση. Αγαπημένο παγωτό των παιδιών και συστατικό ενός από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά cocktails. Ο λόγος για τις φράουλες, ένα λαχταριστό φρούτο με πολλές ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες. Η φράουλα ανήκει στην οικογένεια των Ροδιδών (Rosaceae) και ο καρπός της αποτελείται από μια ανθοδόχη που έχει στην επιφάνεια πολλά μικρά σπόρια. Αν και θεωρείται φυτό των ψυχρών περιοχών απαντά σε όλα τα γεωγραφικά μήκη καθώς διαθέτει μεγάλη γενετική ποικιλομορφία που της επιτρέπει να προσαρμόζεται σε διάφορα κλίματα. Η καταγωγή της είναι πιθανότατα από τη Χιλή ενώ στη χώρα μας καλλιεργείται η ευρωπαϊκή ποικιλία της που αυτοφύεται, συχνά, σε λοφώδεις και δασώδεις περιοχές.

Αν θελήσει κάποιος να την καλλιεργήσει, είτε αρχάριος με την κηπουρική είτε ακόμη και στο μπαλκόνι του, τότε μπορεί σχετικά εύκολα να το κάνει. Αρκεί να την φυτέψει σε μια κρεμαστή ή κάθετη γλάστρα και να την σκεπάσει με μια σίτα μιας και τα κάθε λογής έντομα την “λιγουρεύονται” πολύ. Χρειάζεται συχνό πότισμα και εάν επιλέξουμε σπόρους της (καθώς αναπτύσσεται και με παραφυάδες) τότε πρέπει να τους τοποθετήσουμε στο ψυγείο για περίπου 4 εβδομάδες πριν τη σπορά. Αυτό είναι αναγκαίο γιατί το φυτό με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνεται το τέλος τους χειμώνα και ενεργοποιεί το ριζικό του σύστημα. Οι γλάστρες καλό θα είναι να τοποθετηθούν σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος μόνο το απόγευμα γιατί η φράουλα ξεραίνεται με την υπερβολική ζέστη. Το πρώτο έτος, το φυτό θα αναπτύξει κυρίως τη ρίζα και τα φύλλα του και θα παράγει λίγους καρπούς. Καθώς όμως είναι πολυετές, από το δεύτερο έτος και έπειτα θα παράγει περισσότερα φρούτα αρκεί να την προστατέψουμε από τις παγωνιές του χειμώνα.

Τα φύλλα και οι ρίζες του φυτού ως αφέψημα χρησιμοποιούνταν στην παρασκευή χωνευτικών και φαρμάκων, σε lotions για το δέρμα και ακόμη σε επιθέματα εγκαυμάτων. Θεωρείται πως έχει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες χάρη στην περιεκτικότητα της σε φαινόλες (με κυρίαρχη την ανθοκυανίνη από την οποία παίρνει και το έντονο κόκκινο χρώμα της). Περιέχει βιταμίνες Α και C καθώς και λουτεΐνη, μια ουσία με θετική επίδραση στην όραση. Επιπλέον, περιορίζει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αρθρίτιδας και επηρεάζει θετικά την αρτηριακή πίεση. Βοηθάει, επίσης, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας καθώς είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών. Τέλος, έχει καθαρτική και διουρητική δράση συμβάλλοντας στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Ως άρωμα η φράουλα χρησιμοποιείται κατά κόρον στη ζαχαροπλαστική όπως επίσης και νωπή στην παρασκευή γλυκισμάτων και μαρμελάδων.

Κι ενώ ως φρούτο οι φράουλες έχουν αρκετά καλά στοιχεία, παρουσιάζουν κάποια βασικά μειονεκτήματα. Απαιτούν φυτοφάρμακα για την καλλιέργειά τους και αλλοιώνονται πολύ γρήγορα μετά την κοπή. Είναι λοιπόν προτιμότερο να επιλέξει κάποιος για κατανάλωση τις βιολογικές, ακόμα και αν χρειαστεί να αγοράσει λιγότερη ποσότητα λόγω του κόστους τους. Αν βρεθείτε σε ένα πάγκο λαϊκής ή στο μανάβη της γειτονιάς σας τότε προτιμήστε να αγοράσετε όσες δεν έχουν ζαρώματα και κακώσεις, είναι ομοιόμορφες με λαμπερό χρώμα, πράσινα φυλλαράκια στην κορυφή και ευδιάκριτες μικρές τρίχες στην επιφάνειά τους. Και φυσικά, καλό θα είναι να προμηθεύεστε από αυτές τόση ποσότητα όση πρόκειται να καταναλώσετε άμεσα.

Μικρά Tips

  • Τρώγονται σκέτες αλλά και πασπαλισμένες με ζάχαρη και άλλα φρούτα σαν σαλάτα
  • Πριν τις καταναλώσετε ξεπλύντε τις με άφθονο νερό και λίγο χυμό λεμονιού για εξουδετέρωση των κάθε λογής μικροβίων
  • Είναι πολύ δροσερές ως επιδόρπιο με γιαούρτι και δημητριακά ή σαντιγί
  • Συνδυάζονται τέλεια με σοκολάτα ή ένα ποτήρι σαμπάνια για πιο ιδιαίτερες στιγμές
  • Χτυπήστε τις με ένα κεσεδάκι γιαούρτι, λίγο γάλα, 2 κουταλιές ζάχαρη και πολλά παγάκια και απολαύστε ένα σπιτικό και υγιεϊνό milkshake

 

 

 

*Η Μελίνα Κριτσωτάκη είναι γεωπόνος. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές τις σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη Αγροτικού Χώρου από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και τώρα εργάζεται ως σύμβουλος αγροτικής ανάπτυξης. Είναι Αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Γεωπόνων Νομού Ηρακλείου.

 

- Διαφήμιση -