της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΙΚΑΡΙΟΥ*
Περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες επισκέπτες. Πενήντα περίπου πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς και άλλες τόσες οι συμμετέχουσες σαμιώτικες επιχειρήσεις. Αντιπροσωπείες από πρεσβείες της Ταϊλάνδης, της Ουρουγουάης, του Περού, της Χιλής, της Βραζιλίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας. Διακεκριμένοι chef και executive chef, δημιουργίες από food bloggers και bar tenders. Εβδομήντα πέντε καλλιτέχνες από την πανελλήνια μα και νησιωτική μουσική σκηνή. Αξιόλογοι εκφραστές των γραμμάτων και των τεχνών, λογοτέχνες και ιστορικοί, συγγραφείς και ποιητές, εικαστικοί και φωτογράφοι, κεραμίστες και δημιουργοί καλλιτεχνημάτων. Παιδικά εργαστήρια ζωγραφικής και κεραμικής, παραμυθοσαλάτα και φρουτοπία, ψηφιδωτές νοστιμιές και ταξιδιάρικες γεύσεις του Αιγαίου, καταρρίχηση με ιμάντες και διαδρομές με κάρα του παλιού καιρού.
Και σε όλα αυτά, δεν υπήρξε καμία απώλεια αντικειμένων, κανένα ατύχημα ή συμβάν, ενώ διάχυτη ήταν η αίσθηση πλήρους ασφάλειας. Σαν αποτέλεσμα, ενθουσιώδη τα σχόλια τόσο από επισκέπτες όσο και από συμμετέχοντες για τις πολυποίκιλες δραστηριότητες. Ο επιχειρηματικός κόσμος της Σάμου μιλά για εδραίωση συνεργασιών ενώ οι πολιτιστικοί φορείς «πλησίασαν» περισσότερο ο ένας τον άλλο.
Αυτός είναι ένας μικρός απολογισμός από την περυσινή διοργάνωση του τριήμερου φεστιβάλ Πολιτισμού και Γαστρονομίας στη Σάμο. Παρότι η περίοδος διεξαγωγής του συνέπεσε χρονικά με την ιδιαίτερα αποτρεπτική συγκυρία της εφαρμογής του capital control, δεν ακυρώθηκε, δε μετατέθηκε και πήγε ανέλπιστα καλά.
Φέτος, το 2ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Γαστρονομίας είναι και πάλι γεγονός. Ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις και δρώμενα, που θα πραγματοποιηθεί στις 22, 23 και 24 Ιουλίου, στο χώρο των κατασκηνώσεων Αγίου Κωνσταντίνου Σάμου. Το πρόγραμμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει πλήθος δρώμενων αλλά και εκθεμάτων, ενώ τα κεράσματα διάφορων τοπικών προϊόντων αναμένεται να είναι πλούσια.
Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις από κάθε μεριά της Σάμου προετοιμάζονται πυρετωδώς ώστε αυτό το τριήμερο, επισκέπτες αλλά και μόνιμοι κάτοικοι να έχουν τη χαρά να γευτούν και να γνωρίσουν τα «καλούδια» της σαμιακής γης, τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις των ανθρώπων της, τις διαφορετικές εκφάνσεις του πολυπολιτισμικού προφίλ της γενέτειρας του Πυθαγόρα.
Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού Β. Αιγαίου ενώ μια πολυπρόσωπη επιτροπή εθελοντών από όλη τη Σάμο εδώ και μήνες προσπαθεί να συντονίσει το όλο εγχείρημα, προκειμένου να είναι επιτυχημένο και πάλι. Στόχος βέβαια, όπως δηλώνουν, είναι η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού και τα «έργα ανθρώπων».
Το SAMOS Festival 2016 τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας θα παραβρίσκεται στη Σάμο καθ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Σάμου και του Visit Greece.
ΖΑΝΕΤ ΚΑΠΟΥΓΙΑ, ΠΕΝΥ ΣΚΑΡΟΥ, ΤΑ ΦΩΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ, ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Μεταξύ εκείνων που αναμένεται να προσελκύσουν ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι η συναυλία της πολυαγαπημένης στη γενέτειρά της Πένυς Σκάρου σε έντεχνο και ροκ ρεπερτόριο. «Τα φώτα απέναντι», το μουσικό σχήμα από τη Λέσβο θα χαρίσει στη Σάμο μια βραδιά με ιδιαίτερα ακούσματα παραδοσιακής μουσικής και στη συνέχεια θα ξεσηκώσουν άπαντες σε ένα αυθεντικό νησιώτικο γλέντι!
Η αισθαντική τραγουδίστρια Ζανέτ Καπούγια το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουλίου θα ταξιδέψει στου Αιγαίου τον κυματισμό όλα μας τα ερωτικά σκιρτήματα, ενώ παράλληλα θα δείξει και τις άλλες καλλιτεχνικές της εκφράσεις μέσω χειροποίητων κοσμημάτων αλλά και ζωγραφικής. Θα συμμετέχει στο εντελώς πρωτοποριακό project «Χάρτινα Παραμύθια» εικονογραφώντας τις σελίδες που θα κατασκευάσουν μικρά αλλά και… μεγάλα παιδιά, συνεργαζόμενη με την εμπνευσμένη εικαστικό Φερενίκη Τσαμπαρλή και υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων των Βιβλιοθηκών Σάμου και Σμύρνης Burnova για τη συγγραφή των παραμυθιών του Αιγαίου. Η Αθηνά Πετούλη, με υπέροχο καλλιτεχνικό πνεύμα θα διανθίσει τα «Χάρτινα Παραμύθια» με φανταστικές εικόνες βγαλμένες από τον νεραϊδόκοσμο του παιδικού ονείρου ενώ η εικαστικός Estella Carballo, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ουρουγουάης, θα ντύσει κι εκείνη με το ταλέντο της την παιδική φαντασία.
Για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής η υψίφωνος Δήμητρα Τσακανιά μαζί με την σολίστ πιάνου Κατερίνα Τοπαλίδη, έχουν ετοιμάσει ένα εξαιρετικό αφιέρωμα.
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ
Γαστρονομία και ιδιαίτερες συνταγές με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου, εμπνευσμένες δημιουργίες από το τμήμα μαγειρικής του ΙΕΚ αλλά και παραδοσιακή τοπική κουζίνα από Σαμιώτισσες νοικοκυρές. Τις γεύσεις του τόπου τους θα αναδείξουν οι εκπρόσωποι των πρεσβειών διαφόρων χωρών που θα φιλοξενηθούν στο φεστιβάλ, καθώς και καλλιτεχνικά αποτυπώματα της κουλτούρας κάθε χώρας. Κι ακόμη: Μοντέρνος χορός, ο αγαπημένος σε όλους «καραγκιόζης», πολεμικές αλλά φιλειρηνικές τέχνες, χορευτικές φιγούρες στα βήματα της παράδοσης, κατασκευή χαρταετού και… «πως το φτιάχναν το σαπούνι» κάποτε που αξιοποιούσαν κάθε πόρο. Τα κοκτέηλς με φρούτα, βότανα και σαμιώτικο κρασί, ο καφές και τα μυστικά του, φωτογραφία και δρώμενα, εικόνες και λέξεις.
Στο φετινό τριήμερο φεστιβάλ της Σάμου, πρωταγωνιστής είναι ο άνθρωπος. Που με τα έργα του, αλλάζει το τοπίο. Συνδέεται, συνδυάζεται και αναδημιουργεί. Εξελίσσεται. Εναντιώνεται στην κατήφεια και τη μιζέρια των καιρών. Αναπλάθει.
Εσείς, θα είστε εκεί;
(SAMOS FESTIVAL 2016 PROMOTIONAL VIDEO
https://youtu.be/cZi6CwGobr4 )