Ποιες είναι οι επικρατέστερες “λανθασμένες” διατροφικές πρακτικές του παιδικού πληθυσμού της Ελλάδας και με ποιους τρόπους μπορούν να βελτιωθούν;
Παράλειψη πρωινού γεύματος: Παρότι το πρωινό είναι ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας, συχνά λείπει από την καθημερινήδιατροφή των παιδιών. Είναι, επομένως, σημαντικό τα παιδιά να υιοθετούν το πρωινό γεύμα στην καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, Μια καλή συμβουλή είναι να τα ξυπνάμε λίγο νωρίτερα, να τα βοηθάμε στην προετοιμασία του πρωινού γεύματος, αλλά και να καταναλώνουμε πρωινό γεύμα μαζί τους δίνοντας το καλό παράδειγμα. Ακόμα όμως και σε περίπτωση που δεν προλάβουν να καταναλώσουν πρωινό στο σπίτι, θα πρέπει να τους παρέχουμε ένα καλής ποιότητας δεκατιανό για το σχολείο, καθώς αυτό θα αποτελεί μια θρεπτικά καλύτερη επιλογή σε σχέση με το να πάρουν κάτι απ’ έξω.
Χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών: Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, ωστόσο συνήθως δεν συγκαταλέγονται στα αγαπημένα τρόφιμα των παιδιών. Για να αυξηθεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά, πρέπει πρωτίστως αυτά να είναι διαθέσιμα στο σπίτι (με έμφαση στα αγαπημένα τους) και να τους προσφέρονται τακτικά και χωρίς πίεση για κατανάλωση. Επιπλέον, για να τα κάνουμε περισσότερο αρεστά στα παιδιά, δοκιμάζουμε να τους τα προσφέρουμε στη μορφή που τα επιθυμούν (π.χ. ψιλοκομμένα) ή ως συστατικό άλλων αγαπημένων τους τροφίμων (φρούτα σε γιαούρτι, λαχανικά σε τοστ, κλπ.), αλλά και να τα σερβίρουμε με ελκυστικό τρόπο (γρανίτα φρούτων, σουβλάκι λαχανικών, κλπ.).
Υψηλή κατανάλωση γλυκών: Η κατανάλωση τροφίμων και ποτών που είναι πλούσια σε λίπος ή/και ζάχαρη αποτελεί, επίσης, ένα κοινό χαρακτηριστικό της διατροφής των παιδιών. Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, η κατανάλωση γλυκών από τα παιδιά θα πρέπει να γίνεται με μέτρο ως προς τη συχνότητα και την ποσότητα, για παράδειγμα να μην ξεπερνά τις 2 μερίδες την εβδομάδα, όπως προτείνει η πυραμίδα της Μεσογειακής δίαιτας. Ωστόσο, εξίσου σημαντική είναι και η ποιότητα των γλυκών που καταναλώνονται, επομένως δεν ξεχνάμε να προσφέρουμε στα παιδιά θρεπτικές επιλογές γλυκισμάτων, όπως τα αποξηραμένα φρούτα, το μέλι, τα γλυκά του κουταλιού, η κομπόστα, το παστέλι, η μαύρη σοκολάτα και τα γλυκά με βάση το γάλα (π.χ. ρυζόγαλο).
Υψηλή κατανάλωση γρήγορου φαγητού: Μια ακόμα αγαπημένη διατροφική συνήθεια των παιδιών είναι το γρήγορο φαγητό, δηλαδή αυτό που δεν απαιτεί την “ιεροτελεστία” του γεύματος και προσφέρεται σε ταχυφαγεία, όπως σουβλατζίδικα, πιτσαρίες, κλπ. Καθώς το γρήγορο φαγητό είναι σχεδόν πάντα χαμηλότερης θρεπτικής αξίας σε σχέση με το σπιτικό, συστήνεται να καταναλώνεται από τα παιδιά σε μια λογική συχνότητα (π.χ. μόνο στο πλαίσιο των εξόδων με τους φίλους τους). Δεν θα πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό γρήγορο φαγητό, χρησιμοποιώντας θρεπτικά υλικά που παράλληλα αρέσουν στα παιδιά, όπως η σπιτική πίτσα με ζυμάρι ολικής άλεσης, τυρί και λαχανικά, τα σπιτικά μπέργκερ με ψωμάκια ολικής άλεσης, φιλέτο κοτόπουλο και λαχανικά, κλπ.
Πηγή: iatrikanea.gr