της ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΜΠΛΕΤΑ*
Βιέννη. Και 4 Δεκεμβρίου , αυτή την Κυριακή δηλαδή, έχουμε εκλογές για την προεδρία της Αυστρίας. Είναι η τρίτη φορά που καλούνται οι Αυστριακοί ψηφοφόροι μέσα σε οκτώ μήνες να εκλέξουν νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο για τη χώρας τους.
Οι πιθανότητες να εκλεγεί ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ στο ύπατο αξίωμα της Αυστρίας είναι πολύ μεγάλες.
Και αυτό, γιατί προτίθεται να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της Αυστρίας από την Ευρωπαική Ένωση, ή αλλιώς «Oexit».
Και μπορεί οι αρμοδιότητες του προέδρου στη χώρα να είναι περιορισμένες, ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να προκηρύξει δημοψήφισμα, καθώς και να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές.
Στον 2ο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών ο Χόφερ ηττήθηκε οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του νικητή από τους Οικολόγους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, λόγω της επιστολικής ψήφου. Κατόπιν τούτου προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας όπου και δικαιώθηκε για αυτό και την ερχόμενη Κυριακή θα διεξαχθούν πάλι οι προεδρικές εκλογές.
Όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν πως το αποτέλεσμα θα είναι πάλι οριακό, καθώς καταγράφεται ελάχιστη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, του 72χρονου υποστηριζόμενου από τους Πράσινους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και του 45χρονου υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, έως τώρα δεύτερου αντιπροέδρου της αυστριακής Βουλής, Νόρμπερτ Χόφερ.
Το κόμμα των Ελεύθερων όμως ισχυρίζεται, πως αν υπάρξουν πάλι δείγματα νοθείας, θα καταφύγουν σε καινούργια προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ένα ποσοστό της τάξης του 1% των ψηφοφόρων έχει μετακινηθεί προς τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο, από την διεξαγωγή των δεύτερων προεδρικών εκλογών μέχρι σήμερα.
Ενδέχεται τη διαφορά να την κάνουν οι επιστολικές ψήφοι, οι οποίες ανήλθαν σε 760.000 στις 22 Μαίου και αντιπροσώπευαν το 16,4% του συνόλου των καταμετρημένων ψήφων και ήταν κατά 40% περισσότερες από εκείνες στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013.
Η άνοδος του κόμματος των Ελευθέρων οφείλεται καθαρά στην απορριπτική στάση που κρατά, απέναντι στην συντηρητική πολιτική λιτότητας της Ευρωπαικής Ένωσης, καθώς και στην συγκεντρωτική πολιτική που θέλει τα εθνικά Κοινοβούλια να μην έχουν δύναμη στα εθνικά ζητήματα της χώρας τους.
Αυτή η στάση βρήκε έδαφος στον εκλογικό σώμα της Αυστρίας, που ήδη αμφισβητούσε το θεσμό της Ευρωπαικής Ένωσης.
Μετά την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες μέλος την 1η Ιανουαρίου 1995, υπήρξαν διακυμάνσεις στη στάση του πληθυσμού απέναντι στη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαική Ένωση.
Σε σχετική δημοσκόπηση πριν το Βρετανικό Δημοψήφισμα, 45% των Αυστριακών εμφανίζονταν να πιστεύουν, πως για τη χώρα τους τα πράγματα θα ήταν καλύτερα χωρίς την ΕΕ. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται μεταξύ των ψηφοφόρων του Κόμματος των Ελευθέρων έως και στο 80%.
Το τόλμημα του Brexit έχει επηρεάσει ακόμη περισσότερο όμως το μέσο Αυστριακό ψηφοφόρο, που βλέπει ότι το Brexit αποτελεί σημερινή πραγματικότητα. Για αυτό και το κόμμα των Ελεύθερων παρότι ακροδεξιό κόμμα ανταγωνίζεται στα ίσα για την προεδρία της χώρας, με σημαία του το δημοψήφισμα στην Αυστρία.
Οι αποτυχημένες πολιτικές της Ευρωπαική Ένωσης απέναντι στους πολίτες των χωρών μελών που την αποτελούν, έχουν δημιουργήσει αυτό ακριβώς το φαινόμενο. Ακροδεξιά κόμματα να διεκδικούν επάξια την κυβέρνηση ή την προεδρία χωρών ευαγγελιζόμενοι τα δικαιώματα των πολιτών τους –εθνικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά – αυτά που έπρεπε να προστατεύουν δηλαδή τα σοσιαλιστικά και άλλα υποτίθεται προοδευτικά κόμματα.
Η πολιτική κλίμακα έχει αλλάξει άρδην. Καταντήσαμε, οι «προοδευτικοί» να εφαρμόζουν την πιο σκληρή μορφή του καπιταλισμού, το φιλελευθερισμό και νεοφιλελευθερισμό καθώς αποτελούν την εξέλιξη του, αψηφώντας τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα που ήρθαν όμως να στηρίξουν οι πιο περιθωριακοί εθνικιστικοί κομματικοί μηχανισμοί και να αποτελέσουν τελικά σημαντική πολιτική δύναμη όχι μόνο μέσα στα κράτη τους αλλά και συνολικά στην Ευρωπαική Ένωση.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αλλοτροίωση στο πολιτικό στερέωμα από αυτή, καθώς καταδεικνύεται ότι ΕΧΕΙ ΕΚΠΕΣΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ…
Όταν η Ευρώπη συνειδητοποιήσει ότι το BREXIT δεν αποτελεί λάθος του Βρετανικού λαού αλλά λάθος δικό της, τότε και μόνο τότε θα μπορέσει να αποφύγει το ντόμινο των εξελίξεων – αν προλάβει και δεν είναι πλέον προ των θυρών της διάλυσης της…
*Η Παναγιώτα Μπλέτα γεννήθηκε στην Λακωνία ενώ μεγάλωσε στο Χαλάνδρι.
Σπούδασε στη Νέα Υόρκη:
ΜΒΑ – Μεταπτυχιακός τίτλος στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, New York Institute of Technology
BSc Marketing-Management – Πτυχίο στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing, City University of New York
Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο χώρο της Τοπικής αυτοδιοίκησης όπου και διακρίθηκε σαν:
Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου – Πρόεδρος των Δημοτικών Επιχειρήσεων Πολιτισμού και Ανάπτυξης στο Δήμο Χαλανδρίου- Δημιούργησε το πρώτο Δημοτικό Κ.Ε.Π. στην Ελλάδα, Κ.Ε.Π. Χαλανδρίου.
Υποψήφια Νομάρχης-Nομός Λακωνίας -Επικεφαλής Νομαρχιακής Παράταξης – Δημιούργησε πρότυπο Newsletter, που αφορούσε τα Ευρωπαϊκά προγράμματα σε σχέση με την Περιφέρεια και συνέβαλλε ουσιαστικά στην απορρόφησή τους.
Συνεργάστηκε επαγγελματικά με μεγάλους ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας, επικοινωνίας, εκπαίδευσης, καθώς και εστίασης αναλαμβάνοντας υψηλές διοικητικές θέσεις:
Σχεδίασε και υλοποίησε projects με σημαντικά ωφέλιμη αξία για το Ελληνικό κοινό –Γραμμή Ενημέρωσης σεισμόπληκτων 0800-18000, Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών 1464 κτλ.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την αρθρογραφία και τη συγγραφή. Έχουν εκδοθεί: τα πολιτικά βιβλία «ΔΙΚΑΙΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ-FAIR TWISTS», «ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ-ΑΝΙΣΧΥΡΟΙ ΗΓΕΤΕΣ», «ΟΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ», το οικονομικό δοκίμιο «ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ» και πέντε ποιητικές της συλλογές «FUCK YOU-ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ», «UNFUCK GREECE», «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ», «UNFUCK THE WORLD» (έχει εκδοθεί και στα αγγλικά) και «ΓΥΜΝΕΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ».
e-mail: bletas.p1@gmail.com
Facebook/Twitter:Panagiota Bletas