του ΧΑΡΗ ΤΣΙΟΚΑ*
Στον πολιτικό κοινωνικό και παραγωγικό χώρο ,ένα κόμμα για να βρίσκει βάση σταθερης εκλογικής αναφοράς , θα πρέπει να έχει σταθερές αξιακες ,ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές και αξιόπιστο πολιτικό πρόγραμμα!
Να δείχνει διαχρονικά με ποιες κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις επιχειρεί να εφαρμόσει τις επιδιώξεις του!
Μ αυτή την έννοια είναι άλλο πράγμα η μετάλλαξή και άλλο η εξέλιξή ενός κόμματός .
Το πρώτο οδηγεί στη κοινωνική συρρίκνωση και πολιτική αμφισβήτηση και το δεύτερο στην ενδυνάμωση κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών !
Παραδείγματα υπάρχουν πάρα πολλά και σε διαφόρους χώρους !
Πρόσφατη επιβεβαίωση για τους πολιτικούς χώρους αποτέλεσε η μετάλλαξη από τον ηγετικό κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ ,του κόμματος του δημοκρατικού σοσιαλισμού σε δεξιά σοσιαλδημοκρατία!
Αποτέλεσμα?Η συμμαχία με τις ολέθριες δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και η συνεπακόλουθη συρρίκνωση!
Το ίδιο συνέβη και σ άλλους χώρους , ενδεικτικά αναφέρομαι στους “επικοινωνιακούς” ! Όταν για παράδειγμα το MEGA μεταλλάξε το αξιακο σύστημα προσέγγισης της ειδησεογραφίας τότε άρχισε και η εγκατάλειψη από την ακροαματικότητα , του προοδευτικού πόλου!
Αυτά καταδεικνύουν πως οι πολίτες και οι παραγωγικές δυνάμεις που ανηκουν στον προοδευτικο πολο ,αξιολογούν την συνέπεια ,τη συνέχεια και τις σύγχρονες επεξεργασίες των κομμάτων αυτου του χωρου από ορισμένη πλην όμως μη κομματικά στενή εξάρτηση! Έχουν ομως πολιτικό στίγμα και αποστρέφονται τις μεταλλάξεις!
Στον αντίποδα επειδή ο συντηρητικός νεοφιλελεύθερος πόλος- που ταυτίζεται με την ασύδοτη αγορά διαχρονικά- , δεν μεταλλάσσεται , γι αυτό συντηρεί ένα σταθερό πυρήνα εκλογικού σώματος που αυξομειώνεται ανάλογα με τις επεξεργασίες της εποχης!
Ο Σύριζα τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε σε μια δύναμη επιλογής των προοδευτικών και παραγωγικών δυνάμεων γιατί το σοσιαλιστικό κόμμα διολισθενοντας μεταλλάχθηκε σε δεξιά σοσιαλδημοκρατία!
Οι πολίτες λοιπον για να γινεται καθαρο, δεν μετακινήθηκαν πολιτικά από τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της αριστεράς απλά επέλεξαν εκλογικά το πλησιέστερο στον προοδευτικό χώρο κόμμα!
Μ αυτή την οπτική όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και κρίνεται και αξιολογείται σε τρία ταυτόχρονα θεματα-επίπεδα!
Αυτα τα θεματα που θα περιγραψω , λίγο πολύ διαφαινονται και ως αντιπαράθεση υποβοσκουσα και στο συνέδριο και στον κυβερνητικό ανασχηματισμό!
Μ’ αυτή την οπτική πολιτικα και εκλογικά θα κριθει η κυβερνηση Συριζα ! Γιατί επαναλαμβανω η Προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία δεν κρίνει με βάση τις εσωκομματικές ισορροπίες αλλα με βάση την ικανότητα του:
α)να διασυνδέεται ,να αλληλοτροφοδοτειται και να μετασχηματίζει σε πολιτικές πράξεις την κοινωνική ανάγκη
β)να δημιουργει στο εσωτερικό της χωρας και την Ευρώπη συμμαχίες με προσωπα κινησεις και σχηματισμους που όχι μόνο θα ανατρέπουν την Ευρώπη της κερδοσκοπίας ,των ανισοτήτων και των πολλών ταχυτήτων αλλά με σχέδιο και ευρυτερες συμπαραταξεις πλειοψηφιας θα ανοίγουν άλλους δρόμους , αναπτυξιακούς και δίκαιους
γ) να αξιοποιει αντιπροσωπευτικα τα στελέχη του χωρου οχι επικοινωνιακα αλλα αποτελεσματικά για την εφαρμογή ενός οδικού χάρτη που συμπαρατασει με σύγχρονες επεξεργασίες τα 3 μεγάλα ρεύματα , δηλαδή της αριστεράς,του δημοκρατικού σοσιαλισμού ,και της οικολογίας σε Φόρα, κυβέρνηση και θεσμούς!
Αυτό έκανε και τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου , τηρουμένων χρονικά των αναλογιών και πετυχε!
Θυμίζω πως με κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες και χωρίς να υπονομεύει το συλλογικό τότε ΠΑΣΟΚ επέβαλε τις μεγάλες τομές , στήριξης της μεσαίας τάξης , της αγροτικής οικονομίας,της ίδρυσης του κοινωνικού Κράτους της διευρυμένης αποκεντρωμένης δημοκρατίας με αυτοδιοίκηση με συμμαχιες κινησεων και προσωπων του προοδευτικου πολου!
Άλλωστε στις μέρες μας τα στελέχη που ταυτίστηκαν και υπηρέτησαν αυτές τις μεγάλες αλλαγές, αυτά τα στελέχη λοιδορούνται ως “βαθύ και παλιό ΠΑΣΟΚ” σ αντιθεση με τους “αρεστους”που υπηρετησαν τη συντηρητικη μεταλλαξη!
Και αυτές τις κατακτήσεις επιχειρούσε και επιχειρει να ξηλώσει όχι μόνο η συμμαχία Σοιμπλε αλλά και η κυβέρνηση Σαμαρά και τωρα ο κ Μητσοτάκης με τα παρακολουθήματα του ίδιου λόγου!
Ο κ Τσιπρας στο συνέδριο μίλησε για μαζικό κόμμα ,για συμμαχίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη ώστε να υπηρετηθεί αποτελεσματική εφαρμογή ενός σχεδίου προοδευτικών αλλαγών στην Ελλάδα και την Ευρώπη!Για ανανεωση !
Το συνέδριο του Σύριζα με επιλογές του έδειξε επιφυλακτικό για τον ιστορικό ρολό που καλείται να αναλάβει! Και αν τα διαφορετικά ανακλαστικά μερίδας συνέδρων που πλειοψήφησαν έχουν να κάμουν με φόβους μετάλλαξης του κόμματος έχει καλώς!
Άλλα τότε πως θα εκφραστούν πλειοψηφικα χωρίς πρόγραμμα και συμβολισμούς οι συμμαχίες , το κοινωνικό ,πολιτικό και παραγωγικό μέτωπο που θα επιδιώκει δίκαια βάρη ,ευκαιρίες και έξοδο , σ αντιπαράθεση με την πανίσχυρη μονόπλευρη δημοσιονομική λογική των κερδοσκόπων?
Οι συμμαχίες δεν είναι φωτογραφίες μιας χρήσης και μιας στιγμής , στελεχών και κινήσεων προς αγραν του εντυπωσιασμού γιατί αυτό στρώνει το χαλί της κοινωνικής και πολιτικής απομόνωσης των προοδευτικων κυβερνησεων, επιδιωξη σταθερη των ολιγαρχων με τις πολιτικες προεκτάσεις τους στα συντηρητικα κομμάτα και στη δεξιάς σοσιαλδημοκρατία!
Οι εσωστρεφείς επιλογές είναι σε ασύμβατη τροχιά με την θέληση του προοδευτικού πόλου που θέλει να είναι πλειοψηφικος στην Ελλάδα και την Ευρώπη για να ξεδιπλωσει ενα αλλο σχεδιο για την παραγωγικη κοινωνικη και δημοκρατικη ανασυνθεση οχι μονο της χωτας αλλα και των πολιτων! Δεν παραγουν ανανεωση αλλα ξοδευουν τα αναγκαια νεα στελχη που ως διαττοντες αστερες σβηνουν γιατι η υπερβολικη λαμψη καταστρεφει!
Ο Προοδευτικός πόλος δεν είναι ένα κόμμα , μια γραφειοκρατία αξιωματούχων που επιλέγει κινήσεις στελέχωσης προσωπικής επιβίωσης όπως έκανε και στη χώρα μας η δεξιά σοσιαλδημοκρατία!
Οι διεργασίες στην Ευρώπη (Αγγλία ,Πορτογαλία,κρατίδια Γερμανίας,Ισπανία ,κτλ) πυκνώνουν τους προσανατολισμούς για την προγραμματική συνάντηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογιας με την άλλη αριστερά! Αυτη μπορει να ειναι η συγχρονη προοδευτικη πολιτικη και κοινωνικη απαντηση!
Προφανώς λοιπόν ο πήχης αξιολόγησης για την Προοδευτική κοινωνική, παραγωγική και εκλογική βάση υπήρχε ,υπάρχει και θα υπάρχει !
Οι ανασχηματισμοί για την κοινωνία δεν κρινονται με βαση την εσωκομματική περιχαρακωση άλλα το κοινωνικο ,πολιτικο και παραγωγικο σχεδιο και τους συμμαχους που διαμορφωνουν οι θεσμοι, τα φορα και οι κυβερνησεις που το επιδιωκουν!
*Ο Χάρης Τσιόκας είναι πρωην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ