Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του “Μνημείου Υποβρυχίων” που ανήγειρε ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου στο παραλιακό του μέτωπο, στο Φλοίσβο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, πολιτικών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαθητών, και πλήθους κόσμου που θέλησε να παρακολουθήσει τα αποκαλυπτήρια.
Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, με σεβασμό στην ιστορική μνήμη και με πρόθεση ανάδειξης της ένδοξης ναυτικής Ιστορίας μας, προχώρησε στην δημιουργία Μνημείου Υποβρυχίων, του οποίου τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σε μια λαμπρή τελετή , την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 12.00, στο Πάρκο του Φλοίσβου Παλαιού Φαλήρου.
Τα αποκαλυπτήρια τελέστηκαν από τον Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση παρουσία των σχολείων της Πόλης.
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:ΠΑΝΤΑ ΟΜΟΝΟΥΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
«Τον αγώνα για την πατρίδα πρέπει να τον δίνουμε πάντα ομονοούντες, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Υποβρυχίων, στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου.
«Για τους πεσόντες μέσα στα υποβρύχια κατά τον ηρωικό αγώνα τους υπέρ της ελευθερίας του λαού και του έθνους μας, η θάλασσα δεν είναι απλώς ένας “υγρός τάφος”. Είναι πιστή απεικόνιση της απεραντοσύνης της ιστορίας μας, αλλά και οραματική προσομοίωση του μέλλοντος που μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε ως λαός και ως έθνος», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος στον χαιρετισμό του και πρόσθεσε: «Γιατί εμείς, οι Έλληνες, είμαστε πρωτίστως λαός ελευθερίας, την αξία της οποίας γνωρίζουμε καλά και μπορούμε να τη μεταλαμπαδεύσουμε και σ’ άλλους λαούς, όπως συχνά το πράξαμε στο παρελθόν. Κι αυτό έχει σήμερα ιδιαίτερη σημασία, αφού στους ταραγμένους καιρούς μας η ελευθερία είναι αγαθό που απειλείται και πρέπει να το προστατεύσουμε όλοι μαζί, προκειμένου να εμπεδωθεί διεθνώς η ειρήνη και η δημοκρατία».
Καταλήγοντας, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε: «Στη μνήμη όλων τους, και για ν’ αντιμετωπίσουμε ως αντάξιοι συνεχιστές τους τις μεγάλες προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, πρέπει να δεσμευθούμε ότι τον αγώνα για την πατρίδα πρέπει να τον δίνουμε πάντα ομονοούντες, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι». Πρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος φωτογραφήθηκε με μαθητές στην τελετή για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου
Δ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Αποτελεί μεγάλη τιμή για την Πόλη του Παλαιού Φαλήρου και ιδιαίτερη συγκίνηση για μένα η παρουσία σας σήμερα εδώ.
Ορισμένοι διερωτώνται γιατί τοποθετήσαμε τον πυργίσκο υποβρυχίου στο Παλαιό Φάληρο και τι σημαίνει;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη.
- Για να θυμίζει την πλούσια και μεγάλη ναυτική ιστορία της πατρίδας μας.
- Για να φωτίζει την δράση και την προσφορά των Ελληνικών Υποβρυχίων
- Για να τιμήσει τις θυσίες αυτών που συμμετείχαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της Νεότερης Ναυτικής Ιστορίας μας
- Για να θυμίζει τους κατά θάλασσα αγώνες του Πολεμικού μας Ναυτικού που προσδιόρισαν την πορεία της χώρας και μάλιστα χωρίς να υποστείλει ποτέ την Σημαία του.
Η Πατρίδα μας στην έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου διέθετε έξι Υποβρύχια τα οποία ανέπτυξαν ένδοξη δράση κατά την διάρκεια του πολέμου. Πρέπει λοιπόν να είναι σε όλους γνωστή η δράση του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ του ΠΡΩΤΕΑ του ΚΑΤΣΩΝΗ του ΤΡΙΤΩΝΑ του ΓΛΑΥΚΟΥ και του ΝΗΡΕΑ. Οι επιτυχίες των υποβρυχίων μας έδρασαν καταλυτικά στην ανύψωση του ηθικού, όχι μόνο των μαχητών στο μέτωπο, αλλά και όλου του Ελληνικού λαού. Όμως σε ένα πόλεμο υπάρχουν και απώλειες. Έτσι χάθηκαν τα τέσσερα από τα έξι υποβρύχιά μας. Χάθηκαν 108 στελέχη της Διοίκησης Υποβρυχίων.
Στελέχη, που έχοντας ενστερνιστεί το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και αφοσίωσης στο έργο τους, θυσιάστηκαν για τα ιδανικά και την Ελευθερία της πατρίδος.
Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,
Όποιος περάσει έστω και λίγες ώρες μέσα σε ένα υποβρύχιο αντιλαμβάνεται την ψυχική δύναμη, τον επαγγελματισμό και το πάθος που πρέπει να έχει το πλήρωμα του υποβρυχίου για να ανταπεξέλθει επιτυχώς στα καθήκοντά του.
Αυτή την αυταπάρνηση, ικανότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα των Ελληνικών υποβρυχίων προσπαθούμε να προβάλουμε μέσω της ανέγερσης του παρόντος μνημείου.
Άλλωστε η προβολή της Ναυτικής Ιστορίας της Πατρίδας μας και οι κατά θάλασσα αγώνες που καθόρισαν την πορεία της χώρας και του ελεύθερου κόσμου, αποτελεί υποχρέωση μας γιατί υπενθυμίζει τα ιστορικά γεγονότα, ενώ παράλληλα διδάσκει και φρονηματίζει τις νεότερες γενιές και συγχρόνως συμβάλλει στην ανύψωση του ηθικού του λαού, ειδικότερα την παρούσα περίοδο όπου οι κίνδυνοι έναντι της χώρας μας είναι ορατοί.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο, να ευχαριστήσω το Πολεμικό Ναυτικό που διέθεσε τον Πυργίσκο, το προσωπικό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για τις εργασίες ανακατασκευής του, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Αντιναύαρχο Παναγιώτη Ραδίτσα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του για την αγαστή συνεργασία που είχαμε ώστε να υλοποιηθεί το μνημείο
Και κλείνω τον χαιρετισμό, με τις ευχαριστίες μου από καρδιάς στο Πολεμικό μας Ναυτικό, που με έμαθε να σέβομαι και να τιμάω όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα και την Ελευθερία και από την θέση του Δημάρχου που κατέχω τώρα, να αντιστέκομαι στην γενοκτονία της μνήμης που η παγκοσμιοποίηση επιχειρεί να επιβάλει.