- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 8 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 8 Λεπτά

Σε μία αιφνίδια για την ελληνική κυβέρνηση εξέλιξη, κι ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλούσε τους εταίρους να εφαρμόσουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, παγώνει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων, όπως ανακοίνωσε ο ESM.

Ειδικότερα, με  ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, επισημαίνεται ότι τα μέτρα παγώνουν λόγω των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα για την παροχή έκτακτων κοινωνικών μέτρων από το πλεόνασμα των εσόδων.

Ο εκπρόσωπος του ESM τόνισε ότι οι θεσμοί θα εξετάσουν τις πιθανές επιπτώσεις των κυβερνητικών εξαγγελιών στο πρόγραμμα και στη συνέχεια θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν ή όχι τα μέτρα για το χρέος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ESM:

“Για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που συμφώνησε το Eurogroup, χρειάζονται επίσημες αποφάσεις από τον EFSF και τον ESM.

Σε συνέχεια των πρόσφατων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση να δαπανήσει περαιτέρω δημοσιονομικούς πόρους για τις συντάξεις και το ΔΝΤ, τα διοικητικά μας όργανα αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις.

Οι θεσμοί αξιολογούν την επίπτωση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM. Οι διευθυντές και διοικητές του ΕFSF και του ESM θα αναλύσουν την αξιολόγηση των θεσμών και εν συνεχεία θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν”.
Eurogroup

Την αναβολή της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε αναμένεται η ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ρέινς στο Twitter.

“Οι θεσμοί κατέληξαν πως οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας”, ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας πως μετά από ενστάσεις κάποιων κρατών-μελών “δεν επιτεύχθηκε ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων”.

“Περιμένουμε την ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών το Ιανουάριο”, κατέληξε ο Μ. Ρέινς.
Αντίδραση ΥΠΟΙΚ

“Οι δανειστές ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για το πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε”, διαμήνυσαν συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου λίγη ώρα μετά τις πληροφορίες περί παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων.
Αντιρρήσεις Σόιμπλε

Αντιρρήσεις στο κοινωνικό “πακέτο” εγείρει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας πως δεν έχει γίνει πρότερη διαβούλευση με τους δανειστές και συνδέει μάλιστα το ζήτημα με το χρέος, λέγοντας πως οι παροχές πρέπει να αξιολογηθούν, για να προχωρήσει ο διακανονισμός.
Βρυξέλλες: Εν αναμονή της αξιολόγησης

Εν αναμονή της αξιολόγησης των θεσμών για το κατά πόσο τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα είναι συμβατά με τις δεσμεύσεις του προγράμματος, τελούν οι Βρυξέλλες.
ΜΝΙ: Κλείσιμο της αξιολόγησης τον Μάρτιο του 2017

“Αδιέξοδο” με την Ελλάδα, διαπιστώνει ευρωπαίος αξιωματούχος σύμφωνα με διαρροές στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, το οποίο αναφέρει επίσης πως εξετάζεται η παράταση των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση ως τον Μάρτιο, στον απόηχο των ενστάσεων του Β. Σόιμπλε στο “κοινωνικό πακέτο” Τσίπρα.

Ο αξιωματούχος που μιλά ανώνυμα αναφέρει ότι “βρισκόμαστε σε πολιτικό αδιέξοδο όσον αφορά την Ελλάδα”, ενώ για τους δημοσιονομικούς στόχους προσθέτει πως δεν θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα ως τον Μάιο του 2017.

 

Ο Α. Τσίπρας.

 

Νωρίτερα από την Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , είχε τονίσει πως η Ελλάδα κάνει θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και αυτό πρέπει να το σεβαστούν  σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως «ό,τι πράττουμε είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας».

«Να σεβαστούν όλοι τον ελληνικό λαό»

Ερωτηθείς, μετά από σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, αν κινδυνεύει το πρόγραμμα, με αφορμή και το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας να εξεταστεί κατά πόσο οι πρόσφατες παροχές είναι συμβατές με το πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «οφείλουν όλοι να σεβαστούν τον ελληνικό λαό, που εδώ και επτά χρόνια κάνει πολύ μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης».

«Κρατάμε στις πλάτες μας την προσφυγική κρίση και έχουμε εφαρμόσει σκληρή πολιτική λιτότητας, πρέπει να υπάρξει ένας σεβασμός από όλους» πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος πως «ό,τι πράτουμε είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας», την οποία, όπως είπε, εμείς τηρούμε και πρέπει να τηρήσουν και οι εταίροι μας.

Σε νέα ερώτηση για το αίτημα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως «δεν είναι παράλογο να ακούμε τα ίδια επιχειρήματα από τους πιο ακραίους εκ των δανειστών μας» και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση.

Επίθεση στη… «ΔΝΤπολίτευση»

Όπως είπε, «παράλογο είναι που την ίδια κασέτα την ακούμε σε επανάληψη από την αντιπολίτευση». «Αυτή δεν είναι αντιπολίτευση, είναι “ΔΝΤπολίτευση”» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας»

Καταλήγοντας, επανέλαβε πως η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας, καθώς και εντολή να προστατεύσει την κοινωνική συνοχή και τη σταθερότητα.

 

- Διαφήμιση -