- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Με «όπλο» στη διαπραγματευτική φαρέτρα, την εξαιρετική εκτέλεση του προϋπολογισμού 2016, η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόταση για την απεμπλοκή της δεύτερης αξιολόγησης, που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας-πακέτου, με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Πρόταση, που ενδεχομένως να καταθέσει επί τάπητος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο επερχόμενο και-όπως εξελίσσεται-άκρως σημαντικό Eurogroup, στις 26 Ιανουαρίου. Το Μαξίμου, που επιμένει πάλι στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης και όχι μέσω της τεχνοκρατικής οδού, έδωσε τα πρώτα «ψήγματα» της ελληνικής πρότασης. Αυτή έχει ως κεντρικό «πυλώνα» την υιοθέτηση εκ μέρους της Αθήνας, ενός ενισχυμένου μηχανισμού περικοπών για μετά το 2018 – ενός «γενικού κόφτη», όπου θα προσδιορίζονται τα απαιτούμενα μέτρα με «αντάλλαγμα» τη γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στους Θεσμούς στα ζητήματα των πλεονασμάτων και του χρέους.

Το Μαξίμου αποφεύγει να εξειδικεύσει τι περιλαμβάνει η πρόταση, απορρίπτοντας την σεναριολογία που έχει αναπτυχθεί και κάνει λόγο για μείωση του αφορολόγητου. Αυτό που εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται, είναι ότι ο κόφτης δαπανών θα επεκταθεί και μετά το 2018, με την κυβέρνηση να βάζει την εξής ισχυρή υποσημείωση: Αυτή αναφέρει ότι ο «κόφτης» δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί και θα παραμείνει απλά στο επίπεδο της «εγγύησης» απέναντι στους δανειστές, επικαλούμενη την καλή πορεία που διαγράφει η οικονομία και οι σχετικοί δείκτες της.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση «αναγνωρίζει» ότι τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να «ξεκολλήσει» η δεύτερη αξιολόγηση και να… τροχοδρομηθούν τα μέτρα για το χρέος, στενεύουν επικίνδυνα. Η ανάγκη για λύση εντός του επόμενου τριμήνου, κρίνεται επιβεβλημένη, προτού η Ευρώπη μπει στο εκλογικό «μονοπάτι» και αφήσει κατά μέρους το ελληνικό ζήτημα.

Αυτή η εξέλιξη ελλοχεύει τον κίνδυνο, μετακύλησης της αξιολόγησης για το καλοκαίρι, με συνέπεια να τεθεί εν αμφιβόλω το «στοίχημα» ένταξης της χώρας στο QE, αλλά και να ενεργοποιηθεί το «απευκταίο» σενάριο, με την εξάντληση των ταμειακών διαθέσιμων του Δημοσίου.

Αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο, τότε είναι πιθανό η χώρα να ζήσει μέρες Ιουνίου 2015, καθώς χωρίς νέα δόση, δεν θα μπορεί να «τακτοποιήσει» τις δανειακές της υποχρεώσεις, που θα ξεπερνούν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

- Διαφήμιση -