Η Γλυφάδα γίνεται «πράσινη» πόλη! Μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η δημοτική αρχή Γλυφάδας προχωρά στην υλοποίηση του έργου για την προμήθεια και φύτευση δέντρων και άλλων φυτών, με άμεσες προτεραιότητες:
– Τη δημιουργία ενός κατάφυτου χώρου περιπάτου και ποδηλάτου περιμετρικά της έκτασης του Γκολφ Γλυφάδας, μοναδικού για τα δεδομένα της Αττικής
– Τη δενδροφύτευση όλου του παραλιακού μετώπου
– Την τοποθέτηση των εκατοντάδων δέντρων που είναι απαραίτητα για το νέο κοιμητήριο της πόλης, το οποίο σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει τη λειτουργία του
Παράλληλα, εκατοντάδες μεγάλα δέντρα και φυτά θα τοποθετηθούν στο πλαίσιο των ευρύτατων αναπλάσεων στις πλατείες, τα πάρκα, τα πεζοδρόμια και τις παιδικές χαρές της πόλης που είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα.
Η επιλογή του αναδόχου για την προμήθεια και τη φύτευση των δέντρων, θάμνων, λουλουδιών και λοιπών φυτών, αλλά και της συντήρησής τους, έγινε μετά από ηλεκτρονικό ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, με σφραγισμένες προσφορές, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή, που θα ανταποκρίνεται προφανώς σε όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Οι εργασίες περιλαμβάνουν και συντήρηση υπάρχοντος πρασίνου.
Το μείζον αυτό έργο προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος θα αλλάξει κυριολεκτικά την όψη της πόλης, θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, ενώ θα την ενισχύσει ως πόλο έλξης επισκεπτών.
Στο πλαίσιο αυτό, προκαλεί πολύ μεγάλη έκπληξη η αντίδραση του τέως Δημάρχου της Γλυφάδας, κ. Κώστα Κόκκορη, ο οποίος με ανακοίνωσή του ζητά «να σταματήσει αυτή η αγορά». Η έκπληξη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν λάβει κανείς υπόψη ότι επί των ημερών του έγινε διαγωνισμός για «υπηρεσίες συντήρησης πρασίνου» ύψους 1,5 εκατ. ευρώ (!), ενώ λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014 υπεγράφη η επέκταση της σχετικής σύμβασης έναντι 432.413 ευρώ.
Μαζί με άλλες δαπάνες συντήρησης, προέκυψε ένα κόστος μεγαλύτερο των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ – για υπηρεσίες! – χωρίς να αυξηθεί το πράσινο στην πόλη. Σήμερα, η πόλη μας προμηθεύεται χιλιάδες δέντρα και άλλα φυτά έναντι 778.520 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), με 221.310 ευρώ για τη συντήρησή τους, ποσό δηλαδή περίπου 2,5 φορές μικρότερο από εκείνο που είχε δαπανηθεί μόνο για υπηρεσίες πρασίνου…