του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΚΗ*
Η τελευταία κυβερνητική πρωτοβουλία για τη δημόσια διαβούλευση περί Συνταγματικής Αναθεώρησης επιζητεί μεταξύ άλλων τη γνώμη των πολιτών για τη «Λαϊκή ανάκληση αιρετών του α΄ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης».
Το ζήτημα αυτό μας θυμίζει την ενεργοποίηση της διαδικασίας ανάκλησης στην Καλιφόρνια, όπου το 2003 ανακλήθηκε ο τότε Κυβερνήτης της Πολιτείας.
Η ανάκληση (recall) είναι η εκκίνηση με πρωτοβουλία πολιτών μιας διαδικασίας για την αφαίρεση της εξουσίας, η οποία έχει παρασχεθεί σε πρόσωπα, όπως είναι οι επικεφαλής των αυτοδιοικητικών αρχών.
Κατ’ ουσία η ανάκληση αποτελεί ελεγκτικό μηχανισμό των προσώπων που ασκούν εξουσία, διαμέσου του οποίου το εκλογικό σώμα που έδωσε την εντολή διακυβέρνησης, την ανακαλεί και τερματίζει τη θητεία του αξιώματός τους.
Η ανάκληση αποτελεί επιπλέον ένα ισχυρό μέσο λαϊκού ελέγχου της εξουσίας, καθώς οι κατέχοντες αξιώματα θα αντιμετώπιζαν τη διακύβευση της θέσης τους, αν οι πράξεις τους δεν ανταποκρίνονταν στη βούληση των πολιτών.
Κι επειδή όλα αυτά δεν έχουν μόνο θεωρητική αξία, συλλογιστείτε πώς θα άλλαζε η πολιτική ζωή στο δικό σας Δήμο, αν οι πολίτες διέθεταν το δικαίωμα της Ανάκλησης του Δημάρχου. Πόσο μάλλον όταν οι περισσότεροι δήμαρχοι δεν διαθέτουν παρά μόνο χαμηλά ποσοστά αποδοχής (20-30%) στο εκλογικό σώμα κατά τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών.
*Ο Θεόδωρος Κουτρούκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο ΔΠΘ
Επικ. Καθηγητής ΔΠΘ