Της Dr Ματίνας Χρονοπούλου, B.Sc., N.D., Ph.D (Φυσικοπαθητικός)
Το χρόνιο κάπνισμα προκαλεί κόπωση, πνευμονοπάθειες (βρογχίτιδες) και τελικά χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιαγγειακές παθήσεις, μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και της στύσης ακόμη και σε ανθρώπους 40 με 50 ετών, καρκίνο του πνεύμονα.
Παράλληλα, το κάπνισμα 20 τσιγάρων ημερησίως, για ένα χρόνο, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, ιδιαίτερα στο πνεύμονα, στον λάρυγγα και στη στοματική κοιλότητα, γεγονός που ενδέχεται να αυξήσει την πιθανότητα να εμφανιστεί καρκίνος.
Τη βλάβη στο ανθρώπινο DNA, πιστοποιεί και σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.
Πώς μπορεί κάποιος να απεξαρτηθεί από τη νικοτίνη, την εθιστική ουσία του τσιγάρου, και επιπλέον να απαλλάξει τους πνεύμονές του από τις συσσωρευμένες τοξίνες;
Με τη μέθοδο του βιοσυντονισμού που πραγματοποιείται με της συσκευής Bicom και είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος διακοπής του καπνίσματος.
Με αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνεται η εξαφάνιση των συμπτωμάτων στερητικού συνδρόμου (πονοκέφαλος, νευρικότητα, κατάθλιψη, λαιμαργία κ.λπ.) ή η μείωση της εμφάνισής τους, αλλά και η αποτοξίνωση του οργανισμού από τις περίπου 4.200 τοξίνες που περιέχονται στο τσιγάρο με τρόπο γρήγορο, ανώδυνο και εξαιρετικά αποτελεσματικό.
Οι περισσότεροι ανταποκρίνονται από την πρώτη θεραπεία, μία ή δύο ακόμη θεραπείες είναι αρκετές στην πλειονότητα των καπνιστών. Γενικά, μια-δύο εβδομάδες είναι αρκετές για την ολοκλήρωση της θεραπείας διακοπής του καπνίσματος.
Το αποτέλεσμα είναι αισθητό μόλις 24 ώρες μετά την πρώτη εφαρμογή, με μείωση συμπτωμάτων όπως το λαχάνιασμα κατά την ανάβαση, ο βήχας από το τσιγάρο, το αίσθημα βάρους στο στήθος.
Διακοπή καπνίσματος με εναλλακτικές μεθόδους
Το βασικότερο πρόβλημα για τη διακοπή του καπνίσματος είναι το στερητικό σύνδρομο. Αυτό έχει μια βιοχημική συνιστώσα, αλλά το δυσκολότερο είναι να ξεπεραστεί ο ψυχολογικός εθισμός.
Συχνά πολλοί που διακόπτουν το κάπνισμα αντικαθιστούν την έξη τους με την ανάγκη να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φαγητού, λόγω του εκνευρισμού που νιώθουν, της προσπάθειας αποσχόλησης των χεριών και του στόματος. Επιπλέον, η νικοτίνη επιδρά στο κέντρο της όρεξης, επηρεάζει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα και τον βασικό μεταβολισμό.
Η αύξηση του βάρους είναι ένας από τους λόγους που πολλοί επιστρέφουν στην παλιά τους συνήθεια ή διστάζουν να προχωρήσουν σε ένα πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος.
Οι εθισμένοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν υποκατάστατα νικοτίνης, φάρμακα, μπορούν όμως και να καταφύγουν σε φυσικές εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι ο βελονισμός και ο βιοσυντονισμός, στον οποίο αναφερθήκαμε στην προηγούμενη παράγραφο και σε υποκατάσταση νικοτίνης.
Ο βελονισμός και ο βιοσυντονισμός επιδρούν ρυθμιστικά στον οργανισμό, προκαλούν ομοιοστασία, ρυθμίζοντας τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο.
Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης και την επιθυμία για κάπνισμα, μειώνουν το άγχος και προσφέρουν ηρεμία χωρίς παρενέργειες.
Παράλληλα με αυτές μπορούν να χορηγηθούν και συμπληρώματα που ενισχύουν τον οργανισμό και το νευρικό σύστημα του καπνιστή.
Ο βελονισμός είναι η παλαιότερη εναλλακτική μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διακοπή του καπνίσματος. Η διαδικασία της θεραπείας είναι απλή και γίνεται με τοποθέτηση στο σώμα και το αυτί λίγων βελόνων διαμέτρου… όσο μία τρίχα.
Η τοποθέτηση των βελονών δεν προκαλεί πόνο. Ανάλογα με την περίπτωση χρειάζονται από 1-3 συνεδρίες βελονισμού αλλά, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 10 συνεδρίες.
Υποκατάστατα νικοτίνης
Χορηγείται η εθιστική ουσία της νικοτίνης σε μαστίχα, σε εισπνοή (πίπα και ηλεκτρονικά τσιγάρα), σε ρινικό σπρέι, σε επιδερμικά έμπλαστρα. Αντικαθιστά τη νικοτίνη και με τη σταδιακή μείωση της δόσης της, μειώνονται τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου. Το μειονέκτημα είναι ότι οι καπνιστές δεν μειώνουν σταδιακά τη δόση, παρατείνουν τον χρόνο λήψης ή διακόπτουν την προσπάθεια.