Με τη συμμετοχή δημοτών, αθλητικών σωματείων, κοινωνικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε ο εθελοντικός καθαρισμός στην παραλία της Φρεαττύδας, που διοργάνωσε το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, έδωσε το παρών στην παραλία της Φρεαττύδας και συμμετείχε με τον γιο του στον καθαρισμό, στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη εδραίωσης περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλους και κυρίως στα παιδιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκστρατεία του Δικτύου Μεσόγειος SOS “ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ” υποστηρίζεται από τον Ολυμπιονίκη κ. Σπύρο Γιαννιώτη, ο οποίος ως επίσημος πρεσβευτής, συμμετείχε στην περιβαλλοντική εκστρατεία στην παραλία της Φρεαττύδας.
Στον εθελοντικό καθαρισμό συμμετείχαν μέλη και εθελοντές του Δικτύου Μεσόγειος SOS και του Δήμου Πειραιά, οι Ακαδημίες Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού, η αθλητική Ακαδημία του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά, η Ακαδημία Βόλεϊ του Εθνικού, οι Ακαδημίες του ΕΡΜΗ, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Διογένης εκπρόσωποι της UNEP MAP, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων, εκπρόσωποι της Greenpeace, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο ποδηλατικός Σύλλογος “Τα Λυκόπουλα”, κ.α.
Επίσης οι μικροί μας φίλοι συμμετείχαν σε περιβαλλοντικά παιχνίδια από τους ειδικά καταρτισμένους συνεργάτες του Δικτύου Μεσόγειος SOS, ενώ οι εθελοντές έλαβαν μέρος στη συλλογή πολύτιμων πρωτογενών επιστημονικών δεδομένων για το περιβάλλον.
Παράλληλα με τον καθαρισμό της πλαζ, πραγματοποιήθηκε υποθαλάσσιος καθαρισμός από δύτες της καταδυτικής σχολής Piraeus Diving Center.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:
«Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε μέσα από αυτή τη σημαντική περιβαλλοντική εκστρατεία που διοργανώνει το Δίκτυο Μεσόγειος SOS είναι σαφές: οφείλουμε να σεβόμαστε τις ακτές μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Βρισκόμαστε σήμερα στην Φρεαττύδα, προκειμένου να συμβάλουμε στον καθαρισμό της παραλίας. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε και πέρυσι στα Βοτσαλάκια πάλι με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS. Χαίρομαι γιατί έχει αρκετό κόσμο και συμμετέχουν εθελοντές. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία του Ολυμπιονίκη μας Σπύρου Γιαννιώτη, ο οποίος είναι πρεσβευτής της περιβαλλοντικής εκστρατείας και θα ήθελα να τον συγχαρώ, γιατί αποτελεί αναμφισβήτητα πρότυπο για τους νέους. Σιγά – σιγά εμπεδώνεται στους Πειραιώτες και στη συνείδηση του Έλληνα γενικότερα η προστασία του περιβάλλοντος. Βλέπω πολλά παιδιά στον εθελοντικό καθαρισμό και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Βρίσκομαι σήμερα εδώ με τον γιο μου και καθαρίζουμε την παραλία. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα ότι ο σεβασμός στο περιβάλλον πρέπει να γίνει συνείδηση στους νέους, από μικρή ηλικία. Δυστυχώς, εμείς δεν μάθαμε να καθαρίζουμε, να ανακυκλώνουμε. Σκοπός μας είναι να το περάσουμε στις νέες γενιές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν για εμένα, την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Το μήνυμά μας είναι σημαντικό: πρέπει να έχουμε καθαρές παραλίες, καθαρές πόλεις. Εκεί ζούμε, εκεί αναπνέουμε, εκεί λειτουργούμε. Σε αυτές τις παραλίες κάνουμε μπάνιο, άρα πρέπει όλοι μαζί να συμβάλλουμε και να βοηθάμε σε τέτοιους είδους πρωτοβουλίες. Στον Πειραιά το επιχειρούμε, συμμετέχουμε σε περιβαλλοντικές δράσεις με Οργανώσεις και με ανάλογους φορείς, όπως είναι η Μεσόγειος SOS. Ως Δημοτική Αρχή στηρίζουμε πάντα ενέργειες που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ώσπου να γίνει συνείδηση στον κόσμο».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν τα αθλητικά σωματεία του Πειραιά βοηθούν τα παιδιά στο «ευ αγωνίζεσθαι» και ποιο είναι το σχόλιο του Δημάρχου για τα χθεσινά επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, ο κ. Μώραλης απάντησε :
«Τα παιδιά σε όλα τα σωματεία πλέον εκτός από το να αθλούνται μαθαίνουν πώς να είναι σωστοί άνθρωποι, σωστοί πολίτες. Είναι μια δραστηριότητα την οποία και τα σωματεία προωθούν, αλλά και εμείς απευθυνόμαστε στα σωματεία, υπάρχει μια πειθαρχία, υπάρχει μια οργάνωση, υπάρχει μια μαζικότητα, αλλά υπάρχει σιγά – σιγά και μια παιδεία.
Για τα χθεσινά επεισόδια που έγιναν στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, τι να σχολιάσω; Είναι θλιβερά επεισόδια. Αν μια χώρα πλέον το 2017 δεν μπορεί να οργανώσει έναν τελικό Κυπέλλου σε ένα γήπεδο που δεν είναι έδρα μιας εκ των δύο ομάδων και δεν μπορούν να παρθούν αυτά τα μέτρα που πρέπει για να γίνει ένας σωστός αγώνας ποδοσφαίρου, αντιλαμβάνεστε σε ποιο σύνθετα προβλήματα ποιες λύσεις μπορούμε να βρούμε».
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, τόνισε:
«Καταρχήν να ευχαριστήσουμε το Δίκτυο Μεσόγειος SOS γιατί κάθε χρόνο με τη συνεργασία αυτή καθαρίζουμε τις παραλίες. Να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές μας, τον Σύλλογο των Βατραχανθρώπων και όλο τον κόσμο που συμβάλλει σε αυτό. Καλό θα είναι κάθε χρόνο να μπορούμε να κάνουμε αυτές τις εκδηλώσεις που σημαίνουν πολλά για τον Πειραιά. Το έχει ανάγκη ο Πειραιάς».
Ο Ολυμπιονίκης κ. Σπύρος Γιαννιώτης, δήλωσε: «Θεωρώ ότι όλοι, μικροί και μεγάλοι οφείλουμε να έχουμε περιβαλλοντική συνείδηση. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τις ακτές μας καθαρές και γενικότερα πιστεύω ότι πρέπει να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τη φύση στην πόλη, στη χώρα μας. Το μήνυμα που περνάμε σήμερα έχει ιδιαίτερη σημασία και θεωρώ ότι μια τέτοια ενέργεια θα γίνει θεσμός. Ελπίζω κάποια στιγμή, να μην ξαναχρειαστεί-αν και είναι δύσκολο- να γίνονται καθαρισμοί. Καθαρές θάλασσες, καθαρές ακτές είναι ό,τι πιο όμορφο μπορούμε να έχουμε, γιατί η Ελλάδα περιτριγυρίζεται από θάλασσα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ας προστατεύσουμε το περιβάλλον».
Η Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας του Δικτύου Μεσόγειος SOS κα Λουκία Καλαϊτζή, σημείωσε:
«Με το σύνθημα: ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, φέτος επανακάμψαμε στον Πειραιά μετά την πολύ επιτυχημένη περσινή μας συνεργασία με τον καθαρισμό στα Βοτσαλάκια στον οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες του Πειραιά και όχι μόνο, αλλά και την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με τον Δήμο θεωρήσαμε υποχρέωση μας να ξαναέρθουμε και να κάνουμε τον πρώτο μας κεντρικό καθαρισμό της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», εδώ στον Πειραιά, φέτος στη Φρεαττύδα.
Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό να αναδειχθεί η παραλία της Φρεαττύδας και οι άλλες παραλίες του Δήμου Πειραιά ως παραλίες του αστικού ιστού, ενός Δήμου δηλαδή, για να αναδειχθεί παράλληλα και η σημασία της εθελοντικής συμμετοχής και ενεργοποίησης των πολιτών στη διαφύλαξη τέτοιων ακτών που είναι μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας με τον Δήμο Πειραιά θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί ούτως ώστε να γίνει ένας Δήμος πρότυπο περιβαλλοντικής ευαισθησίας και οικολογίας.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σημειώσω μια που ξεκινάει και η τουριστική σεζόν για το 2017 και επειδή γίνεται αρκετός λόγος για το τουριστικό μας προϊόν και πως πρέπει να το αναβαθμίσουμε και να το αναδείξουμε και για οικονομικούς λόγους, ότι η αξιοποίησή του πρέπει να γίνει μέσα από τη διαφύλαξη και τη προστασία του περιβάλλοντος, όχι το ξεπούλημα των φυσικών μας πόρων. Οι ακτές, οι θάλασσες, τα φυσικά μας τοπία ανήκουν στους πολίτες και γι αυτό έχουμε δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε αυτά, αλλά και ταυτόχρονα καθήκον και υποχρέωση προστασίας τους».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Βασίλης Ταταρόπουλος και ο Πρόεδρος της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Νικήτα Γκόλφης.