- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 16 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 16 Λεπτά

 

Από 

(www.athinorama.gr)

Θερμή προμηνύεται η σεζόν, καθώς μεγάλη κινητικότητα επικρατεί στην εστιατο­ρική σκηνή της Αθήνας. Νέα μαγαζιά, καινούργιες συνεργασίες, εξελιγμένα concepts ετοιμάζονται πυρετωδώς και θα δουν πολύ σύντομα το φως του ήλιου.

 Η κρεατο-συλλογή της Φάρμας Μπράλου πιάνει... Μηλιώνη
Η κρεατο-συλλογή της Φάρμας Μπράλου πιάνει… Μηλιώνη

Ξεκινάμε την ανταπόκρισή μας από το γευστικό μέτωπο με τη διαρκώς αναπτυσσόμενη τάση, που ειδικά φέτος θα δεσπόσει στην πόλη. Οι Έλληνες αποδεικνύονται μεγάλοι «κρεατάδες». σε λίγο θα ανταγωνιζόμαστε στα ίσα τους Αργεντινούς και τους Βραζιλιάνους meat lovers. Έχουμε και λέμε λοιπόν: η Φάρμα Μπράλου του Δάμη Πειθή αποχώρησε από το Υοleni’s και άνοιξε ήδη το κρεοπωλείο της στο Νο 9 της Μηλιώνη στο Κολωνάκι. Ακριβώς δίπλα, στο χώρο του παλιού «Πρυτανείου», θα λειτουργήσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και το εστιατόριο, την κουζίνα του οποίου θα επιμελείται και πάλι ο Μιχάλης Νουρλόγλου.

Στη νέα του έδρα θα ξεκινάει από νωρίς, με πρωινό και brunch, και η μεγάλη γκάμα των κρεάτων του θα περιλαμβάνει διαλεχτές προτάσεις από όλο τον κόσμο. Το κρεοπωλείο Carnicero meat delicatessen σε συνεργασία με τον όμιλο Kiku θα δημιουργήσουν τα Τhe Steak Bar by Kiku στο Υοleni’s και στο «Kiku» του Ψυχικού. Στο Κολωνάκι η σάλα έχει μεγαλώσει, μπλέκοντας στοιχεία του κρεοπωλείου και της αισθητικής των «Kiku». Σεφ έχει αναλάβει ο συνεργάτης των Carnicero Αχιλλέας Παπαχρήστου, ο κατάλογος θα έχει γύρω στις 35 προτάσεις, ενώ θα μπορείς να διαλέξεις ό,τι θέλεις από τη βιτρίνα των κρεάτων.

 Νέα κρεατικά πλάνα για τον Γιώργο Τσιλιγκίρη και στο κέντρο και στην Κηφισιά
Νέα κρεατικά πλάνα για τον Γιώργο Τσιλιγκίρη και στο κέντρο και στην Κηφισιά

Στο Τηλέμαχος Athens, τώρα, ο Γιώργος Τσιλιγκίρης ετοιμάζει τη δική του μικρή μπουτίκ κρεάτων (ανοίγει αρχές Οκτωβρίου), από όπου θα μπορεί κάποιος να αγοράσει για το σπίτι τα κρέατα της ράτσας Fassona Piemontese από την ιστορική Macelleria Oberto, που προτείνουν και στο εστιατόριο, μαζί με αλλαντικά και πατέ από τη συλλογή του χάι χασάπικου της Άλμπα καθώς και τα κρασιά που εισάγει ο «Τηλέμαχος» από τη Νότια Αφρική, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γαλλία κι ετικέτες μικρών Ελλήνων οινοπαραγωγών. Στην Κηφισιά, τώρα, στο χώρο του «Τηλέμαχος BBQ» γύρω στα τέλη του ίδιου μήνα θα φτιαχτεί το Τηλέμαχος Καλαμάκι, μια deli-σουβλακερί με ψαγμένα καλαμάκια και χειροποίητους γύρους από το χασάπικο του «Τηλέμαχου», πιο καθημερινή, οικονομική και χαλαρή.

 Το «Roasted by Mimaya» μόλις άνοιξε
Το «Roasted by Mimaya» μόλις άνοιξε

Το «Mimaya» της Γλυφάδας γίνεται στο εξής Roasted by Mimaya. Ο Μιχάλης Ηρωγλίδης χτίζει «ουρανοξύστες ψητών κρεάτων» για μεγάλες παρέες με πολίτικα κεμπάπ, μπέργκερ, κορτεζίνες, παϊδάκια κοτόπουλου, μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες, flank και tri tip. Τα ορεκτικά είναι κυρίως ελληνικά (φέτα μπουγιουρντί, ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης, γραβιέρες σαγανάκι, καβουρμάς με τηγανητό αβγό), αλλά από το μενού δεν λείπουν κι ένα ριζότο ή μια καρμπονάρα. Ο χώρος έχει γίνει πιο λευκός, η κουζίνα, πλαισιωμένη από μια βιτρίνα-ψυγείο, είναι πιο ανοιχτή πλέον και τα μαρμάρινα τραπέζια εναλλάσσονται με ξύλινα.

Spit Jack (το σύστημα που περιστρέφει τις σούβλες) είναι το όνομα του νέου μικρού μαγαζιού είκοσι θέσεων που ετοιμάζουν ο Γιώργος Μελισσάρης, ο Γιάννης Μωράκης και ο Γιώργος Κανελλόπουλος στην οδό Σκούφου (Πλάκα) τον Οκτώβριο. Στη ροτισερί του θα αργογυρίζουν κοτόπουλα, πάπιες­ και γουρουνόπουλα. Για συνοδεία θα υπάρχουν δύο σαλάτες, σάλτσες, επιλογές σε πατάτες καθώς και καμιά τριανταριά μπίρες από όλο τον κόσμο. Το ντεκόρ του θα αντλεί έμπνευση από την κουλτούρα του τατουάζ.

Το Χοντρός-Λιγνός, το μικρό χαμπουργκεράδικο της Ζησιμοπούλου στο Παλαιό Φάληρο, αλλάζει από αυτήν τη σεζόν. Με την ενεργή συμμετοχή του Μιχάλη Τάσση­ («Cosa Nostra»), η αμερικάνικη στάμπα θα είναι έντονη τόσο στο ντεκόρ όσο και στο φαγητό, ενώ στον εξωτερικό χώρο θα υπάρχει πλέον και μπαρ για κοκτέιλ. Τα καινούργια μπέργκερ θα αντικατοπτρίζουν διαφορετικές αμερικάνικες κουλτούρες κι επιρροές: μεξικάνικα και ιταλικά στοιχεία, cheese steak αλά Σικάγο ­αλλά και tuna melt.

 O Σπύρος Κερκύρας φέρνει το «42» στα... μέτρα του
O Σπύρος Κερκύρας φέρνει το «42» στα… μέτρα του

Το σοφιστικέ all day είναι από τα γήπεδα όπου αναπτύσσονται πολύ ωραία σενάρια. Ξεκινάμε με την πολυαναμενόμενη επάνοδο του ανανεωμένου 42, το οποίο ετοιμάζει πυρετωδώς ο Σπύρος Κερκύρας και προβλέπεται να ανοίξει γύρω στις 10/10. Την κουζίνα του ανέλαβε ο Σταμάτης Μαρμαρινός (σεφ του «On the Verandah» στις Σπέτσες) και το σίγουρο είναι­ ότι τα σαββατοκύριακα θα σερβί­ρονται πολύ δυνατό brunch και προχωρημένο fingerfood, που θα συνδυάζεται με τα κοκτέιλ. Θα μπορείς να φας και πρωινό, ενώ το concept του μεσημεριανού και του βραδινού μενού είναι υπό διαμόρφωση. Ο χώρος αλλάζει, αλλά θα διατηρήσει τη high end κλασικότητά του, με την προσθήκη όμως κάποιων πιο σύγχρονων στοιχείων.

 Το «MεΖεν» πιάνει μόνιμο πόστο στο «Trap»
Το «MεΖεν» πιάνει μόνιμο πόστο στο «Trap»

Μετά την επιτυχία του project ΜεΖεν meets The Trap τον περασμένο Μάρτιο, το προχωρημένο τσιπουράδικο της Θεσσαλίας αναλαμβάνει μόνιμα την κουζίνα του cocktail bar στη στοά της οδού Όθωνος, σχεδιάζοντας καταλόγους για πρωινό, brunch, aperitivo και βραδινό. Το «ΜεΖεν» θα επαναπροσδιορίσει το bar food με τη χαρακτηριστική local, ανανεωτική φιλοσοφία του, ενώ το «Trap» θα ελληνοποιήσει κλασικά κοκτέιλ με τη χρήση ελληνικών αποσταγμάτων. Θα ξεκινάει από το πρωί με ένα μικρό breakfast με γιαούρτι, μπάρες και σάντουιτς, θα συνεχίζει το μεσημέρι με μια μικρή επιλογή δώδεκα μεζέδων, οι οποίοι θα εναλλάσσονται, και το βράδυ θα σερβίρει δημιουργικό bar food.

 Το «Blends» μόλις άνοιξε τις πόρτες του στη Γλυφάδα
Το «Blends» μόλις άνοιξε τις πόρτες του στη Γλυφάδα

Ο Τάκης Τσακίρης και ο Παναγιώτης Μπαξεβανάκης του «Moorings» είναι οι δημιουργοί του εντυπωσιακού καφέ-μπαρ κι εστιατορίου Blends, που μόλις άνοιξε στην Πλατεία Νυμφών της Γλυφάδας. Μια ελιά στο κέντρο του μπαρ είναι το σήμα κατατεθέν του χώρου, που διαμόρφωσαν οι αρχιτέκτονες της Molindris + Associates και περιλαμβάνει espresso bar, tapas bar κι ένα πριβέ cigar lounge με άνετο σαλόνι και τζάκι στο επάνω επίπεδο, ενώ σε συνεργασία με την Artion Galleries θα παρουσιάζονται πίνακες και γλυπτά Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Οι μεσογειακές και διεθνείς γεύσεις, με έμφαση στο κρέας, έχουν την υπογραφή του Κώστα Λώλα και τα κοκτέιλ της Μυρσίνης Σπανέλη.

Μπορεί ο Παναγιώτης Καλύβας («Capanna») να μην έχει καταλήξει ακόμη στο όνομα, είναι όμως σίγουρος ότι θέλει να φτιάξει, γωνία Πατριάρχου Ιωακείμ και Πλουτάρχου, μια high class boulangerie, από αυτές που συναντάς στη Νέα Υόρκη – και ο μάστορας που θα διδάξει τις συνταγές των pain au chocolat, pretzel και άλλων χειροποίητων αρτοποιημάτων από βιολογικό αλεύρι θα έρθει από το Μεγάλο Μήλο. Η κουζίνα θα είναι μια όμορφη ιταλική Marrone με επτά θέσεις μπροστά της και κάποια μικρά τραπέζια, το μενού θα έχει υγιεινή απόχρωση, το brunch θα παίζει δυναμικά, ο καφές θα είναι από μικρά κτήματα, ενώ θα σερβίρονται ακόμη ελαφρύ μεσημεριανό και βραδινό.

Την Ιταλία αλλιώς σχεδιάζουν να φέρουν ο Δημήτρης Χριστοφορίδης και ο Χρήστος Αθανασιάδης του «Nice ’n’ Easy», στο χώρο όπου στεγαζόταν το «Rosebud», με μια τρατορία που θα εστιάζει στην πίτσα και στα ζυμαρικά. Η κουζίνα θα είναι ανοιχτή, σε ένα τραπέζι/πάγκο θα παρασκευάζουν pasta fresca μπροστά σου κι ένας αέρας Little Italy θα δίνει ιδιαίτερο χρώμα στο χώρο.

 Το «Hacienda», που θα δούμε σε λίγο καιρό στο Θησείο, θα έχει και tequileria
Το «Hacienda», που θα δούμε σε λίγο καιρό στο Θησείο, θα έχει και tequileria

Η Λατινική Αμερική ανεβαίνει διαρκώς και την τάση ενισχύει ο πολυχώρος των Γιάννη Μωράκη, Γιώργου Μελισσάρη και Αλεξάνδρας Δράκου στην οδό Ηρακλειδών, που στέγαζε το «Sowl», ο οποίος θα ξανανοίξει τις πόρτες του μεταμορφωμένος και με νέο όνομα. Το ντεκόρ, με την υπογραφή του Γιώργου Παντελούκα, θα παίζει πάντα με την ιδέα του υποστατικού της Λατινικής Αμερικής, εντείνοντας τη σπιτική ατμόσφαιρα, ακόμη και με αναπάντεχους τρόπους: στο δωμάτιο αριστερά της εισόδου θα δημιουργηθεί μια τραπεζαρία/chef’s table σε τετ-α-τετ με την πιο ανοιχτή πλέον κουζίνα, ενώ ακριβώς απέναντι θα βλέπουμε την… κρεβατοκάμαρα. Μάνατζερ του μαγαζιού θα είναι ο Δημήτρης Μπενάκης («Cinco», «The Τrap»), η κουζίνα θα είναι μεξικάνικη, προσαρμοσμένη στην εποχή, ενώ το μενού θα επιμελείται ο Σταμάτης Λουμουσιώτης του λονδρέζικου «Peyote» και θα το μαγειρεύει ο Παναγιώτης Μουτσόπουλος («Αστοιβή», Πάτμος). Όσο για το μπαρ, το οποίο θα επιμελείται και πάλι ο Σπύρος Κερκύρας, θα έχει χαρακτήρα tequileria με εκτενή συλλογή από τεκίλες, κλασικές και πειραγμένες Margaritas και mexi cocktails.

 Στη θέση του «Furin Kazan» θα δούμε ένα «Downtown Gaku»
Στη θέση του «Furin Kazan» θα δούμε ένα «Downtown Gaku»

Στη θέση του «Furin Kazan», τώρα, η Ιαπωνία παραμένει, αλλά το μαγαζί θα λέγεται μάλλον Downtown Gaku – ως αδελφό του «Gaku» στο Χαλάνδρι. Ο Αντώνης Κονιά­κος («Malconi’s») και ο Ανδρέας­ Βουγιουκλαράκης θα δώσουν, εκτός από το σούσι, μεγαλύτερη έμφαση και στη ζεστή κουζίνα με ένα μενού γιαπωνέζικου μεζεδοπωλείου (izakaya), πολλά από τα εδέσματα του οποίου θα ψήνονται σε robata της Josper. Το ντεκόρ επιμελούνται οι Αudo Αrchitects. O Μιράν Γιαγτζιάν ήταν σχεδιαστής επίπλων, αλλά το σαράκι της γαστρονομίας τον έτρωγε πάντα κι έτσι άλλαξε προσανατολισμό, έγινε σεφ, δούλεψε στη Γαλλία και κατόπιν σε θαλαμηγούς και μόλις άνοιξε τοMy1Cuisine στο Μοσχάτο. Η κουζίνα του είναι μεσογειακή, με γαλλικό accent και πιάτα όπως αλμυρό εκλέρ με κρέμα ρεβιθιού και κουρκουμά, σύκο και σαλάμι Λευκάδας, πικάντικο κότσι αρνιού με πεπόνι αρωματισμένο με δενδρολίβανο, ζελέ παντζάρι-βύσσινο και γιαούρτι-αρμπαρόριζα.

 Την κουζίνα του «Oozora» αναλαμβάνει Γιαπωνέζος σεφ
Την κουζίνα του «Oozora» αναλαμβάνει Γιαπωνέζος σεφ

Τέλος, σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται στο Oozora, αφού την κουζίνα θα αναλάβει φέτος Γιαπωνέζος σεφ, ο Γιάννης Μωράκης ετοιμάζει wine bar δίπλα στο «Izakaya» στο Κολωνάκι και δεν αποκλείεται μέσα στο χειμώνα να δούμε και μια pop up εμφάνιση του μυκονιάτικου Mr. Pug του Γιώργου Βενιέρη στην ίδια περιοχή.

ΠΗΓΗ:www.athinorama.gr

- Διαφήμιση -