Σε εξέλιξη είναι από το απόγευμα η διαδικασία απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «ΑΓ. ΖΩΝΗ» στον Σαρωνικό, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, ολοκληρώθηκαν πλέον οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου.
Μόνο θλίψη προκαλούν οι εικόνες από το παραλιακό μέτωπο στη Γλυφάδα με την πετρελαιοκηλίδα να έχει φτάσει από τη Σαλαμίνα στις νότιες ακτές της Αττικής. Πειραϊκή , Βοτσαλάκια, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων , Πειραιάς , Άλιμος , Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη κ.α είναι σε συναγερμό για να αντιμετωπίσουν την πετρελεοκηλίδα.
Από την πρώτη στιγμή που σήμανε συναγερμός για επικείμενη ρύπανση στο παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας βρέθηκε ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου συντονίζοντας τις ενέργειες των φορέων ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο το πρόβλημα.
Ο ίδιος σε μήνυμά του στο facebook απηύθυνε έκκληση στους λουόμενους να μην πηγαίνουν στην παραλία μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Πρόσθεσε μάλιστα πως ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων.
Τέλος τόνισε ότι για την καταστροφή οι ευθύνες είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις έγινε γνωστό το ναυάγιο έγιναν εκκλήσεις για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και λήψη μέτρων, ωστόσο η καθυστέρηση του υπουργείου Ναυτιλίας και των αρμοδίων αρχών είχε ως αποτέλεσμα τη σημερινή θλιβερή εικόνα.
Το μήνυμα του δημάρχου Γλυφάδας
Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» στη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με εκτεταμένη ρύπανση και έντονη οσμή σε όλο μας το παραλιακό μέτωπο.
Click on the button to load the content from acdn.adnxs.com.
Η μάχη είναι άνιση. Από τα χαράματα σήμερα, είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνδράμουμε με όποια μέσα διαθέτουμε στο έργο των αρμόδιων φορέων: τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων.
Παρακαλούμε θερμά μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα να μην προσέρχονται οι λουόμενοι στην παραλία και να σέβονται όλοι τις σημάνσεις της δημοτικής αστυνομίας. Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ζημιά θα περιοριστεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευθύνες, ωστόσο, για την καταστροφή είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα.
Στο μεταξύ, πλωτά φράγματα έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές κατά μήκος του όρμου Κυνοσούρας και του κόλπου των Σεληνίων της νήσου Σαλαμίνας, καθώς και σε σημεία της ακτογραμμής μεταξύ Σχολής Ναυτικών Δοκίμων έως την μαρίνα Ζέας στο κέντρο του Πειραιά.
Στις παραπάνω περιοχές επιχειρούν για καθαρισμό της ρύπανσης εξειδικευμένα συνεργεία της ιδιωτικής εταιρείας με βυτιοφόρα οχήματα.
Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου καθώς και στις θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται από τον λιμένα Πειραιά μέχρι και τον ‘Αγιο Κοσμά, συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικά σκάφη του λιμενικού και ειδικά αντιρρυπαντικά, πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, ρυμουλκά και παράκτια σκάφη ιδιωτικής εταιρείας.
Σημειώνεται ακόμη, ότι στο πλαίσιο παροχής από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα “EMSA” (European Maritime Safety Agency) στα κράτη-μέλη, ενός δικτύου πλοίων αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων (EMSA Network of Oil Spill Response Vessels), ενεργοποιήθηκε το αντιρρυπαντικό σκάφος AKTAIA OSRV με εξοπλισμό αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων.
DROME ΣΕ ΒΟΥΛΑ ΒΑΡΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
Με drone παρακολουθεί την πορεία της πετρελαιοκηλίδας ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για να επέμβουν τα συνεργεία σε περίπτωση που εμφανιστεί πρόβλημα στις ακτές.
Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου, Αργύρης Παξινός στο «Το Forum των 3Β» ο δήμος διαθέτει 80 μέτρα πλωτά προστατευτικά φράγματα, έχει στη διάθεση του δύο σκάφη που έχουν επιστρατευτεί, ενώ έχει στις αποθήκες του, 700 κιλά ειδικό απορρυπαντικό και έχει ήδη συμβληθεί με εταιρεία που ειδικεύεται στον καθαρισμό των ακτών.
«Τα πλωτά προστατευτικά τα διαθέτουν οι δήμοι που έχουν λιμάνια και μαρίνες, για να απομονώσουν διαρροές από ατυχήματα μέσα σ’ αυτά» λέει ο Αργύρης Παξινός.
«Τα 80 μέτρα που έχει ο Δήμος μπορούν να ξεδιπλωθούν και να καλύψουν 160 μέτρα παραλίας και παράλληλα οι υπηρεσίες μας έχουν μεριμνήσει για να να μισθώσουν επιπλέον 3000 μέτρα εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο
Ο Δήμαρχος είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με το λιμενικό και παρακολουθεί την εξέλιξη.
Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η πετρελαιοκηλίδα θα φτάσει (ή δεν θα φτάσει) στις ακτές του Δήμου μας».