Έτοιμο να αποζημιώσει πλήρως όσους επλήγησαν από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» είναι το Διεθνές Κεφάλαιο Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο (IOPC). Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε τα θύματα και το περιβάλλον σημειώνει σε συνέντευξή του στο «Έθνος» ο διευθυντής του Ταμείου Χοσέ Μάουρα, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στην Αθήνα και επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές.
Όπως τόνισε η καταβολή των αποζημιώσεων είναι προτεραιότητα για το IOPC επισημαίνοντας πως έχουν εξασφαλιστεί αρκετά κεφάλαια προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι πληγέντες ( ιδιώτες, αλιείς, επιχειρήσεις μέχρι δημόσιου φορείς και κράτος).
Διαθέσιμα 270 εκατομμύρια δολάρια
Αυτή τη στιγμή για το ναυτικό ατύχημα στον Σαρωνικό το Ταμείο έχει διαθέσιμα 287 εκατ. δολάρια ενώ ο κ. Μάουρα δεν απέκλεισε να ενεργοποιηθεί και συμπληρωματικό ποσό. Παράλληλα ξεκαθάρισε ακόμη ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν κανονικά, ανεξαρτήτως της αιτίας που προκάλεσε τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου. Ακόμη και σε περίπτωση που αποδειχτεί πως υπήρξε δόλος.
Από την άλλη πλευρά ο διευθυντής του IOPC σπεύδει στη συνέντευξή του στο «Έθνος» να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών αναφορικά με το χρόνο αποζημίωσης των θυμάτων της ρύπανσης. « Αν και είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις, δεν πρέπει να περιμένουμε άμεσα λύση. Θα πάρει χρόνο». Όπως τονίζει, υπάρχουν υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν σε 2-3 χρόνια και άλλες που κράτησαν πάνω από 10, όπως το ναυάγιο του «Erica» ή του «Prestige» που συνέβη το 2002 και η διαδικασία αποζημιώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα ο κ. Μάουρα τόνισε ότι τους επόμενους μήνες το Ταμείο αναμένει αρκετές αιτήσεις κυρίως από επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον Τουρισμό κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Κι αυτό γιατί πολλές από αυτές περιμένουν να ολοκληρωθεί η τρέχουσα χρήση και να κλείσουν τα λογιστικά βιβλία τους, προκειμένου να αποδείξουν πως έχουν υποστεί ζημιά.
Πότε δικαιούται κάποιος αποζημίωση;
Όταν η ζημιά είναι αποτέλεσμα της ρύπανσης από το πετρέλαιο. Σε γενικές γραμμές πέντε είναι οι περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να αξιώσει αποζημίωση:
1. Για έξοδα απορρύπανσης και χρήση προληπτικών μέτρων.
2. 2. Καταστροφή περιουσίας
3. Οι αλιείς που έχουν υποστεί απώλειες και όσοι εμπλέκονται με την αλιεία.
4. Τουριστικές επιχειρήσεις.
5. Για έξοδα που αφορούν την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την ενδιαφέρουσα αυτή συνέντευξη μπορείτε να διαβάσετε στο « Έθνος» που κυκλοφορεί…
ΠΗΓΗ: www.glyfada24.gr