της ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΜΠΛΕΤΑ *
Ανατροπή και το δημοψήφισμα στην Καταλονία την 1η του Οκτώβρη: Συντριπτική επικράτηση του ΝΑΙ . 90% και πλέον των πολιτών, με συμμετοχή της τάξης του 43%, ψήφισε ΝΑΙ στην απόσχιση της Καταλονίας από την υπόλοιπη Ισπανία.
Και η Καταλονία λίγες μέρες μετά φαίνεται να προχωρά στην διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της, ως εφαρμογή του νόμου σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Απομένει να δούμε εάν το κεντρικό κράτος της Ισπανίας θα καπελώσει την απόλυτα νόμιμη κίνηση της Καταλονίας να ανεξαρτητοποιηθεί.
Και αν ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλονία θα ανήκει εκτός Ευρωπαικής Ένωσης και ενδεχομένως να επιστρέψει στην Ισπανική Πεσέτα. Τότε θα ανήκει στον εαυτό της…
Στην Ευρώπη καταγράφονται πολλά αποσχιστικά κινήματα και είναι σίγουρο πως θα επηρεασθούν από τις εξελίξεις στην Βορειοανατολική Ισπανία.
Οι αποσχιστικές τάσεις που παρουσιάζονται στην Ευρώπη έρχονται σαν αποτέλεσμα της αντιθετικής στάσης με την οικονομία λιτότητας που προωθεί η Ευρωπαική Ένωση , σε μια ενοποίηση που δεν πληροί ούτε τις βασικές ομοσπονδιακές προυποθέσεις.
Η ανεξαρτησία συνδέεται με την οικονομική αυτονομία τους από τις εθνικές τους κυβερνήσεις , οι οποίες προσπαθούν να επιβάλλουν τα συνιστώμενα από την διοίκηση της ευρωπαικής Ένωσης προγράμματα δημοσιονομικής λιτότητας.
Οι οικονομικές, γλωσσικές, πολιτιστικές , και ιστορικές διαφορές ανασύρονται στην επιφάνεια και η ρήξη πλέον είναι μοιραία.
Πάρα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποσχιστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου και της Ιταλίας.
Στην Ιταλία οι πλούσιες περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο πραγματοποιούν δύο δημοψηφίσματα στις 22 Οκτωβρίου, με σκοπό να αποκτήσουν περισσότερη αυτονομία. Τάσεις μεγαλύτερης αυτονομίας παρουσιάζει και η περιφέρεια του Νότιο Τυρόλο.
Ενώ στο Βέλγιο, η Φλάνδρα και η Φλαμανδική κοινότητα που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας και η Βαλονία στο γαλλόφωνο νότιο τμήμα της χώρας παρουσιάζουν επίσης αποσχιστικές τάσεις.
Στην Μ. Βρετανία η Σκωτία διεξήγαγε το δικό της δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2014, που οι αυτονομιστές έχασαν με 55% . Η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαική Ένωση μπορεί μόνο να κατασιγάσει αυτή την τάση, καθώς πια εφαρμόζει το δικό της οικονομικό πρόγραμμα , όχι στην πλάτη της Σκωτίας, όπως συνέβαινε παλαιότερα.
Και οι αποσχιστικές τάσεις θα πολλαπλασιάζονται μέσα στους κόλπους της Ευρώπης, καθώς αποτελούν παράπλευρες απώλειες από την καραμπόλα που δημιουργήθηκε από την στείρα πολιτική που θέσπισε η Ευρωπαική Ένωση και την επιβάλλουν οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών στους λαούς τους.
Η εμμονή σε πολιτικές που δεν προάγουν την οικονομία και την ισόρροπη ανάπτυξη στα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης , παρά αλχημείες/μαγειρέματα εσωτερικής οικονομικής καταπίεσης της μιας περιοχής στην άλλη, μόνο σε εμφυλιοπολεμικές συρράξεις μπορούν να οδηγήσουν.
Όταν το ταμείο διάσωσης της Ευρώπης δάνεισε στην Ισπανία 41 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών η ισπανική κυβέρνηση , σαν αντάλλαγμα, υλοποίησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο να γίνει η οικονομία πιο αποτελεσματική και παραγωγική. Έτσι κι έγινε ευκολότερη και φτηνότερη η απόλυση εργαζομένων, έτσι απέκτησε ευχέρεια το κράτος να κάνει έξωση με αμείωτο ρυθμό στους πολίτες υπό την παρουσία βαρυαρματωμένων αστυνομικών. Έτσι οξύνθηκε το φαινόμενο της φτώχειας και διογκώθηκε η εισοδηματική ανισότητα.
Το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα στον κρατικό προυπολογισμό (το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2016 διαμορφώθηκε στο 4,5% του ΑΕΠ), το ενισχυμένο κατά 31,3% εμπορικό έλλειμμα, οι νέοι δανεισμοί αποτελούν αποτελέσματα των «μεταρρυθμίσεων» της υποτιθέμενης «ανάπτυξης» που θα βίωνε η χώρα.
«Ανάπτυξη» είχαν υποσχεθεί η Ευρωπαική Επιτροπή που επέβαλλε τα μνημόνια και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που δάνειζε…
Ραχόι είσαι υπεύθυνος να πάρεις θέση απέναντι στην εξαθλίωση της χώρας σου και ΟΧΙ ΝΑ ΕΠΑΙΡΕΣΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΑΣΕ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.
Και αν δεν μπορείς , τότε να παραιτηθείς, να σταματήσεις να την προδίδεις . Γιατί μόλις άρχισαν οι απώλειες σε άλλο επίπεδο πια…
*Παναγιώτα Μπλέτα : Συγγραφέας/Διανοήτρια
Email: bletas.p1@gmail.com
Facebook/Twitter: Panagiota Bletas