Στη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου και της Μαρίνας Χίου προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για δύο ξεχωριστούς διεθνής δημόσιους διαγωνισμούς οι οποίοι θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις.
Στην Α΄ φάση το ΤΑΙΠΕΔ προσκαλεί τους επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για κάθε μία μαρίνα μέσα σε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής, όπως περιγράφονται λεπτομερώς στις δύο προσκλήσεις, οι οποίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Ταμείου (www.hradf.com), θα προκριθούν και θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση.
Στη Β΄ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room – VDR), προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της κάθε μαρίνας και στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
Η διάρκεια της παραχώρησης και για τις δύο μαρίνες θα είναι για περίοδο τουλάχιστον 35 ετών.
Μαρίνα Αλίμου
Η μαρίνα Αλίμου είναι μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας Αλίμου έχει επιφάνεια περίπου 210.000 τ.μ., ενώ η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας Αλίμου είναι επιφάνειας περίπου 428.000 τ.μ. και συμπεριλαμβάνει λιμενολεκάνη συνολικής επιφάνειας 240.000 τ.μ.
Η μαρίνα Αλίμου προσφέρει σήμερα περίπου 1.100 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών και εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες ελλιμενισμού της αγοράς ναύλωσης σκαφών αναψυχής της Αθήνας. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας Αλίμου χρησιμοποιείται επίσης για τη χερσαία απόθεση και συντήρηση σκαφών και περιλαμβάνει κτίρια διαφόρων ηλικιών και χρήσεων, θέσεις στάθμευσης, ζώνες πρασίνου, υποσταθμούς και άλλες κατασκευές που στεγάζουν ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, καθώς και εκτεταμένες ελεύθερες ζώνες.
Το ΤΑΙΠΕΔ προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη μαρίνα Αλίμου έως τις 16.01.2018.
Ο ρόλος του Δήμου Αλίμου και η Συμφωνία Πλαίσιο Συνεργασίας
Εν όψει της παραχώρησης της εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου, ο Δήμος επεδίωξε και πέτυχε σημαντικά οφέλη στο πλαίσιο του επενδυτικού αυτού σχεδίου.
Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης
Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις της διοίκησης του Ανδρέα Κονδύλη με το ΤΑΙΠΕΔανακοινώθηκε εκ μέρους του Ταμείου κατά τη συνεδρίαση της 31ης Μαρτίου 2017 Συμφωνία Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ του Ταμείου και του Δήμου Αλίμου.
Η Συμφωνία Πλαίσιο Συνεργασίας μετά από αναλυτική παρουσίαση, υπερψηφίστηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Ο Δήμος Αλίμου απέδειξε, πως με σωστή και επίμονη διαπραγμάτευση με τον κρατικό φορέα, (ΤΑΙΠΕΔ), ήταν εφικτό να βρεθούν αποδεκτές λύσεις για το Δήμο και το κοινωνικό σύνολο που ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο.
Η Συμφωνία, μεταξύ άλλων προβλέπει:
– Ανάληψη υποχρέωσης από το ΤΑΙΠΕΔ για επικαιροποίηση της θεωρημένης ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), η οποία θα προβλέπει την παραμονή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου στην υφιστάμενη θέση και υποβολή της στις αρμόδιες αρχές.
– Παροχή συναίνεσης του ΤΑΙΠΕΔ προς την ΕΤΑΔ για παράταση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΕΤΑΔ και Δήμου Αλίμου για το κολυμβητήριο.
– Προσδιορισμός των χώρων του Κολυμβητηρίου βάσει της επικαιροποιημένης ΣΜΠΕ, δηλαδή των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων (πισίνες), αποδυτηρίων, γραφείων διοίκησης, κυλικείου, χώρου στάθμευσης, καθώς και ενός κτιρίου αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση πολιτιστικών ή/και αθλητικών δράσεων του Δήμου Αλίμου.
– Πρόβλεψη υποχρέωσης του ΤΑΙΠΕΔ να συμπεριλάβει στο σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης, που θα τεθεί υπόψη των διαγωνιζομένων κατά τη δεύτερη φάση της Διαγωνιστικής Διαδικασίας, ρητές προβλέψεις σχετικά με την υποχρέωση του Παραχωρησιούχου για την καταβολή των νόμιμων δημοτικών τελών, φόρων και λοιπών δικαιωμάτων, τα οποία θα καθορίσει ο Δήμος Αλίμου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ο Δήμος Αλίμου από την πλευρά του, στο πλαίσιο της Συμφωνίας, πέραν του ότι συμφωνεί και υποστηρίζει το σχέδιο αξιοποίησης της μαρίνας, υποχρεούται να συμβάλλει στην προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ για την βελτίωση της εικόνας της μαρίνας με την άμεση απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων που βρίσκονται στη Μαρίνα Αλίμου, καθώς και για την άμεση απομάκρυνση λοιπών στερεών αποβλήτων (ενδεικτικά σκραπ κ.λπ.), που επίσης βρίσκονται στη Μαρίνα.
ΠΗΓΗ: www.vimaonline.gr