Ως το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη χαρακτήρισε την επένδυση στο Ελληνικό ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Σημείωσε σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Α.Π.Ε πως με βάση το χρονοδιάγραμμα το έργο ξεκινάει το 2018 , υπογραμμίζοντας πως τους πρώτους μήνες του ’18 το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία για την τελική έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος
“Όλοι πια αρχίζουν και προεξοφλούν ότι η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2018 θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα βγει στις αγορές” δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, Είπε ότι “υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα από τη στιγμή που όλοι διαπιστώνουν πια ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων”, επισημαίνοντας ότι το 2017 έγιναν πολύ σημαντικές επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, η υγεία, η ενέργεια και οι μεταφορές και πρόσθεσε ότι μεγάλη σημασία έχει και η επένδυση στο Ελληνικό.
“Το Ελληνικό θα είναι τα επόμενα χρόνια το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που θα υλοποιείται σε όλη την Ευρώπη. Το χρονοδιάγραμμα λέει ότι το έργο ξεκινάει εντός του 2018. Τους πρώτους μήνες του ’18 το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία για την τελική έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, η κυβέρνηση την έχει τελειώσει τη δουλειά της και αμέσως μετά θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το καζίνο, ο οποίος δρομολογείται. Άρα θεωρώ ότι όλα αυτά το πρώτο εξάμηνο θα έχουν τελειώσουν και επομένως μέσα στο ’18 όλα είναι έτοιμα να ξεκινήσει η επένδυση” σημείωσε.
Επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το 2018. “Γυρίζουμε σελίδα”, είπε χαρακτηριστικά. “Το 2018 μπορεί να είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα. Τις μέρες των εορτών είδαμε ένα καλύτερο κλίμα που είχαμε να δούμε χρόνια. Τους τελευταίους μήνες του 2017 αναγνωρίζεται η καλυτέρευση των πραγμάτων και οι δείκτες πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο. Παρουσιάζουμε σημαντική άνοδο στις εξαγωγές μας. Όλα αυτά πείθουν πια τους εταίρους μας ότι έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της προσαρμογής.
Γι’ αυτό το 2018 είναι η χρονιά που θα ολοκληρώσουμε την έξοδο από την κρίση και το 2019 θα είναι η αφετηρία για την μείωση της φορολογίας για να αρχίσει και ο κόσμος να αισθάνεται μια βελτίωση”, συμπλήρωσε.
Ο κ. Πιτσιόρλας κατέστησε σαφές ότι “οι εκλογές θα γίνουν το 2019”, τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν εκλογές το 2018, το ’18 είναι μια χρονιά που πρέπει να συγκεντρωθούμε στο να δρομολογήσουμε σημαντικές επενδύσεις, να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, να ολοκληρωθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια. Η έξοδος στις αγορές είναι μια στιγμή πάρα πολύ σημαντική”. Για το θέμα των κόκκινων δανείων διευκρίνισε ότι δεν αφορά μόνο τα στεγαστικά δάνεια γα τα οποία “η κυβέρνηση δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον, τεράστια ευαισθησία”.
Δεν μπορούν να μείνουν στην ιδιοκτησία των τραπεζών τα ιχθυοτροφεία
Επεσήμανε πως πρέπει να λυθεί το ζήτημα με τα “κόκκινα” δάνεια και να προχωρήσει η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.”Προφανώς δεν μπορεί να μείνουν στην ιδιοκτησία των τραπεζών σημαντικά στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν την ανάπτυξη, όπως τα ιχθυοτροφεία”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα είπε ότι πριν τα Χριστούγεννα ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με όλους τους τραπεζίτες και η κυβέρνηση είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να κάνει ό,τι πρέπει να για προστατευτούν οι μικρές ιδιοκτησίες. Ωστόσο σχολίασε ότι αυτό δεν ισχύει για όσους έχουν μεγάλες περιουσίες και στρατηγικά είναι κακοπληρωτές. Επισήμανε, άλλωστε, ότι υπάρχουν μεγάλοι τομείς της οικονομίας που αυτή τη στιγμή είναι σε καθεστώς μη εξυπηρετούμενων δανείων και πρέπει να απελευθερωθούν από αυτό το καθεστώς και να ξαναμπούν στην πραγματική οικονομία.
Για τη ΣΕΚΑΠ σημείωσε ότι άλλαξε χέρια και από το Δημόσιο πέρασε τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο ιδιώτης βρέθηκε προ εκπλήξεων για προηγούμενα προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να λυθεί το θέμα.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις είπε ότι “υπάρχει ένα ζήτημα αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης”, επισήμανε ότι “μεγάλα κομμάτια πρέπει να λειτουργήσουν στον ιδιωτικό τομέα και κάποιοι τομείς στρατηγικής σημασίας πρέπει να παραμείνουν στον δημόσιο έλεγχο και στον δημόσιο τομέα”, όμως σημείωσε: “Θα πρέπει όλη αυτή τη συζήτηση να την αποδαιμονοποιήσουμε και να εμπιστευτούμε τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας παραπάνω από ό,τι μέχρι σήμερα”.