Η στρατηγική του προσβλητικού Erdοgan δεν πρέπει να «ελληνοποιηθεί» δηλαδή να θεωρηθεί ότι ο τούρκος πρόεδρος έχει βασικό στόχο την Ελλάδα….
Τους τελευταίους μήνες ο προκλητικός πρόεδρος της Τουρκίας E. Erdogan έχει επιδοθεί σε μια συνεχή, κλιμακούμενη και προκλητική ένταση εναντίον της Ελλάδος.
Αμφισβητεί την ελληνική εθνική κυριαρχία π.χ. στα Ίμια αλλά και τον καθορισμό των χωρικών υδάτων, αμφισβητεί την δυνατότητα οικονομικής εκμετάλλευσης ΑΟΖ καθώς και την δυνατότητα της Ελλάδος για έρευνα και εκμετάλλευση.
Εσχάτως με τις προκλητικές χειρονομίες στην Αγία Σοφία που αποτελεί μέρος της Βυζαντινής και ελληνικής ιστορίας προσπαθεί να προκαλέσει το θυμικό των ελλήνων και να ανυψώσει το αντίστοιχο των Τούρκων.
Όμως η στρατηγική αυτή του προσβλητικού Erdοgan δεν πρέπει να «ελληνοποιηθεί» δηλαδή να θεωρηθεί ότι ο τούρκος πρόεδρος έχει βασικό στόχο την Ελλάδα.
Αν δει κανείς την στρατηγική του Erdogan στην ευρύτερη περιοχή αποδεικνύεται
1)Ότι έχει μεγάλο και εκτεταμένο μέτωπο – σύρραξη με τους Κούρδους και εν μέρει με την Συρία
2)Έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ρωσία
3)Επικρίνει συχνά το Ισραήλ λόγω της Παλαιστίνης και των αιματοχυσιών που σημειώνονται με υπαιτιότητα κυρίως των ισραηλινών
4)Κλιμακώνει την ένταση σε Ελλάδα και Κύπρο.
5)Ασκεί μέσω των προσφύγων σκληρή διπλωματία κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτώντας συνεχώς κεφάλαια.
Τα πραγματικά σχέδια του Erdogan
Όμως πίσω από αυτά τα πολλαπλά μέτωπα βρίσκονται οι βασικές επιδιώξεις των Τούρκων.
Βασική πρώτη επιδίωξη να μην επιτρέψουν στους Κούρδους να ισχυροποιηθούν και έτσι εξηγείται η γενικευμένη επίθεση στο Afrin της Βόρειας Συρίας.
Οι κούρδοι υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, μάχονται κατά του Assad στην Συρία και επίσης σφυροκοπούν το ISIS που καταρρέει.
Οι πρόσφατες αναφορές των αμερικανών και του προέδρου Trump ότι θα αποχωρήσουν από την Συρία δεν έχει στόχο να…αφοπλίσει τους κούρδους αλλά να περάσει ένα μήνυμα στους Τούρκους ότι πρέπει να τελειώσει η διείσδυση των τουρκικών στρατευμάτων στην Συρία.
Το εύκολο συμπέρασμα θα ήταν ότι οι αμερικανοί εγκαταλείπουν τους συμμάχους τους Κούρδους στο έλεος των Τούρκων αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Οι Τούρκοι προσπαθούν δια της στρατιωτικής επιβολής στην Βόρειο Συρία να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Κούρδους.
Η Τουρκία δεν μπορεί να ανοίξει ένα γενικευμένο πόλεμο στην Βόρειο Συρία.
Βασική δεύτερη επιδίωξη να αποκτήσουν πρόσβαση στα οικόπεδα φυσικού αερίου και πετρελαίου της Κύπρου καθώς και στο Αιγαίο.
Η προκλητικότητα των Τούρκων σκοπίμως δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα με την οποία γειτνιάζει αλλά εστιάζεται στην Γαλλία λόγω της παρουσίας γαλλικών πετρελαϊκών εταιρών π.χ. Total στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Κατά των Ισραηλινών που επίσης έχουν πρόσβαση στην Κύπρο και στην εκμετάλλευση του πετρελαίου.
Βέβαια ειδικά με το Ισραήλ ο Erdogan θέλει να περάσει στον μουσουλμανικό κόσμο ότι είναι ο προστάτης του εναντίον της Ισραηλινής προκλητικότητας.
Πρόκειται για τουρκική υποκρισία, όταν οι Τούρκοι κατηγορούν τους ισραηλίτες για τους φόνους παλαιστινίων ενώ πράττουν χειρότερα στην Βόρειο Συρία.
Βασική τρίτη επιδίωξη να υποχρεώσει μέσω των σύριων προσφύγων να επιβάλλει τις θέσεις του ζητώντας συνεχώς οικονομική στήριξη καθώς η Τουρκία πίσω από την φαινομενική εικόνα της επιτιθέμενης και σκληροπυρηνικής χώρας δεν μπορεί να κρύψει τις οικονομικές της αδυναμίες.
Η πορεία της Τουρκικής λίρας με 1 ευρώ να ισούται με 4,86 τουρκικές λίρες και από το 2009 συνεχώς να διολισθαίνει το τουρκικό νόμισμα αποδεικνύει ότι η Τουρκία είναι εύθραυστη.
Τι θέλουν οι αμερικανοί: Ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδος και τούρκων
Ορισμένες πηγές σε στρατιωτικούς κύκλους αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θέλουν να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο με πρωτοβουλία της Ελλάδος με στόχο η Τουρκία να υποστεί πλήγμα.
Θα σκεφθούν πολλοί η Ελλάδα μια φιλειρηνική χώρα με αμυντικό δόγμα να προκαλέσει θερμό επεισόδιο;
Η Τουρκία χρειάζεται να υποστεί ένα σοκ για να μειώσει την προκλητικότητα της.
Η Ελλάδα έχει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα.
Τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο είναι πολύ περιορισμένα, υπάρχει σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος φράκτης και ισχυρές αντιαρματικές προφυλάξεις.
Στον Έβρο δεν μπορεί να εκδηλωθεί επίθεση από τους Τούρκους με τεθωρακισμένα γιατί λόγω του ποταμού Έβρου εάν πλημμυρίσει η ευρύτερη περιοχή τα τεθωρακισμένα ακινητοποιούνται.
Στον Αιγαίο υπάρχουν τα θαλάσσια σύνορα, ωστόσο οι Τούρκοι έχουν το πλεονέκτημα απόβασης σε ελληνικό νησί λόγω γειτνίασης.
Όμως η Ελλάδα έχει υπεροπλία στα υποβρύχια, διαθέτει S300 πυραυλικά συστήματα που μπορούν να πλήξουν στόχους στην ενδοχώρα της Τουρκίας, η τοπογεωγραφία ευνοεί την Ελλάδα με όρους παρακολούθησης ραντάρ.
Επίσης η ελληνική αεροπορία είναι αξιόμαχη και ενώ ευρέως αναφέρονται οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη…δεν έχει διερωτηθεί κανείς πόσες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου έχουν πραγματοποιήσει τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα;
Η Ελλάδα δεν είναι η μικρή χώρα των 11 εκατ και η Τουρκία με 80 εκατ οπότε είναι άνιση η μάχη.
Αυτό το ξέρουν οι τούρκοι και για τον λόγο αυτό μπορεί να πουλάνε «τουρκικούς τσαμπουκάδες» αλλά στην πράξη φοβούνται και ανησυχούν.
Υπάρχει ένα στρατηγικό εμπόδιο στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο…ο τουρισμός
Ο τουρισμός είναι καίριας σημασίας για την ελληνική αλλά και την τουρκική οικονομία.
Οι αμερικανοί προβλέπουν ότι εντός των επόμενων 2 μηνών θα κλιμακώνονται οι εντάσεις.
Όμως γιατί δύο μήνες και όχι πέντε μήνες;
Γιατί ξεκινάει η τουριστική σεζόν σε Ελλάδα και Τουρκία και οι τουρίστες δεν θα εμφανιστούν και στις δύο χώρες εάν επικρατεί πολεμικό κλίμα.
Η καταστροφή στις οικονομίες και των δύο χωρών θα είναι ανυπολόγιστες πριν καν ξεκινήσει πολεμική σύρραξη.
Εάν οι τουρίστες εγκαταλείψουν την Ελλάδα και την Τουρκία η ζημία που θα προκληθεί θα είναι πολλαπλάσια των επιπτώσεων μιας ένοπλης σύρραξης μικρής διάρκειας.
Οπότε και οι έλληνες και οι τούρκοι δεν θα ρισκάρουν το Καλοκαίρι να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο.
Ποια είναι τα σύνορα της Ελλάδος;
Για την Ελλάδα, τα θαλάσσια σύνορα, έχουν ιδιαίτερη σημασία αφού όπως αναφέρει ο κ Παπανικολόπουλος υποναύαρχος ΛΣ σε άρθρο του… έχουν πολυπλοκότητα, καθώς από τη «Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 – United Nations Convention on the Law of the Sea – UNCLOS 1982» την οποία η Ελλάδα επικύρωσε τον Ιούνιο του 1995, ενώ η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν την έχει επικυρώσει, προβλέπονται τέσσερις ζώνες
Αιγιαλίτιδα Ζώνη,
Συνορεύουσα Ζώνη,
Υφαλοκρηπίδα και
Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη – ΑΟΖ.
Η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο μήκος ακτών (18.400 χλμ) στην Ε.Ε σε σύνολο ηπειρωτικού και νησιωτικού αναπτύγματος, με 9.835 νησιά εκ των οποίων 228 κατοικημένα, νησίδες και βραχονησίδες.
Η Τουρκία, επί πενήντα χρόνια δημιουργεί προβλήματα στο Αιγαίο που συνοψίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες:
Εθνικής κυριαρχίας (καθορισμός εύρους χωρικών υδάτων), Οικονομικής εκμετάλλευσης (καθορισμός Α.Ο.Ζ) και
Έρευνας – Διάσωσης (αμφισβήτηση FIR – Flight Information Region Αθηνών).
Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας από το 1936, με το Νόμο 360/1936, έχουν καθοριστεί στα 6 ναυτικά μίλια (1 ν.μ. = 1852 μ.). Με το Νομοθετικό Διάταγμα 187/1973 (άρθρο 139) επαναλήφθηκε ο καθορισμός των 6 ν.μ. αλλά προστέθηκε και η δυνατότητα επέκτασής τους, με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η δυνατότητα αυτή δεν αξιοποιήθηκε.
Με το Νόμο 2321/1995, με τον οποίο η Ελλάδα επικύρωσε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, απέκτησε και διεθνές νομικό έρεισμα επέκτασής τους μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια (άρθρο 3 της Σύμβασης).
Η προοπτική αυτή, θεωρήθηκε από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ως αιτία πολέμου (casus belli).
Έτσι τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος παραμένουν στα 6 ναυτικά μίλια.
Με το καθεστώς αυτό, η Ελλάδα ασκεί πλήρη κυριαρχία στο 35% του Αιγαίου, η Τουρκία στο 9% ενώ το 56% είναι διεθνή ύδατα.
Στην περίπτωση των 12 ναυτικών μιλίων η Ελλάδα θα ασκούσε κυριαρχία στο 64% του Αιγαίου, η Τουρκία στο 10% και το 26% θα ήσαν διεθνή ύδατα.
Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, χωρικά ύδατα έχουν οι ηπειρώτικες ακτές, και όλα τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, ανεξάρτητα αν κατοικούνται ή όχι (άρθρα 3 και 121 της Σύμβασης). Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου η απόσταση από τις Μικρασιατικές ακτές είναι μικρότερη των 6 ν.μ. ισχύει η “μέση γραμμή” (άρθρο 15 της Σύμβασης).
Ενέργειες της Τουρκίας για τη διχοτόμηση του Αιγαίου
Τα σχέδια της Τουρκίας για το Αιγαίο, εξωτερικεύτηκαν πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1965, στη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, όπου ο εκπρόσωπός της, παρουσίασε χάρτη με το Αιγαίο χωρισμένο στα δυο.
Οι Τούρκοι ζητούσαν να αναλάβει η Άγκυρα την ευθύνη της αεράμυνας του ανατολικού τμήματος.
Το Νοέμβριο του 1973, στην εφημερίδα κυβερνήσεως της Τουρκίας δημοσιεύεται χάρτης του ΒΑ Αιγαίου όπου περιοχές των τουρκικών χωρικών υδάτων αλλά και διεθνών, παραχωρούντο στην ΤΡΑΟ για διενέργεια πετρελαϊκών ερευνών.
Το Μάιο του 1974, απειλεί έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου με το υδρογραφικό «Τσανταρλί».
Τον Αύγουστο του 1974, η Άγκυρα εκδίδει τη ΝΟΤΑΜ 714, και επεκτείνει αυθαίρετα τα όρια ευθύνης του δικού της FIR (Flight Information Region) προς τα δυτικά, μέχρι το μέσο του Αιγαίου, μέσα στο χώρο ευθύνης του FIR Αθηνών.
Τον Ιούλιο του 1976, συνεχίζει το ίδιο παιχνίδι στο Αιγαίο με το ερευνητικό «Χόρα» δημιουργώντας την πρώτη ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο.
Το 1977, υπογράφεται το «Πρωτόκολλο της Βέρνης» μεταξύ Καραμανλή και Ντεμιρέλ, που προβλέπει αμοιβαία αποχή Ελλάδας και Τουρκίας από έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου πέρα από τα 6 μίλια των χωρικών τους υδάτων.
Το Μάρτιο του 1987, με το ίδιο σκάφος – μετονομασμένο σε «Σισμίκ» προκαλεί τη δεύτερη ελληνοτουρκική κρίση.
Το 1991, πριν από την επίσκεψη του Μπους σε Αθήνα και Άγκυρα, ο αρχηγός του τουρκικού στόλου ναύαρχος Ιλφάν Τινάζ αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, ισχυριζόμενος δημοσίως ότι βραχονησίδες του Αιγαίου δεν είναι ελληνικό έδαφος.
Το 1996, οι Τούρκοι, αρχίζοντας από τις πέραν πάσης αμφισβητήσεως Ελληνικές βραχο-νησίδες Ίμια, δημιουργούν την τρίτη ελληνοτουρκική κρίση και συγχρόνως τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», γκριζάροντας το μισό Αιγαίο.
Την ίδια χρονιά εκδίδεται για τις ανάγκες της Δημόσιας εκπαίδευσης το βιβλίο τουρκικής ιστορίας «Τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο – Ege Denizinde Turk Haklari» του Μεχμέτ Σακά. Στη σελίδα 19 γράφει: «Τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται σήμερα υπό ελληνική κατοχή».
Το Μάιο του 1999, ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει ότι «Στο Αιγαίο υπάρχουν 150 ακατοίκητοι βράχοι και σχηματισμοί που δεν αναφέρονται σε ποιον ανήκουν».
Το Σεπτέμβριο του 1999, στη Σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στο Τορόντο, η Τουρκία μεθοδεύοντας τη διχοτόμηση του Αιγαίου, πέτυχε να συζητηθούν «τεχνικά θέματα», δηλαδή η δημιουργία δυο Νατοϊκών υπο-στρατηγείων στη Λάρισα και τη Σμύρνη.
Το Δεκέμβριο του 2001, στην εφημερίδα κυβερνήσεως της Τουρκίας δημοσιεύεται χάρτης του Αιγαίου όπου το τμήμα ανατολικά του 25ου μεσημβρινού θεωρείται ως περιοχή εθνικής ευθύνης της για θέματα έρευνας – διάσωσης.
Το 2001, κυκλοφορεί το βιβλίο «Στρατηγικό Βάθος – Strategic Derinlik» του Αχμέτ Νταβούτογλου με πλήρη αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Ελλάδος στο Αιγαίο.
Το 2004, από τους καθηγητές Sertac Baseren και Ali Kouroumahmout του Πανεπιστήμιου της Άγκυρας (έδρα Διεθνών Σχέσεων) εκπονείται μελέτη με τίτλο «Οι γκρίζες περιοχές στο Αιγαίο, τα ξεχασμένα τουρκικά νησιά».
Το Φεβρουάριο του 2005, το τουρκικό περιοδικό AKSIYON, αναφέρει ονομαστικά 150 νησιά του Αιγαίου τα οποία διεκδικεί η Τουρκία, κάνοντας την πρόβλεψη ότι σε περίπτωση προσφυγής, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης θα δικαιώσει την Τουρκία έχοντας ως δεδικασμένο σχετική απόφαση του (Απρίλιος 2001) σε διένεξη για βραχονησίδες μεταξύ Υεμένης και Ερυθραίας.
Τον Ιούνιο του 2005, στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, εγκρίνεται το λεγόμενο «έγγραφο πολιτικής ασφαλείας» σύμφωνα με το οποίο 150 βραχονησίδες του Αιγαίου χαρακτηρίζονται «ως απροσδιόριστης κυριότητας».
Τον Απρίλιο του 2006, στην ιστοσελίδα της πρεσβείας της Τουρκιάς στην Ουάσιγκτον, αναρτάται χάρτης μέρους του Αιγαίου όπου οι βραχονησίδες Ίμια με την τουρκική ονομασία Kardak, βρίσκονται εντός της τουρκικής επικράτειας.
Τον Ιούλιο του 2007, στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου παρουσιάζεται μια «μελέτη» του καθηγητή Sertac Baseren με τίτλο «Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο, τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της πιθανής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή της Τουρκίας».
Τον Ιανουάριο του 2008 (24/1/2008), στο τηλεοπτικό δίκτυο EYRONEWS προβάλλονται δυο χάρτες του Αιγαίου, ένας με διχοτομημένο το Αιγαίο και άλλος που παρουσιάζει τις νησίδες Ίμια ελληνικές αλλά τα νησιά Ρόδο Σάμο και Λέσβο τουρκικά.
Τον Ιανουάριο του 2008, στην τουρκική εφημερίδα ΑΚSΑΜ (28/1/2008), δημοσιεύεται χάρτης του Αιγαίου με «απροσδιόριστα», σημειούμενα με κίτρινο χρώμα, χωρικά ύδατα.
Το 2010, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Τουρκίας – Ε.Ε, Εγκεµέν Μπαγίς, σε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 17/10/2010, ΤΑ ΝΕΑ 18/11/2010 και ΣΗΜΕΡΙΝΗ 12/12/2010) προτείνει ανοικτά τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Το Μάρτιο του 2012, στην πόλη Μούγλα (στο κτηματολόγιο της οποίας κατά τους Τούρκους είναι εγγεγραμμένες οι βραχονησίδες Ίμια), αναγέρθηκαν αγάλματα του Ηρόδοτου και του Ιπποκράτη, στα πλαίσια των «έργων των θεματικών πάρκων» του Δήμου Μούγλας. Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων ο Δήμαρχος Osman Gürün, υπογράμμισε ότι με τα αγάλματα, αναδεικνύουν τους ανθρώπους του Αιγαίου που από την αρχαιότητα έδειξαν στον κόσμο τις οικουμενικές αξίες.
Από 24 έως 27 Μαΐου 2012, πραγματοποιήθηκε στο Σεφερίχισαρ της Τουρκίας, η «Συγκέντρωση Μόνιμης Ειρήνης στο Αιγαίο» με τη συμμέτοχη από ελληνικής πλευράς των περιφερειαρχών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, πλήθος δημάρχων, αντιδημάρχων και άλλων παραγόντων. Από τουρκικής πλευράς, πλήθος δημάρχων, πανεπιστημιακών, βουλευτών και άλλων. Όλοι μαζί σφυρηλάτησαν την ειρήνη στο Αιγαίο.
Τον Οκτώβριο του 2012, ο τούρκος ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής, προκαλεί με τη δήλωση: «Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο» ή σε διαφορετική μετάφραση: «Επιθυμούμε το Αιγαίο, ως μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας, να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία».
Το 2013, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, διαπράττονται στο Αιγαίο 401 παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών μας Υδάτων από το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και την Τουρκική Ακτοφυλακή, έναντι 90 παραβιάσεων το 2009.
Αύγουστος 2015, εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται σε «μη ύπαρξη οριοθετημένων θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και Τουρκίας».
Μάρτιος 2018 οι τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις παρουσιάζοντας τα Ίμια ως τουρκικό έδαφος ενώ έχει προηγηθεί η παράνομη σύλληψη και ομηρία 2 ελλήνων αξιωματικών.
www.bankingnews.gr