Ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε μία δύσκολη μέρα στο κοινοβούλιο. Ήταν η πρώτη φορά που επέλεξε να δώσει τον τόνο και το σήμα στήριξης μίας διάταξης που συναντούσε αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο βήμα της Βουλής σε μη προγραμματισμένη εμφάνιση και παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να πείσει τους βουλευτές του.
Επιπροσθέτως η γκρίνια στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εμφανής, επειδή ο πρωθυπουργός αν και μίλησε στη Βουλή, επέλεξε να μην πει κουβέντα εναντίον του παραληρήματος Κατσίκη. Αν ο κ. Τσίπρας είχε αποδοκιμάσει πολιτικά τον κ. Κατσίκη, οι δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μέλη των 53 +) δεν θα προέβαιναν στην – συμβολική περισσότερο – κίνηση να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Βουλής την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
Στην κυβέρνηση δεν προετοιμάζονται μόνο για την οικονομία σε ό,τι αφορά την περίοδο μετά τον Αύγουστο. Προετοιμάζουν και το σχέδιό τους να προκαλέσουν ανακατατάξεις και κινητικότητα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, βάζοντας στη δημόσια ατζέντα ζητήματα που θα πιέσουν τα κόμματα στο σύνολό τους, ακόμα και τους ΑΝΕΛ, με την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ισχυρότερο βαθμό συνοχής από τους αντιπάλους του. Η κατάτμηση της Β΄ Αθηνών, η επαναφορά της απλής αναλογικής, η επικείμενη συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων κ.α. είναι θέματα που σχεδιάζεται να λειτουργήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Όσο τα σημάδια που δείχνουν ότι η πολιτική συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στηρίζεται πλέον μόνο στην προσωπική συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου και φυλλορροεί, τόσο το πολιτικό παιχνίδι θα ενισχύεται.
Η ανάγνωση της ψήφου για το δικαίωμα αναδοχής των ομόφυλων ζευγαριών, είναι ενδεικτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να καλύψει ακόμα και την αδυναμία του ίδιου του πρωθυπουργού να πει μία κουβέντα εναντίον του ρατσιστικού λόγου του κυβερνητικού βουλευτή κ. Κατσίκη, αφήνοντας να διαρρεύσει ικανοποίηση του Μαξίμου για το ότι Κουντουρά και Παπαχριστόπουλος «έσπασαν» τη γραμμή του «όχι» που είχε δώσει ο κ. Καμμένος και αξιοποιώντας τα τέσσερα «ναι» της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ για να υποστηρίξει ότι ο κ. Μητσοτάκης άγεται και φέρεται από την «ακροδεξιά» εντός της Ν.Δ. και απομακρύνεται από τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού.
Παράλληλα, εκθειάζουν στο παρασκήνιο τη στάση του Ποταμιού και εκτιμούν ότι σε ζητήματα που είναι εμφανής ο διαχωρισμός προόδου – συντήρησης θα έχουν την ευκαιρία να τονίζουν πόσο εύθραυστη είναι η συνοχή του Κινήματος Αλλαγής.
Με την παραδοχή ότι από τον Αύγουστο και μετά, η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο που θα κρατήσει από δύο ως δεκατέσσερις μήνες, είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να βελτιώσει τη δεινή πολιτική και δημοσκοπική του θέση, θα επιχειρήσει να προκαλέσει ρήγμα στο αντικυβερνητικό μπλοκ και ρήγματα στο εσωτερικό των πολιτικών του αντιπάλων.
Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα – Παπανδρέου
Σε αυτό το πλαίσιο, από χθες επικοινωνιακοί μηχανισμοί της κυβέρνησης δίνουν πρόσθετη σημασία στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του πρώην πρωθυπουργού και νυν υπευθύνου για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Παπανδρέου.
Το αντιμετωπίζουν ως σαφή κίνηση αμφισβήτησης από την πλευρά του κ. Παπανδρέου της επίσημης γραμμής του Κινήματος Αλλαγής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και γεγονός που αποδεικνύει ότι ο δίαυλος διαλόγου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής είναι ενεργός. Σε τυπική βάση, ο κ. Παπανδρέου ως εκ του ρόλου του, ζήτησε συνάντηση από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών για να ενημερωθεί για τα εθνικά θέματα, πριν ο ίδιος πραγματοποιήσει κάποιες διεθνείς επαφές.
Είχε μάλιστα, λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη, ενημερώσει για αυτήν του την πρωτοβουλία τη Φώφη Γεννηματά, η οποία είχε δώσει το «οκ». Επί της ουσίας, το photo opportunity Τσίπρα – Παπανδρέου δεν άρεσε σε πολλούς εντός του Κινήματος Αλλαγής. Οι οποίοι μάλιστα σπεύδουν να αποκαλύψουν ότι μία κρίσιμη λεπτομέρεια.
Το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου είχε συζητήσει με την κ. Γεννηματά την πρόθεσή του να συναντήσει τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά, πολύ πριν την σκλήρυνση της στάσης του Κινήματος Αλλαγής και κυρίως πολύ πριν την πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά να ζητήσει εκλογές «εδώ και τώρα» που αποτέλεσε και συμβολικά και πολιτικά κίνηση απεμπλοκής από τα σενάρια συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΗΓΗ : www.naftemporiki.gr (Ρεπορτάζ Γιάννης Καμπουράκης)