Εβδομάδα αποφάσεων για το lockdown, οι τελευταίες πληροφορίες. Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Ποιοι νομοί μπορεί να εξαιρεθούν από την άρση των μέτρων.
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η εβδομάδα που διανύουμε για τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς οι εξελίξεις με τον αριθμό των κρουσμάτων, τον νοσηλευομένων αλλά όσων βρίσκονται στις στις ΜΕΘ, θα είναι τρεις από τους παράγοντες που θα κρίνουν πότε θα αρχίσει να επιστρέφει η ζωή μας στην κανονικότητα.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει καθημερινές συσκέψεις με τους Λοιμωξιολόγους, αναμένει τις εισηγήσεις τους τόσο για σχολεία, όσο και για το λιανεμπόριο και την εστίαση, με τους σχεδιασμούς και τις προτάσεις να αλλάζουν από μέρα σε μέρα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού χαρακτήρισε «οριακά καλύτερη» την κατάσταση, διεμήνυσε ότι «τα δεδομένα καθορίζουν την πολιτική μας, όχι οι ημερομηνίες».
Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες».
«Κλειδώνει» η παράταση του lockdown – Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία
Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από τον πρωθυπουργό σχετικά με την έξοδο της χώρας από την καραντίνα, καθώς τα δεδομένα ναι μεν παρουσιάζουν μια οριακή σταθεροποίηση, αλλά η κατάσταση ακόμα είναι εύθραυστη.
Με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, φαίνεται πως αυτό που έχει «κλειδώσει» είναι η παράταση των περιοριστικών μέτρων και μετά τις 7 Δεκεμβρίου, αφού η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει μεγάλη.
«Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη. Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα», ανέφερε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδριάση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα. Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όπως αποκάλυψε στον Alpha ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής, απομακρύνεται και το σενάριο ανοίγματος των σχολείων στις 7, αλλά και στις 14 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, το σενάριο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο «τραπέζι» του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου και τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου, καθώς αν άνοιγαν στις 14 Δεκεμβρίου θα είχαν μόλις μία εβδομάδα για μαθήματα έως τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Επιπλέον, όπως είπε ο Τάκης Χατζής, υπάρχουν πέντε «κόκκινοι» νομοί, όπου τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να παραταθούν και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Πρόκειται για τους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών και Δράμας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξέφρασε την εκτίμηση ότι «στις 7 Δεκεμβρίου δεν θα ανοίξει τίποτα, ούτε τα σχολεία», ενώ σε ότι αφορά στο λιανεμπόριο, σημείωσε ότι όσο πιο κοντά στις γιορτές ανοίξει, τόσο το καλύτερο.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η εκτίμησή μου είναι πως δεν ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω». Σε σχέση με το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν στις 14 του Δεκεμβρίου είπε ότι δεν έχει νόημα, αφού μετά από μία εβδομάδα θα κλείσουν για τις γιορτές.
Ο Ν. Σύψας τόνισε πως τα κρούσματα παρουσιάζουν μία σημαντική μείωση το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους διασωληνωμένους και γι’ αυτό, θεωρεί, πως πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα.
«Χριστούγεννα θα κάνουμε και του χρόνου, δεν χάθηκε ο κόσμος. Το θέμα είναι να γλιτώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν «υπάρχει μια διαφορά φάσης ανάμεσα στη πτώση κρουσμάτων και την αντίστοιχη σε διασωληνωμένους και θανάτους. Όταν θα υπάρχει κι εκεί μια ανάλογη πτώση, τότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να μιλάμε για κάποια χαλάρωση των μέτρων», σημείωσε.
Ο καθηγητής σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο σημείωσε: «Βλέπω ανέφικτο να ανοίξει το λιανεμπόριο άμεσα. Θα υπάρξει συνωστισμός και διασπορά, που σε 15 μέρες θα δώσει πάλι κρούσματα. Όσο πιο κοντά στην γιορτινή περίοδο ανοίξουμε, τόσο το καλύτερο», είπε. Αναφερόμενος στην εστίαση δήλωσε: «Τα πράγματα είναι δύσκολα στην εστίαση. Είναι σημείο υπερμετάδοσης και το είδαμε το καλοκαίρι στα νησιά ή σε γυμναστήρια. Θα είναι πάντως το τελευταίο βήμα που θα γίνει στο άνοιγμα, αν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες».
Επιφυλάξεις για το άνοιγμα εξέφρασε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη, στον ΣΚΑΪ.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη», δήλωσε κατηγορηματικά η Μ. Παγώνη, εξηγώντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με κορωνοϊό παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί. Εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες.
«Μόνο με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων η άρση του lockdown»
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τόνισε ότι η όποια συζήτηση γίνεται για την άρση των μέτρων είναι βιαστική. «Θα ήταν τραγικό αν ανοίξουμε πρόωρα και χωρίς να έχουμε σιγουρέψει τα βήματά μας. Θα έχουμε υποτροπή του δεύτερου κύματος που θα δημιουργήσει μια κατάσταση χειρότερη από τη σημερινή» εξήγησε.
Αναφερόμενος στη μερική άρση του lockdown ο καθηγητής σημείωσε ότι «θα ήταν ασφαλές να προσωρήσουμε σε αυτό το βήμα όταν θα δούμε των αριθμό των διασωληνωμένων να είναι διψήφιος και όταν θα έχουμε αναλύσει πλήρως τα αποτελέσματα που είχαμε από το πρώτο και το δεύτερο lockdown συγκριτικά για να αποφασίσουμε τι μπορεί να ανοίξει». Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά.
Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, υπάρχει κούραση αλλά ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ο κόπος μας δεν είναι μάταιος. Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς όταν δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία.
«Νωρίς για να χαλαρώσει την επόμενη εβδομάδα το lockdown»
Τα επιδημιολογικά αποτελέσματα ως το τέλος της εβδομάδας ή την αρχή της επόμενης θα δείξουν τον δρόμο για την άρση του lockdown, σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλλου. Ερωτηθείσα για το αν στο τέλος της εβδομάδας θα μπορούσε να γίνει μερική έστω χαλάρωση των μέτρων σημείωσε πως είναι νωρίς.
«Με απασχολεί πολύ το θέμα των σχολείων, πολλές δημοσιεύσεις στο εξωτερικό, είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν στην τηλεκπαίδευση, όμως το ψυχολογικό τους υπόστρωμα διαταράσσεται σιγά – σιγά. Μιλάμε για τα παιδιά του δημοτικού, η επιστροφή στο σχολείο θα τα βοηθήσει», τόνισε συγκεκριμένα για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.
Σχολιάζοντας τα θύματα του ιού και τις εκατοντάδες νοσηλείες η κυρία Γιαμαρέλλου στάθηκε στο εμβόλιο που είναι πλέον κοντά και στην πιστή τήρηση των μέτρων και μετά την έλευση του εμβολίου. «Ασφαλώς έχουμε αρτιότητα στα στοιχεία μας», σημείωσε κατηγορηματικά για τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι λοιμωξιολόγοι που απαρτίζουν την επιτροπή του ΕΟΔΥ, προκειμένου να εισηγούνται κατά πώς πρέπει την πολιτεία.
«Lockdown και μέσα στις γιορτές για να ανοίξουμε συνολικά μαζί με το εμβόλιο»
Lockdown και μέσα στις γιορτές, έτσι ώστε η χώρα να ανοίξει μια και καλή μαζί με το εμβόλιο, πρόκρινε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος παρουσίασε τα δύο σενάρια που μελετώνται.
«Το μοντέλο δείχνει ότι είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Με τις τιμές που βλέπουμε οι ειδικοί ακόμα δεν τολμούν να πουν ότι είμαστε σε αυτή τη φάση, το μοντέλο ωστόσο δείχνει ότι σε επίπεδο κρουσμάτων είμαστε εκεί. Ακόμα είμαστε στην κορυφή των διασωληνώσεων και εκεί θα είμαστε για 2-3 μέρες ακόμα, δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση των θανάτων, θα το δούμε κι αυτό μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν να κάνουν με το πώς ήταν η κατάσταση πριν από τρεις εβδομάδες περίπου», τόνισε αρχικά στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα», με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή και συνέχισε:
«Το να δούμε μια μικρή αύξηση σε θανάτους δεν πρέπει να μας ανησυχεί, όσο τραγικό είναι αυτό που λέω. Φυσικά ο κάθε ένας θάνατος ξεχωριστά είναι τραγικός, όμως σε επίπεδο διαχείρισης κινδύνου δεν είναι συναγερμός. Περιμένω αποκλιμάκωση και εκεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η 7η Δεκέμβρη δεν είναι ημερομηνία που ευσταθεί για τη χαλάρωση των μέτρων. Θα έχουμε μείωση στα κρούσματα, αλλά θα υπάρχει ακόμα πίεση στο ΕΣΥ και ακόμα θα βλέπουμε τους θανάτους να είναι σε υψηλά επίπεδα, οπότε και ψυχολογικά δεν είναι λογικό να ξεκινήσει τότε».
Για το ποια θα ήταν η κατάλληλη ημερομηνία ώστε να χαλαρώσουν τα μέτρα: «Σε μια συζήτηση που είχαμε με τον κ. Γώγο, εκείνος ανέφερε ότι πρέπει να φτάσουμε τις ανάγκες των κλινών διασωλήνωσης στο 60%, αυτή τη στιγμή είμαστε στο 85%, έτσι ώστε σε περίπτωση που υπάρξει έξαρση να είμαστε έτοιμοι. Για να φτάσουμε στο 60%, πρέπει να πάμε στις 21 Δεκεμβρίου, ίσως και λίγο αργότερα. Το πότε θα γίνει το άνοιγμα λοιπόν είναι ανάλογα με τα κριτήρια που βάζει ο καθένας. Αν θέλουμε να δούμε αναζωπύρωση μετά το τέλος του Ιανουαρίου, όταν μπει και το εμβόλιο στην εξίσωση, τότε πρέπει να κρατήσουμε το lockdown και μέσα στις γιορτές. Προσπαθούμε να δούμε με βάση τις πληροφορίες που έχουμε για το πρόγραμμα του εμβολιασμού, ώστε να το λάβουμε κι αυτό υπόψιν και να έχουμε μια πραγματική πρόβλεψη για το άνοιγμα».
Για το ενδεχόμενο να παραμείνει η χώρα σε lockdown και τις γιορτές: «Έχουμε κάνει πολλές προσομοιώσεις, όπου μετά τις γιορτές ανοίγουμε τα πάντα, με περιορισμένα μέτρα, όπως στις αρχές Οκτώβρη. Αν το πάμε εκεί, τότε θα δούμε αναζωπύρωση στις αρχές Φλεβάρη. Αν το κάνουμε πολύ προσεκτικά και ταυτόχρονα μπει και το εμβόλιο, έστω και για μικρές ομάδες ατόμων».
ΠΗΓΗ: www.newpost.gr