Άρης Χατζηγεωργίου ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, www.efsyn.gr)
Στο Δημόσιο επιστρέφουν επτά παραλιακά φιλέτα της Αττικής σε συνολική έκταση 263 στρεμμάτων, που βρίσκονται στο Λαγονήσι και την Ανάβυσσο, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η περιπέτεια των εκτάσεων αυτών, που είναι από τις πλέον περιζήτητες για εμπορική αξιοποίηση και πολλάκις στο παρελθόν είχαν πέσει θύματα ασύδοτης εκμετάλλευσης, αν και φιλοξενούν ακόμη και αρχαιολογικούς χώρους, ξεκίνησε το 2014, όταν συστάθηκε από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου η εταιρεία «Παράκτιο Μέτωπο».
Βασικός χειριστής της τότε μεθόδευσης ήταν ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης και νυν υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Σημειωτέον ότι ο κ. Μηταράκης είχε τοποθετήσει επικεφαλής τής «Παράκτιο Μέτωπο» τον Α. Ματιάτο, δηλαδή τον ίδιο που τοποθέτησε τώρα ως διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών (αν και είναι μετακλητός) στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Το ΣτΕ ασχολήθηκε με τη διαχείριση των συγκεκριμένων εκτάσεων μετά από προσφυγή του Δήμου Σαρωνικού, ενώ άλλοι παρεμβαίνοντες είχαν αποσυρθεί στη διάρκεια της εξέτασης. Βασικό όπλο για τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Κατερινόπουλο που χειρίστηκε την υπόθεση ήταν το επιχείρημα ότι ο νόμος 4389/2016 δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα συγκεκριμένα ακίνητα και να επικυρωθεί η μεταβίβαση από το Δημόσιο στην «Παράκτιο Μέτωπο», η οποία είχε ήδη εξελιχθεί σε Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Και αυτό διότι ενέπιπταν σε εξαιρέσεις ως αιγιαλοί και «κοινόχρηστα εκτός συναλλαγής» κομμάτια γης που είτε προβλέπονταν στον ίδιο νόμο είτε προστέθηκαν με μεταγενέστερες ρυθμίσεις.
Τα επτά παραλιακά ακίνητα είναι τα εξής:
1) Το τεράστιο παραλιακό τμήμα του ακινήτου Αλυκών Αναβύσσου που εκτείνεται κάτω από τη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου σε 108 στρέμματα.
2) Εκταση 34,6 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του δήμου στην Παλαιά Φώκαια, που είχε απαλλοτριωθεί υπέρ του ΕΟΤ το 1973, αλλά με προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2017 η απαλλοτρίωση έχει ανακληθεί.
3) Κοινόχρηστη έκταση 5,5 στρεμμάτων στην Π. Φώκαια.
4) Εκταση αιγιαλού και παραλίας, που συμπεριλαμβάνει και αρχαιολογικό χώρο στη χερσόνησο Αγ. Νικολάου, έκτασης 5.000 τ.μ., καθώς και τους αγροτικούς δρόμους στην ίδια χερσόνησο, έκτασης 4.220 τ.μ.
5) Δύο ζώνες αιγιαλού, μία 34,3 στρεμμάτων και μία 46,32 στρεμμάτων στο Λαγονήσι, που βρίσκονται πολύ κοντά στο «Grand Resort».
6) Ζώνη αιγιαλού 1.000 τ.μ. στο Μαύρο Λιθάρι.
7) Ζώνη αιγιαλού 24 στρεμμάτων στην Π. Φώκαια.
Με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (Δ’ Τμήμα) κρίθηκε ότι η ΕΤΑΔ δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζεται ακίνητα που περιλαμβάνουν εντός αυτών κοινόχρηστα εκτός συναλλαγής τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν ή χαρακτηρίζονται Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, ανεξαρτήτως του χρόνου και του τρόπου (μέσω απορρόφησης άλλης εταιρείας) που περιήλθαν σε αυτήν.
Παράλληλα, απορρίφθηκε ο ισχυρισμός της ΕΤΑΔ ότι η ακύρωση της πράξης του 2014 θα ήταν αλυσιτελής διότι δήθεν με τον νόμο 4389/2016 θα περιέρχονταν και πάλι σε αυτήν. Και αυτό διότι δεν διενεργήθηκε επικαιροποίηση ούτε εκδόθηκαν νεότερες πράξεις με τις οποίες να διαπιστώνεται ότι κάθε ένα από τα συγκεκριμένα ακίνητα που είχαν αρχικά περιέλθει σε αυτήν πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ Α.Ε. με τον νέο νόμο και ότι δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 παράγραφος 4 του ίδιου νόμου.
Κοινόχρηστοι χώροι
Αντίθετα, ο δήμος απέδειξε ότι δεν θα επερχόταν η μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ Α.Ε., καθώς το ίδιο άρθρο εξαιρεί ρητά τα ακίνητα που εμπίπτουν στις περιπτώσεις α-δ της ίδιας παραγράφου και αφορούν αιγιαλούς, παραλίες, υγρότοπους, δασικές εκτάσεις και γενικά τους κοινόχρηστους χώρους εκτός συναλλαγής, όπως είναι όλα τα συγκεκριμένα για τα οποία είχε ασκηθεί η αίτηση ακύρωσης.
Ειδικά για την παραλία στο Λαγονήσι και αυτήν στην Αλυκή, ο Δήμος Σαρωνικού είχε κάνει πολλούς αγώνες από παλιά ώστε να μη μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ Α.Ε. αλλά να παραμείνουν στο Δημόσιο και να τις διαχειρίζεται ο δήμος. Αλλοι δήμοι που εμπλέκονταν στην «Παράκτιο Μέτωπο» και είχαν προσφύγει επίσης το 2014 για εκτάσεις της δικής τους εδαφικής περιφέρειας είχαν παραιτηθεί όταν οι εκτάσεις περιήλθαν στην ΕΤΑΔ Α.Ε., ενώ προσφυγή μεμονωμένων δημοτών απορρίφθηκε με προηγούμενη απόφαση.
Η συγκεκριμένη απόφαση για την επιστροφή των 7 ακινήτων στο Δημόσιο δεν είναι η μόνη ευχάριστη είδηση, καθώς με άλλη απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Απρίλιο του 2020, ακυρώθηκε για τον ίδιο λόγο η μεταβίβαση της παραλίας της Τριόπετρας στο Ρέθυμνο προς το ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια στην ΕΤΑΔ Α.Ε. κατόπιν αίτησης ακύρωσης του τοπικού δήμου, την οποία χειρίστηκε ο ίδιος δικηγόρος.
ΠΗΓΗ: www.efsyn.gr