Από τις αρχές του 2020 όμως είναι εμφανές ότι η Άγκυρα έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεών της την αξίωση για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών με βάση τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων, όπως ισχυρίζεται.
Τη γνωστή τουρκική θεωρία ότι σχεδόν όλα τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα έχει επαναφέρει στο προσκήνιο εδώ και έναν χρόνο η Άγκυρα, εργαλειοποιώντας μάλιστα συστηματικά ένα διεθνές όργανο πληροφόρησης, αυτό των αγγελιών προς ναυτιλλομένους, τις Navtex.
Όπως γράφουν τα «ΝΕΑ», το τελευταίο επεισόδιο αυτής της γνωστής τουρκικής αξίωσης ήταν οι αντι-Navtex που εξέδωσε η Τουρκία την Κυριακή και την Τρίτη ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση της Τήλου, της Χάλκης, της Χίου, της Σάμου, της Σαμοθράκης, της Λήμνου, της Πάτμου και της Ικαρίας, δηλώνοντας προκλητικά ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων. Η Τουρκία διαχρονικά εγείρει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Εξάλλου, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός φιγουράρει εδώ και χρόνια στον επίσημο κατάλογο του τουρκικού ΥΠΕΞ με όλες τις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας.
Από τις αρχές του 2020 όμως είναι εμφανές ότι η Άγκυρα έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεών της την αξίωση για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών με βάση τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων, όπως ισχυρίζεται. Κάθε φορά που οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοινώνουν με Νavtex ασκήσεις κοντά σε ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και δεσμεύουν θαλάσσιες περιοχές, η Αγκυρα απαντάει με αντι-Navtex, ισχυριζόμενη ότι τα συγκεκριμένα νησιά θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Αυτό το κάνει κατά σύστημα η Τουρκία από την περασμένη άνοιξη. Ταυτόχρονα, ο ισχυρισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους τούρκους αξιωματούχους κατά την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση. Οι υπουργοί Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε πάρα πολλές δηλώσεις τους ήγειραν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.
Επίσης δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι στις αρχές του 2020 στο τουρκικό ΥΠΕΞ είχε αναρτηθεί εκτενής ανάλυση του διευθυντή Ναυτιλίας – Αεροπορικών Θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγές, η οποία συνοδευόταν και από χάρτες. Ο τούρκος αξιωματούχος έχει σημαδέψει τέσσερις ομάδες ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο από τον Βορρά έως τον Νότο ισχυριζόμενος ότι βάσει Συνθηκών (Λωζάννης, Λονδίνου του 1914 και Παρισίων του 1947) θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένες.
Οργανωμένο σχέδιο
Τι φανερώνουν όλα τα παραπάνω; Η Τουρκία φαίνεται ότι δεν επαναφέρει απλώς τη συγκεκριμένη αξίωση περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Οι εκτιμήσεις των επιτελών της Αθήνας είναι ότι η Αγκυρα κινείται με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο. Και είναι φανερό ότι επιδίωξή της είναι να διεθνοποιήσει τη συγκεκριμένη προκλητική αξίωση. Μάλιστα δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη ρητορική περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών να εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει τους τελευταίους μήνες η τουρκική ηγεσία.
Η Αγκυρα, ενώ δέχεται επικρίσεις πανταχόθεν για την προκλητικότητά της και τις παραβιάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρεί να δείξει – ακόμη και με αστήρικτα επιχειρήματα – ότι και η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.
ΠΗΓΗ:www.newpost.gr