Στην τελική ευθεία μπαίνει η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που έχει οριστεί για τις 25 Ιανουαρίου. Ο επόμενος γύρος των επαφών θα έχει διάρκεια μίας ημέρας.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι δύο πλευρές θα προβούν σε μια πρώτη εκτίμηση του τι πρέπει να συζητήσουν λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα θέματα ενδιαφέροντος για τα οποία είχαν γίνει συζητήσεις κατά την τελευταία φορά που υπήρξαν διερευνητικές.
Δεδομένου του εύρους των θεμάτων που απασχολούν τις δύο πλευρές, το χρονικό διάστημα της μιας ημέρας επαφών δεν θεωρείται επαρκές για να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη κατάληξη επομένως η 25η Ιανουαρίου εκτιμάται πως θα λειτουργήσει περισσότερο ως μια πρώτη ένδειξη της πρόθεσης και των δύο πλευρών για συνέχεια του διαλόγου.
Σαφές το πλαίσιο
Το πλαίσιο διαλόγου με την Τουρκία για τις διερευνητικές επαφές που αναμένεται να επανεκκινήσουν είναι σαφές και συγκεκριμένο.
Παρά τα όσα λέει η Τουρκία η Αθήνα συζητά μόνο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Άγκυρα, ενώ ο Πρωθυπουργός έθεσε ως προϋπόθεση του διαλόγου την αποφυγή κάθε προκλητικής ενέργειας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Τετάρτη στον ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας αλλά θέματα τα οποία είναι διατεθειμένη να συζητήσει.
Σε αυτό το πλαίσιο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από την Πορτογαλία διαμήνυσε πως η η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και προκειμένου να συζητηθεί το μοναδικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Δένδιας διαμήνυσε πως τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2020 κάλεσαν όχι μόνο για μια συνεχή αποκλιμάκωση για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά και την ομαλή συνέχιση. «Συνεπώς, προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική στάση από την Τουρκία και αποχή από οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά τους» επισήμανε περαιτέρω.
Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Δένδιας επί της ουσίας έκλειναν κάθε όρεξη της Τουρκίας να απλώσει όλες τις διεκδικήσεις της στο τραπέζι του διαλόγου, κάτι που είχε φανεί με τη διαρροή της Άγκυρας στο Anadolu. Σύμφωνα με το πρακτορείο λοιπόν, οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν όσον αφορά το Αιγαίο Πέλαγος είναι: Υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, στο πλαίσιο μιας «δίκαιης λύσης» που δεν θα παραβλέπει την προστασία των δικαιωμάτων του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Τι θέλει να πετύχει η Άγκυρα
Είναι πάντως σαφές πως η Άγκυρα επέλέξε το δρόμο των διερευνητικών ώστε να στείλει ένα μήνυμα συμμόρφωσης σε Βρυξέλλες κι Ουάσιγκτον.
«Η Τουρκία γνωρίζει ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις διέρχονται μέσω Αθηνών και πρώτα απ όλα γι αυτό αποδέχτηκε να κάτσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ και Διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου.
Για ποιους λόγους είναι ικανοποιημένη η Αθήνα
Ικανοποιημένη δηλώνει η Αθήνα από την χρονική συγκυρία στην οποία τοποθετούνται οι διερευνητικές καθώς από την πρώτη στιγμή είχε μιλήσει για επανέναρξη διερευνητικών επαφών μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν.
Ικανοποιημένη είναι επιπρόσθετα και από το γεγονός ότι η Άγκυρα μπαίνει σε αυτή την διαδικασία ουσιαστικά και όχι προσχηματικά και θέλει να κρατήσει τον διάλογο σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θέλοντας να δώσει στην Δύση μήνυμα ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για προσπάθεια επαναπροσέγγισης
Την ίδια ώρα ως θετική εξέλιξη κρίνεται η απουσία του Τσαγατάι Ερτσιγές από το τραπέζι του διαλόγου.
Σε κάθε περίπτωση ενδεχόμενη συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών εκτιμάται πως μάλλον θα αργήσει αφού όπως κρίνεται από την Αθήνα δεν υπάρχει ικανό πεδίο για να ευνοήσει κάτι τέτοιο.
ΠΗΓΗ: www.newpost.gr