- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή ωριμάζει ιδιοκτησιακά το ακίνητο του πρώην αεροδρομίου και φέρνει σε προτεραιότητα την αποκατάσταση μέρους της έκτασης και τη δημιουργία πάρκου.

 

Την πρώτη βασική εκκρεμότητα για την προώθηση του project ανάπλασης στο Ελληνικό επιλύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη βουλή, καθώς προσδιορίζεται η κυριότητα και η χρήση γης της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων.

Οι πρόδρομες εργασίες που αναλαμβάνει ο επενδυτής αφορούν ουσιαστικά στη δημιουργία πάρκου 80 στρεμμάτων στην περιοχή αλλά και τη διευθέτηση χώρων, ώστε το Ελληνικό να αποκτήσει γρήγορα ένα χώρο που θα σημάνει ότι αλλάζει

Αναλυτικότερα προβλέπεται:

– 1. Η ανέγερση νέου κτιρίου μετεγκατάστασης σωματείων ατόμων με αναπηρία

2. Η αποκατάσταση του Νεότερου Μνημείου – Υποστέγου Γ της Πολεμικής Αεροπορίας «Hangar C» και η διαμόρφωσή του για την εντός αυτού λειτουργία ενός Κέντρου Πληροφόρησης (“EXPERIENCE CENTER”),

3. Στην εντός της περιοχής των Υποστέγων Πολεμικής Αεροπορίας (Hangars) («Περιοχή Εργοστασίου Αεροσκαφών») θα υλοποιηθεί ένα τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου, συνολικής έκτασης περίπου 85 στρεμμάτων (“MINI PARK”),

4. Στη Ζώνη Ανάπτυξης ΠΜ-Α1 (Γειτονία Μαρίνας Αγίου Κοσμά) θα ανεγερθεί νέο κτίριο «Sales Center» και,

5. Η ανακατασκευή-επισκευή ή/και νέα κατασκευή περίφραξης, για λόγους ασφαλείας του εργοταξίου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

Πέρα από τις πρόδρομες εργασίες, με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, η παραχωρησιούχος Lamda Development αποκτά την πλήρη κυριότητα του 30% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, και το δικαίωμα εκμετάλλευσης επιφάνειας του 70% για 99 χρόνια. Σε ότι αφορά στη διανομή, στο 30% της έκτασης περιλαμβάνονται μέρη του ακινήτου όπου η Lamda Development έχει ήδη σχεδιάσει τη δημιουργία Πύργων, κατοικιών, ξενοδοχείων, μαρίνας, και εμπορικών κέντρων, δηλαδή των βασικών επενδύσεων της για την ανάπτυξη του Ελληνικού.

Για την πλήρη εκκίνηση των εργασιών ανάπλασης του Ελληνικού απαιτείται ωστόσο και η ολοκλήρωση άλλων διοικητικών πράξεων. Έτσι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί και η διαδικασία για την παραχώρηση της άδειας καζίνο στον κύριο ανάδοχο, την κοινοπραξία Inspire Athens (Mohegan – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Σημειώνεται πως η σύμβαση για την παραχώρηση της άδειας βρίσκεται ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η ολοκλήρωση του ελέγχου της θα σηματοδοτήσει την υπογραφή ανάμεσα στην ΕΕΕΠ και την Inspire Athens, ενώ ακολούθως αυτή θα πρέπει να οδεύσει προς έγκριση στη βουλή.

Τέλος, υπάρχουν κι εκκρεμείς αποφάσεις του ΣτΕ επί προσφυγών ομάδων πολιτών και συλλόγων που ζητούν να ακυρωθούν σειρά υπουργικών αποφάσεων που αφορούν την πολεοδόμηση και τη χωροθέτηση στο Ελληνικό.

- Διαφήμιση -