- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 11 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 11 Λεπτά

Να ανοίξουν στις 12 Απριλίου τα σχολεία ζητά η υπουργός Παιδείας, προβληματισμένοι οι Λοιμωξιολόγοι. Σήμερα οι ανακοινώσεις, εφόσον υπάρξουν αποφάσεις. Πότε αρχίζει η διανομή self tests σε μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς.

Στο άνοιγμα των Λυκείων, και για τις τρεις τάξεις, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, κατέληξε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδρίασε νωρίτερα, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας είχε εισηγηθεί στην Επιτροπή να ανοίξουν και οι τρεις τάξεις του Λυκείου με «όπλο» τα υποχρεωτικά self test που θα προμηθεύονται μαθητές και εκπαιδευτικοί δωρεάν από τα φαρμακεία. Τυχόν επιστροφή στα θρανία μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου θα είχε τεχνικές δυσκολίες, καθώς οι ίδιοι καθηγητές θα έπρεπε να διδάξουν και διά ζώσης και μέσω τηλεκπαίδευσης.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να ανοίξει για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς η πλατφόρμα για τα self tests, στον απόηχο του αλαλούμ με τις συσκευασίες των 25 τεμαχίων, που παρέλαβαν οι φαρμακοποιοί.

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να γίνουν σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, όπου μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια θα βρίσκεται και η Νίκη Κεραμέως.

Η πρόταση της κυβέρνησης – Τι φοβούνται οι ειδικοί

Η υπουργός Παιδείας έχει εκπονήσει πλήρη πρόταση, για την ασφαλή και απρόσκoπτη επιστροφή των μαθητών στις φυσικές τάξεις με κανόνες και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, δεδομένου άλλωστε ότι η χρήση των self tests από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας από μία ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού στο σχολικό περιβάλλον.

Όπως επισημαίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι μαθητές έχουν μείνει μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από τις φυσικές τους τάξεις και η δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων θα συμβάλλει στην ομαλή ενσωμάτωσή τους στο σχολικό περιβάλλον, στην αναγκαία κοινωνικοποίησή τους και στην τόνωση της ψυχολογίας τους.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επανέλαβε νωρίτερα σήμερα ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και στο τέλος η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ξεκαθάρισε όμως πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση, αφού πρώτα κάνει την εισήγησή της η Επιτροπή των Ειδικών. Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξει τη Δευτέρα 12 Απριλίου μόνο η Γ΄ Λυκείου, η κυρία Μακρή είπε πως είναι ένα ενδεχόμενο, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι τάξεις του Λυκείου ταυτόχρονα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα τεχνικής φύσεως.

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και από τον κίνδυνο να αυξηθεί η κινητικότητα και κατά συνέπεια η διασπορά του ιού από τη λειτουργία των σχολείων, παράλληλα με το λιανεμπόριο που έχει ήδη ανοίξει, από τη Δευτέρα.

Μετά την επαναλειτουργία των λυκείων από την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου, θεωρείται πιθανό το άνοιγμα των γυμνασίων μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 Απριλίου και για μία μόλις εβδομάδα, μέχρι τη διακοπή των μαθημάτων για τις αργίες του Πάσχα, διαφορετικά το άνοιγμα των γυμνασίων θα παραπεμφθεί αμέσως μετά την επάνοδο από τις πασχαλινές διακοπές τη Δευτέρα 10 Μαΐου. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων των διακοπών του Πάσχα φέτος δεν θα γίνουν μαθήματα εξ αποστάσεως, όπως έγινε πέρυσι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα self tests

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, ενώ η διάθεσή τους θα αρχίσει από την Πέμπτη.

Επισημαίνεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει σήμερα. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.

Τι λένε οι φαρμακοποιοί μετά το αλαλούμ με τις 25άδες

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έχει προκληθεί αναστάτωση στους κόλπους των φαρμακοποιών, οι οποίοι αντί να παραλάβουν ατομικές συσκευασίες με self tests, παρέλαβαν κουτιά των 25 τεμαχίων, με αποτέλεσμα να πρέπει να τα… ξεχωρίσουν και να τα συναρμολογήσουν οι ίδιοι. Ωστόσο, όπως λένε, θα το κάνουν, προκειμένου να μην «κρεμάσουν» τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς όσο και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κώστας Λουράντος, μιλώντας στον Alpha 98,9 διέψευσαν ότι γνώριζαν για τις 25άδες, όπως δήλωσε το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Όχι φυσικά, εμείς δεν κάναμε τον διαγωνισμό και δεν είμαστε υπεύθυνοι για τίποτα, μόνο για να βοηθήσουμε και να συμβάλλουμε ώστε ο κόσμος να παραλάβει απρόσκοπτα τις συσκευασίες. Διαπιστώσαμε κάτι που κανείς δεν περίμενε. Όταν ακούσαμε για τις 25 συσκευασίες, εννούσαμε συσκευασίες των 25 μέσα σε κουτιά ατομικών συσκευασιών. Όλες οι άλλες εταιρείες που θα δώσουν 7 εκατ. τεστ είναι σε συσκευασίες των 15 που μέσα υπάρχουν ατομικές, αποστειρωμένες συσκευασίες που έχουν όλα αυτά που εμείς είμαστε τώρα υποχρεωμένοι να βάλουμε» δήλωσε ο κ. Βάλτας.

«Τι θα κάνουμε; Είναι δυνατόν να αφήσουμε τα παιδιά του Λυκείου ξεκρέμαστα; Θα ταλαιπωρηθούν οι φαρμακοποιοί να τα βάλουν σε συσκευασία και θα περιμένει λίγο παραπάνω ο πολίτης, γιατί είναι πέντε διαφορετικά πράγματα μέσα σε ένα σακουλάκι. Αυτό απαιτεί χρόνο και ο φαρμακοποιός δεν έχει μόνο τις συνταγές και τις παραγγελίες, έχει τον βραχνά των ραντεβού για τα εμβόλια που επιβαρύνθηκε λόγω της AstraZeneca» τόνισε ο κ. Βαλτάς, χαρακτηρίζοντας «δικαιολογημένη» τη δυσαρέσκεια των φαρμακοποιών

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες μέχρι σήμερα ή αύριο το πρωί θα έχουν διανεμηθεί σε όλα τα φαρμακεία τα self tests και θα αρχίσει η διανομή μέσω του ΑΜΚΑ, που είναι “ξεκλείδωτος” για 380.000 μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, που πρέπει να το κάνουν. Ήταν αστοχία, αλλά πάμε μπροστά, γιατί μπροστά μας έχουμε τη δυναμική να ανοίξουν η αγορά και τα σχολεία» επισήμανε.

Και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας Κωνσταντίνος Λουράντος διέψευσε νωρίτερα τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. «Είχαμε συμφωνήσει να παραλάβουμε και να διανείμουμε δωρεάν ατομικά τεστ. Δηλαδή, ένα κουτάκι όπως είναι, που περιέχει αυτά που περιέχει, σφραγισμένο. Εδώ τώρα, μας ήρθαν 25άδες. Κάθε τεστ έχει πέντε κομμάτια. Θα πρέπει, λοιπόν, να συσκευάζουμε σε σακουλάκαι αυτά τα πέντε κομμάτια, να τα έχουμε έτοιμα όταν ανοίξει η πλατφόρμα για τον κόσμο, να τα δίνουμε», είπε ο κ. Λουράντος, μιλώντας στον Alpha 98.9.

«Δεν θα είχαμε αντίρρηση να το κάνουμε, όμως το φαρμακείο λειτουργεί. Δεν μπορούμε να πούμε στοπ, δεν έχουμε άλλη δουλειά να κάνουμε, οπότε άντε να τα φτιάξουμε. Δεν γίνεται αυτό. Έχουμε κόσμο με συνταγές, έχουμε πελάτες, διανυκτερεύσεις, εφημερίες…» σημείωσε.

«Την Παρασκευή λένε ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα. Άρα μέχρι τότε δεν θα δώσουμε τίποτα», είπε και συμπλήρωσε ότι δεν έχουν λάβει οι φαρμακοποιοί ακριβείς οδηγίες για το πώς θα ακολουθηθεί η διαδικασία με την πλατφόρμα, τονίζοντας: «Εδώ άλλα μας είπαν για τα τεστ, ότι θα έρθουν ατομικά και ήρθαν 25άδες».

ΠΗΓΗ: www.newpost.gr

- Διαφήμιση -