Τέσσερις ημέρες νωρίτερα – δηλαδή από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη (29/04)- απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, με σύμμαχο τους εμβολιασμούς και τον καλό καιρό. Ωστόσο, η χρήση του SMS διατηρείται μέχρι τις 15 Μαΐου, οπότε θα ανοίξει ο τουρισμός και θα απελευθερωθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
Από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, που ανοίγει η εστίαση, η μετάβαση των πολιτών σε καφέ και εστιατόρια θα γίνεται με την αποστολή του κωδικού “6”.
Οι επιχειρήσεις της εστίασης θα λειτουργούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, και όχι σε ημιυπαίθριους, με καθήμενους πελάτες, αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών. Δεν επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φορούν μάσκες και να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα, ενώ οι επιχειρήσεις θα κλείνουν αυστηρά στις 22:45, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινάει στις 23:00.
Επίσης αναμένεται να υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν και που αφορούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζομένους σε αυτά.
Η αποστολή των μηνυμάτων θα καταργηθεί στις 15 Μαΐου, μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού και την απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός Νομού.
Την ίδια ώρα εξονυχιστικοί είναι οι έλεγχοι στις εθνικές οδούς. Δίπλα στην αστυνομία βρίσκονται επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο τα έγγραφα των ταξιδιωτών με φορητούς σαρωτές.
Παρόλα αυτά, παραμένει -έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή των μετακινήσεων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων- η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση.
Όσον αφορά την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
Επίσης, τις ημέρες του Πάσχα ισχύουν τα εξής:
Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.
Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Επιπλέον, για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
Όσον αφορά στις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής υπενθυμίζεται ότι:
η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.
Ποιες περιοχές εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο» και ποιες «κατεβαίνουν στο «κόκκινο»
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται ο δήμος Ξάνθης και ο δήμος Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.
Ακόμη στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνουν οι: Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, Περιφερειακή Ενότητα Κω, δήμος Πύδνας- Κολινδρού, δήμος Γρεβενών, δήμος Καρδίτσας, δήμος Σπετσών, δήμος Κύθνου.
Παράλληλα, όπως τονίστηκε στη χθεσινή ενημέρωση, τις τελευταίες 7 ημέρες παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου σε 46 από τις συνολικά 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες: Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας. Επιπλέον, 9 Περιφερειακές Ενότητες παραμένουν σταθερές, ενώ 19 παρουσιάζουν αύξηση πλέον του 5%.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς στις περιοχές αυτές χρειάζεται ιδιαίτερη ακόμα προσοχή και είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Μήλου, Φλώρινας, Λέσβου, Πάρου, Θήρας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Άρτας, Καλύμνου, Ημαθίας, Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Εύβοιας, Ξάνθης, Πρέβεζας, Χανίων, Ρεθύμνου, Δράμας και Τρικάλων.
Ο κ. Χαρδαλιάς, ειδικά για αυτές τις περιοχές, απηύθυνε ισχυρότατη σύσταση για απαρέγκλιτη συνέχιση της τήρησης των μέτρων, ενώ είπε ότι στο σύνολο της επικράτειας η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται σταδιακά.