- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Ξύλινες και λευκές επιφάνειες, διαφάνειες, κοίλες, καθαρές γραμμές, έντονα κυβιστικά στοιχεία, καινοτόμες προτάσεις διαμονής. Στον αθηναϊκό Νότο, στα προάστια της Γλυφάδας, υψώνεται ένα σύνολο πολυτελών διαμερισμάτων που δεν θυμίζουν σε τίποτα την αστική πολυκατοικία όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Με μοτίβα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, τα γραφεία δοκιμάζουν μια καινούργια προσέγγιση στις οικιστικές κατασκευές μεγάλης κλίμακας παρεμβάλλοντας εικόνες στον αστικό ιστό που εντυπωσιάζουν. Οπως ακριβώς έκανε το αρχιτεκτονικό γραφείο gkotsis serafimidou architects.

Εντυπωσιακό σε γραμμές και με πίστη στις φόρμες του σύγχρονου design, αυτό το ρετιρέ διαμέρισμα στη Γλυφάδα προέκυψε από τη συνένωση δύο διαμερισμάτων στον πέμπτο όροφο ενός υπό κατασκευή κτιρίου.

Οπως περιγράφουν οι αρχιτέκτονες Χρήστος Γκότσης και Ελενα Σεραφιμίδου, η ένωση αυτή έδωσε τη δυνατότητα στην κάτοψη να αναπτυχθεί σε δύο τεμνόμενους άξονες, πραγματοποιώντας έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ των χώρων διημέρευσης και των πιο ιδιωτικών χώρων. Στον πρώτο άξονα βρίσκονται το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα, ενώ στον δεύτερο δύο υπνοδωμάτια με τα λουτρά και τους βοηθητικούς τους χώρους. Το πέρασμα από τη μία ζώνη στην άλλη γίνεται μέσω μιας κρυφής πόρτας σε έναν τοίχο επενδεδυμένο με κάθετα στοιχεία από ξύλο δρυός.

Οι ξύλινες επενδύσεις κυριαρχούν στο εσωτερικό του διαμερίσματος, είτε με τελείωμα φυσικής δρυός, όπως στα δάπεδα και τον προαναφερθέντα τοίχο, είτε λευκής λάκας, όπως στα ερμάρια της κουζίνας και της τραπεζαρίας. Η παλέτα των υλικών συμπληρώνεται από το λευκό corian στους πάγκους, τις μαύρες πλάκες μαρμάρου με λευκά νερά και έναν μαύρο υαλοπίνακα που καλύπτει πλήρως τον τοίχο της κουζίνας. Ως εκ τούτου, τα χρώματα αυτά -λευκό, μαύρο και ανοιχτόχρωμη δρυς- χαρακτηρίζουν σχεδόν αποκλειστικά το σύνολο της πρότασης.

Βασική επιδίωξη ήταν η απελευθέρωση της κάτοψης με την περιμετρική απόκρυψη των υποστηρικτικών λειτουργιών και των ερμαρίων αποθήκευσης. Οι πλευρικές επιφάνειες των χώρων παραμένουν συνεχείς, με κρυφές πόρτες και επενδύσεις σε όλο τους το ύψος.

Επιπλέον, τρεις κατασκευές που συγκεντρώνουν βασικές λειτουργίες σχεδιάστηκαν και τοποθετήθηκαν κεντροβαρικά στους κύριους χώρους του διαμερίσματος, οργανώνοντας την κίνηση γύρω τους και παράλληλα λειτουργώντας σαν στοιχεία σηματοδότησης (προετοιμασία φαγητού, ψυχαγωγία, ύπνος). Στην κουζίνα, στο έπιπλο της νησίδας ενσωματώνονται ο νεροχύτης, οι εστίες με τον βυθιζόμενο απορροφητήρα, το πλυντήριο πιάτων, καθώς και αποθηκευτικοί χώροι. Κατ’ αντιστοιχία, μεταξύ του καθιστικού και της τραπεζαρίας, η ελεύθερη κατασκευή του τζακιού περιλαμβάνει την τηλεόραση σε ένα κρυφό ερμάριο πάνω από την εστία. Παρόμοιο ρόλο επιτελεί και στο master υπνοδωμάτιο μια ξύλινη κατασκευή, στην μπροστινή πλευρά της οποίας βρίσκονται το κρεβάτι με τα κομοδίνα, ενώ στην αντίθετη ο πάγκος του λουτρού με νιπτήρες, καθρέπτη και συρτάρια αποθήκευσης.

Tέλος, σε σημεία όπου δεν ήταν δυνατή η απόκρυψη των υφιστάμενων στοιχείων της κατασκευής, αυτά ενσωματώθηκαν και εκτέθηκαν, όπως στην περίπτωση του δοκαριού στην οροφή του υπνοδωματίου, οι επιφάνειες του οποίου αμμοβολήθηκαν και αναδείχθηκαν με κρυφό φωτισμό στην ψευδοροφή.

Τα πάντα μέσα στο διαμέρισμα έχουν σκοπό να προσφέρουν μια σύγχρονη και άνετη διαβίωση. Αλλωστε, όπως υπογραμμίζουν ο Χρήστος Γκότσης και η Ελενα Σεραφιμίδου στο iefimerida: «Στόχος κάθε φορά είναι να σχεδιάσουμε χώρους με λιτές γραμμές που δημιουργούν ένα ήρεμο περιβάλλον προς τον χρήστη, το οποίο εντείνεται από την επιλογή των φυσικών υλικών και τις custom κατασκευές».

Με άλλα λόγια, μινιμαλισμός και απλότητα με χαρακτήρα σύγχρονου design.

Δείτε φωτογραφίες από το ρετιρέ διαμέρισμα στη Γλυφάδα:

 

 

 

 

 

 

Πηγή:  ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/design/syghrono-retire-glyfada-synenosi-diamerismaton    iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/design/syghrono-retire-glyfada-synenosi-diamerismaton

- Διαφήμιση -