- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 10 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 10 Λεπτά

Του Πάνου Σκουρολιάκου*

 

Χαράς Ευαγγέλια στη χώρα!. Τέρμα στα sms για να κινηθούμε. Οσονούπω θα μπορούμε να ταξιδεύουμε σε όλη την περιφέρεια και «ανοίγουν» και όλα τα υπόλοιπα που ήταν απαγορευμένα λόγω της πανδημίας. Μπαίνουμε σε κάποια «κανονικότητα» λοιπόν; Σύμφωνα με την κυβέρνηση ναι. Σύμφωνα με την πραγματικότητα όμως;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία μας, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα μπορούν να εκληφθούν ως κανονικά, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη; Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει γύρω μας. Στη γειτονιά μας. Όλοι εμείς που κατοικούμε στην Ανατολική Αττική και τα νότια προάστια της Αθήνας αισθανόμαστε ασφαλείς, όταν το Ασκληπιείο Βούλας, το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο αυτής της μεγάλης περιοχής με κυβερνητικές ευθύνες υποβαθμίζεται; Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σ αυτό, καταγγέλλουν ότι μετά από 50 χρόνια καθημερινής ορθοπεδικής εφημερίας, το νοσοκομείο κλείνει την πύλη του καθημερινά στις 3 το μεσημέρι και εφημερεύει κάθε 4η μέρα! Είναι αχρείαστη η ορθοπεδική εφημερία, που σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι εργαζόμενοι, εξετάζονται κατά μέσο όρο 81 ασθενείς σε κάθε μια από αυτές;

Μας πληροφορούν, ότι μέσα στο 2019 έγιναν 2180 έκτακτα ορθοπεδικά χειρουργεία ενώ το 2020 έγιναν 1750. Αχρείαστες είναι λοιπόν οι υπηρεσίες που προσφέρει σε ένα τόσο μεγάλο γεωγραφικό κομμάτι της Αττικής; Μάλιστα τώρα, που τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής έχουν κλείσει την πόρτα τους για άλλα περιστατικά, μετατρεπόμενα αποκλειστικά σε Νοσοκομεία – Covid. Και στο Ασκληπιείο έχουν διατεθεί 100 κλίνες Covid χωρίς καμιά ενίσχυση σε γιατρούς και νοσηλευτές, όμως. Η ρευματολογική κλινική ανοιγοκλείνει και μειώθηκαν τα τακτικά χειρουργεία. Η πιο μεγάλη μονάδα υγείας λοιπόν για πάνω από 1.000.000 κατοίκους απολαμβάνει μιας άθλιας μεταχείρισης από την κυβέρνησης της Ν.Δ.

Σε πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Ανατολικής Αττικής, αλλά και του Νότιου Τομέα της Αθήνας, ζητήσαμε να μάθουμε από τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται το Υπουργείο να άρει την απόφαση για την απόσυρση του Ασκληπιείου από την καθημερινή ορθοπεδική εφημερία. Ρωτήσαμε ακόμα εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να ενισχυθεί το νοσοκομείο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση συμβασιούχων, αλλά και πως θα αντιμετωπισθεί το φαινόμενο αναβολής χειρουργείων και άλλων περιστατικών που δεν συνδέονται με τον Covid. Απάντηση ακόμα δεν έχει δοθεί…

Η περιοχή αυτή όμως είχε την ευκαιρία να αποκτήσει και άλλο ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο, στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής και συγκεκριμένα στο σημείο που λειτουργούσε το Νταού Πεντέλης. Θα υπήρχε έτσι αποσυμφόρηση στον μεγάλο αριθμό περιστατικών που κατευθύνονται στη Βούλα. Μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι, ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης προσφέρθηκε να συνεισφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να χρηματοδοτήσει η Κύπρος ένα νέο δημόσιο νοσοκομείο στην συγκεκριμένη περιοχή, πρόταση που έγινε αποδεκτή. Δυστυχώς όμως μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση εγκατέλειψε το σχέδιο, παραμένοντας πιστή στην άποψή της ότι έχουμε ήδη αρκετά νοσοκομεία και ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αχρείαστο.

Σε κοινοβουλευτική ερώτηση μου για τα προβλήματα των δομών υγείας στην Ανατολική Αττική προς το Υπουργείο Υγείας, έθεσα το θέμα στον υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη. Μου απάντησε πως είναι αδύνατη η αποδοχή της δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί η λειτουργία ενός νοσοκομείου στοιχίζει(!!!). Του απάντησα πως η λίστα Πέτσα που εφοδίασε με άφθονο χρήμα εφημερίδες και ανύπαρκτα site ημετέρων, στοίχισε 22 εκατομμύρια. Ο ετήσιος προϋπολογισμός ενός νομαρχιακού νοσοκομείου 300 κλινών είναι 12 εκατομμύρια και με ετήσια δαπάνη ενός επικουρικού γιατρού (που είναι 20.000 ευρώ), εξασφαλίζονται με αυτά τα 20-22 εκατομμύρια 1000 γιατροί!

Μήπως όμως οι άλλες μονάδες δημόσιας υγείας στην περιοχή ευημερούν; Όχι βέβαια. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας βρήκε τα Κέντρα Υγείας σε άθλια κατάσταση. Το προσωπικό ήταν τραγικά ανύπαρκτο. Στο Κ.Υ. Καλυβίων, υπήρχαν 4 γιατροί. Τον Ιούνιο του 2019, υπήρχαν 30. Το Κ.Υ. Καπανδριτίου έκλεινε στις 2 το μεσημέρι μιας και το προσωπικό δεν έφθανε ούτε για μια κανονική βάρδια. Δημιουργήθηκαν Τοπικές Μονάδες Υγείας, δίνοντας ανάσα όχι μόνο στα Κ.Υ. αλλά και στα μεγάλα νοσοκομεία, όπου πια οι πολίτες δεν καταφεύγαν εκεί και για ασήμαντα περιστατικά.

Σήμερα η κατάσταση είναι πάλι απογοητευτική. Σύμφωνα με στοιχειοθετημένες καταγγελίες των κατοίκων των δήμων της περιοχής, οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τόσο μεγάλες, που δεν υπάρχει πάντα αρκετό προσωπικό στις εφημερίες. Καταγγέλλουν ακόμα πως ελλείψεις υπάρχουν και σε ιατροφαρμακευτικό υλικό. Τα Κ.Υ. υπολειτουργούν πάλι. Αφού η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιλέγει αντί να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς ιατρονοσηλευτικού προσωπικού να μετακινήσει προσωπικό από τα Κ.Υ. στα μεγάλα νοσοκομεία λόγω Covid, η πρωτοβάθμια υγεία αποψιλώνεται και πάλι.

Η κυβέρνηση δυστυχώς τσαλαβουτάει σε νερά που δεν της αρέσουν. Είναι καθαρή η θέση της για το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν το θέλει, δεν το εμπιστεύεται. Ακόμα και αυτή τη στιγμή του άγριου πόλεμου με τον ιό Covid, τα θαλάσσωσε. Τι έχει να κάνει; Να αντιμετωπίσει την πανδημία. Ποια μάχη δίνουμε τώρα παγκοσμίως; Μα την μάχη του εμβολίου. Ε λοιπόν, όσον αφορά τον συνολικό αριθμό δόσεων εμβολίου που διανεμήθηκαν και χορηγήθηκαν στις χώρες της Ευρώπης και ποσοστό δόσεων εμβολίων έως τις 7/5/2021, η Ελλάδα είναι προτελευταία, ανάμεσα σε 28 χώρες. Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό εμβολιασμένων με τουλάχιστον μία δόση στις χώρες της Ευρώπης έως 6/5/2021, η Ελλάδα είναι 6η από το τέλος, ανάμεσα σε 30 χώρες. Πηγή των πληροφοριών μας αυτών, είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, EDC, 6/5/2021.

Περνάμε λοιπόν σε κανονικότητα όπως διαφημίζει η κυβέρνηση της ΝΔ; Εμείς που ζούμε στην Ανατολική Αττική και στα νότια προάστια της Αθήνας έχουμε κάποια δείγματα κανονικότητας; Όταν δημιουργούν προβλήματα στο μοναδικό νοσοκομείο μιας τόσο μεγάλης περιφέρειας, όταν τα Κέντρα Υγείας υποβαθμίζονται καθημερινά, όταν μας παραπληροφορούν όσον αφορά τον εμβολιαστικό αγώνα πρέπει να δεχθούμε ότι βαίνουμε προς μια κανονικότητα; Νομίζω προς μια κανονικότητα από την ανάποδη βαδίζουμε και μάλιστα καλπάζοντας!!

 

 

  • Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι Βουλευτής Ανατολικής Αττικής και αν. τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

 

 

 

 

- Διαφήμιση -