- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι (Δημοτική Κίνηση Αλίμου) με ανάρτηση/ ανακοίνωση της επισημαίνει:

Ο Άλιμος έχει το πλεονέκτημα και τον πλούτο να διαρρέεται από τρία ρέματα (Πικροδάφνης, Τραχώνων, Λαγκαδίων), που διαμορφώνουν σημαντικούς υγροβιότοπους, αποτελούν πολύτιμους αεραγωγούς, επηρεάζοντας το τοπικό μικροκλίμα, ομορφαίνουν την πόλη μας και μας προσφέρουν ευκαιρίες για αναψυχή.
Δυστυχώς όμως τα ρέματα, θύματα της πολεοδόμησης που υποβάθμισε τους ελεύθερους και τους φυσικούς χώρους στην πόλη, άλλες φορές υπογειοποιήθηκαν και άλλες φορές τσιμεντώθηκαν σε ένα μεγάλο μέρος της κοίτης τους, ενώ πολύ πρόσφατα το ΣτΕ απέρριψε σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής που προέβλεπε τον περαιτέρω εγκιβωτισμό της κοίτης του ρέματος της Πικροδάφνης. Παρά τις αλλοιώσεις διατηρούν σε αρκετά σημεία την φυσικότητά τους.
Tα νερά που φέρνουν τα ρέματα από τις πηγές είναι καθαρά, αλλά δεν είναι λίγα τα περιστατικά μόλυνσης των νερών εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας από λύματα, πετρέλαιο ή άλλα χημικά είτε σκόπιμα είτε λόγω παλαιότητας του δικτύου αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ. Ο κίνδυνος για το οικοσύστημα και για την υγεία των κατοίκων, καθώς και των λουομένων στα σημεία εκβολής είναι μεγάλος.
Πολύ συχνά παρατηρούμε μολύνσεις των νερών και στα τρία ρέματα. Πρόσφατα στο ρέμα των Τραχώνων, που με λύπη αλλά και οργή είδαμε να έχει μολυνθεί από ασυνείδητους.

Χαιρόμαστε που ο Δήμος μας αυτή τη φορά αντέδρασε και αποφάσισε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των απαράδεκτων φαινομένων.
Το «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι» συμμετέχει στο Δίκτυο Πολιτών για την διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης και έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του προτάσεις για την προστασία και την ανάδειξη των ρεμάτων με διαδρομές πεζοπορίας, ποδηλατόδρομους, αποκάλυψη όπου είναι εφικτό των υπογειοποιημένων τμημάτων τους, αξιοποίησή τους στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και αγωγή. Συγκεκριμένα για το ρέμα Τραχώνων στην περιοχή Τρουμπάρι, κατά τη φάση οριστικής ένταξης στο σχέδιο πόλης (2018) έχουμε προτείνει την αποκάλυψη και αποκατάσταση της κοίτης του στη φυσική του μορφή, σύμφωνα και με την επιτυχημένη διεθνή πρακτική. Επίσης έχουμε πραγματοποιήσει δράση καθαρισμού στο ρέμα Λαγκαδίων (εδώ η σχετική παλαιότερη ανάρτησή μας https://anokatostokalamaki.wordpress.com/2015/03/22/rema_lagadion/.)

Παρακολουθούμε την πορεία της μόλυνσης στο ρέμα Τραχώνων και ελπίζουμε ότι οι ενέργειες του Δήμου να έχουν θετική έκβαση, να βρεθούν οι υπαίτιοι και να επιβληθούν τα πρόστιμα.

________________________________________

Η αρχική φωτογραφία είναι αλιευμένη από το διαδίκτυο και συνόδευε σχετικές δημοσιεύσεις. Παρακάτω παραθέτουμε δικές μας φωτογραφίες που τραβήχθηκαν τον Μάρτιο 2021, που επίσης είναι εμφανής η μόλυνση, στο ρέμα Τραχώνων στην περιοχή Γερουλάνου

- Διαφήμιση -