- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

του  Δημήτρη Κάρναβου *

 

Το έργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης από τις Τζιτζιφιές έως και το Μοσχάτο αποτελεί μια κρίσιμη υποδομή για την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη στο Δήμο Καλλιθέας.

Με το έργο αυτό οι Καλλιθεάτες θα επανακτήσουν επιτέλους  την παραλία που έχασαν με τα μπαζώματα που έγιναν πριν πολλές δεκαετίες.

Επιπλέον, το παράκτιο μέτωπο συνδέεται με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δημιουργώντας έναν τεράστιο νέο πόλο πολιτισμού και περιβάλλοντος διεθνούς αξίας και εμβέλειας.

 

Δεν πρόκειται όμως για μια κρίσιμη ανάπλαση που η ωφέλεια της περιορίζεται στους δύο γειτονικούς δήμους. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα έργο καθαρά υπερτοπικού χαρακτήρα, ένα έργο που βάζει συνολικά την Αττική και την Αθήνα ένα σκαλί ψηλότερα στον παγκόσμιο τουρισμό. Έχουμε να κάνουμε με ένα έργο που αναβαθμίζει συνολικά την ποιότητα ζωής στο λεκανοπέδιο. Γιατί όπως γνωρίζουμε, ο φαληρικός όρμος είναι ιστορικά το αυθεντικό επίνειο της Αθήνας. Συνδέεται λοιπόν άρρηκτα η ανάπτυξή της με την ανάπτυξη όλης της ευρύτερης περιοχής.

 

Οι δύο Δήμοι στους οποίους αφορά άμεσα η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, η Καλλιθέα και ο Δήμος Μοσχάτου Ταύρου, παρακολουθούμε  στενά την εξέλιξη του έργου και έχουμε μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξή του.

 

Ήδη από τον Νοέμβριο, μετά από δύο κοινές συνεδριάσεις των δύο Δημοτικών Συμβουλίων, έχουμε εκδώσει κοινό ψήφισμα και έχουμε ξεκινήσει ένα κύκλο συζητήσεων με όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα και τις Περιφερειακές Παρατάξεις.

 

Διεκδικούμε τη συνέχιση του εμβληματικού αυτού έργου το συντομότερο δυνατό και την υλοποίησή του με βάση τους σχεδιασμούς για τον δημόσιο χαρακτήρα του και το σημερινό πλαίσιο χρήσεων γης για αυτό και ζητάμε, μεταξύ άλλων, την άμεση ολοκλήρωση της Α΄ φάσης και την παράλληλη προκήρυξη της Β΄φάσης του έργου.

Επίσης ζητάμε, πέρα από  τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και ανοιχτού σε όλους τους χώρους του παραλιακού μετώπου, την απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής από τον χώρο και τη σύσταση κοινού φορέα  διαχείρισης με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, των Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου –Ταύρου και της Κεντρικής Διοίκησης.

Υποστηρίζουμε, τη διατήρηση των υφιστάμενων χρήσεων γης και όρων δόμησης σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα και την υλοποίηση του έργου όπως έχει σχεδιαστεί, με διαφάνεια, συνεχή διάλογο και έμπρακτη συμμετοχή των ενδιαφερομένων δήμων και πολιτών. Τέλος, ζητάμε την παρέμβαση της Κυβέρνησης για την επίσπευση της υλοποίησης του έργου όπως αυτό έχει προσδιοριστεί και σχεδιαστεί και αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημά μας.

 Εξακολουθούμε  να είμαστε σε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Αττικής κο Γεώργιο Πατούλη και ο  διάλογος που κάνουμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι διάλογος αρχών και κοινής λογικής. Όμως, εάν οι καθυστερήσεις συνεχιστούν, είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας για αυτό το τόσο νευραλγικό ζήτημα.

 

 

* Ο Δημήτρης Κάρναβος είναι Δήμαρχος Καλλιθέας, Β΄Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε.  και μέλος του προεδρείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.

 

- Διαφήμιση -