του ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΙΤΟΥ*
Ο Άλιμος, τα τελευταία έτη, και ιδίως σήμερα, είναι στην καλύτερη κατάσταση από κάθε άλλη φορά. Επίσης έχει μετεξελιχτεί σε έναν τουριστικό προορισμό, έναν πόλο έλξης, λόγω της παραλίας αλλά και του ευρύτερου παράκτιου μετώπου. Αδιαμφισβήτητα λοιπόν η πόλη μας έχει εικόνα ικανοποιητική. Για εμένα το πρώτο μου μέλημα είναι το καλό της πόλης και το συμφέρον των κατοίκων της, και όχι το ενδεχόμενο πολιτικό όφελος από μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση.
Η εποχή όμως αυτή, είναι κρίσιμη καθώς ο Άλιμος έχει τρία μεγάλα ανοιχτά ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με την ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων. Το θέμα του κοιμητηρίου, η επένδυση του Ελληνικού και η ανάπτυξη της Μαρίνας Αλίμου.
Συγκεκριμένα:
1ον ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ – Στηρίζω την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για την δημιουργία Διαδημοτικού κοιμητηριού στον Υμηττό, για τον λόγο αυτό υπερψήφισα και την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα έχω την θέση αυτή διότι ο Άλιμος είναι ο μοναδικός Δήμος στην Νότια Αθήνα που δεν διαθέτει δικό του δημοτικό κοιμητήριο με αποτέλεσμα οι συγγενείς των δημοτών του Αλίμου που αποβιώνουν, πέρα από το πένθος τους να έχουν να διαχειριστούν και το πρόβλημα της αναζήτησης θέσης ταφής σε γειτονικούς Δήμους. Με αποτέλεσμα αφενός, λόγω κορεσμού των κοιμητηρίων να παραμένουν οι αποβιώσαντες στα ψυγεία για πολλές ημέρες και αφετέρου να έρχονται οι συγγενείς αντιμέτωποι με υψηλοτέρα τέλη ταφής ως ετεροδημότες. Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση για δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηριού εξυπηρετεί έναν δημόσιο κοινωνικό σκοπό αντιμετωπίζοντας μια διπλή κοινωνική ανάγκη. Την απαίτηση του σεβασμού της μνήμης των νεκρών και την απαίτηση των συγγενών για μια ευπρεπή ταφή. Ζητήματα για εμάς αδιαπραγμάτευτά.
2ον ΕΛΛΗΝΙΚΟ – Η επένδυση του Ελληνικού πρέπει να προχωρήσει. Με την τροποποιητική σύμβαση του 2016 έγιναν αλλαγές προς το καλύτερο στους άξονες περιβαλλοντικού και κοινωνικού περιεχομένου. Συγκεκριμένα με αύξηση του πρασίνου, με το άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα και προς τις γειτονίες Γλυφάδα, Άλιμο, Ελληνικό. Με μεγάλους ποδηλατοδρόμους και με πεζόδρομους, με ανάπλαση και αναβάθμιση της περιοχής που θα αλλάξουν τους όρους της ζωής στην πόλη.
Για το λόγο αυτό είμαστε υπέρ της επένδυσης, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και σε διαρκή επαγρύπνηση σε κρίσιμα ζητήματα όπως η απόδοση των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων στους Δήμους της περιοχής, κάτι που είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα.
3ον ΜΑΡΙΝΑ – Η μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη μαρίνα των Βαλκανίων, με 1100 θέσεις ελλιμενισμού, εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες ελλιμενισμού της αγοράς ναύλωσης σκαφών αναψυχής της Αθήνας. Για την πόλη μας είναι ζωτικής σημασίας, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση της μαρίνας, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει νέο οικονομικό τοπόσημο στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεισφέροντας στην ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος, στην οικονομική ανάκαμψη της Χώρας και στην αναβάθμιση του Αλίμου.
Η προηγουμένη κατάσταση της δημοσίας μαρίνας οπού επικρατούσε μια άσχημη εικόνα για την πόλη μας, δεν με εκφράζει και δεν ήμουν ευχαριστημένος με την εικόνα αυτή.
Και στα τρία αυτά μεγάλα θέματα η άποψη μου ήταν -και είναι- ότι πρέπει να προχωρήσουν. Συμφωνώ με την δημοτική αρχή πιστεύοντας ότι πράττω υπέρ της πόλης. Δυστυχώς ορισμένοι εμμένουν σε μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα κρίσιμα αυτά ζητήματα.
Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να αφουγκραστούμε τι θέλει ο κόσμος, δεν θέλει ακραία πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα δημοτικά ζητήματα. Ζητάει να πάει ο Δήμος ένα βήμα μπροστά, ζητάει αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, πολιτικό διάλογο με επιχειρήματα, χωρίς εξαλλοσύνες. Αναζητεί λύσεις για τα προβλήματά του και προτάσεις για την καθημερινότητα του.
*Ο Κώστας Χαρίτος είναι Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου