- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 8 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 8 Λεπτά

Αν και η πανδημία έγινε αιτία να μείνει λίγο στάσιμη η σημαντική συζήτηση για την κλιματική κρίση, για τον Δήμο Νέας Σμύρνης, οι πρωτοβουλίες και οι νέες προσπάθειες δεν σταμάτησαν ποτέ.

Μια σειρά από δράσεις, αλλά κυρίως η φιλοσοφία του Γιώργου Κρικρή, του νεαρού αντιδημάρχου Καθαριότητας & Ανακύκλωσης που αντιμετωπίζει τα ζητήματα περιβάλλοντος με συνέπεια και σοβαρότητα, συμβάλλουν στο να μιλάμε για μια μίνι πράσινη επανάσταση στον Δήμο.

 

Τα σχολεία είναι κάθε εβδομάδα στην ατζέντα του αντιδημάρχου καθώς ο ίδιος τα επισκέπτεται και παρουσιάζει σε μαθητές όλων των ηλικιών τεχνικές επαναχρησιμοποίησης, προγράμματα κομποστοποίησης και βιωματικά παιχνίδια ανακύκλωσης για τους πιο μικρούς. «Αυτό που θέλω είναι να προκαλέσω το πραγματικό ενδιαφέρον των παιδιών και βλέπω πως όταν πραγματικά βρίσκεις χρόνο να αφιερώσεις και να τους μιλήσεις στη γλώσσα τους, θα τα φέρεις πιο κοντά στο να γίνουν μια γενιά με ανησυχίες και όραμα για το μέλλον του πλανήτη», λέει στο  Lifo.gr ο Γιώργος Κρικρής ο οποίος πιστεύει ότι μέσα από τα σχολεία μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.Μάλιστα το σχολικό πρωτάθλημα ανακύκλωσης το οποίο έχει αναπτύξει ο Γιώργος Κρικρής ξέφυγε από τα σύνορα της χώρας με διεθνή μέσα να αναφέρονται σε αυτό.

 

Κόντρα στην συνήθη απραξία και τα γραφειοκρατικά εμπόδια ή την έλλειψη ενδιαφέροντος, ο Γιώργος Κρικρής επιδιώκει να αξιοποιεί κάθε εργαλείο και κάθε ευκαιρία, που στόχο έχουν μια πιο βιώσιμη πόλη, παρακινώντας όλους τους δημότες και δημιουργώντας δίκτυα πολιτών με έναν κοινό στόχο το περιβάλλον.

 

 

 

Το πανευρωπαϊκό πειραματικό project upPE-T

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς η Νέα Σμύρνη πέτυχε να είναι πλέον ένα ευρωπαϊκό hub στον διάλογο της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα με δεκάδες «πράσινες» δράσεις, ο Δήμος Νέας Σμύρνης, συμμετέχει επίσης σε ένα πανευρωπαϊκό πειραματικό project, το έργο upPE-T. Το πρότζεκτ στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου υλικού, ενός αποδομήσιμου βιοπλαστικού το οποίο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή συσκευασιών τροφίμων και ποτών.

 

«Το πρότζεκτ φιλοδοξεί να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος με τις πλαστικές συσκευασίες οι οποίες αποτελούν σχεδόν το 60% των συνολικών πλαστικών απορριμμάτων στην Ευρώπη και επιβαρύνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον λόγω της ανθεκτικότητας και της αργής αποσύνθεσης τους. Καθώς η Νέα Σμύρνη συμμετέχει στο upPE-T φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέρος των δράσεων συμμόρφωσης με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Πλαστικά σε μια Κυκλική Οικονομία που θα οδηγήσουν στην αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης συσκευασιών τροφίμων και ποτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο Γιώργος Κρικρής.

 

 

 

Αλλάζοντας την πόλη καθημερινά

«Με δεδομένο πως στις πόλεις ξεκινάμε βήμα-βήμα για να φέρουμε μικρές αλλαγές στην καθημερινή συμπεριφορά μας, θεωρούμε πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια συλλογική υπόθεση που ξεκινάει από κάθε σπίτι με απλές κινήσεις που έχουμε χρέος να τις μάθει κάθε οικογένεια», αναφέρει ο αντιδήμαρχος.

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μια σύγχρονη δράση με street art άλλαξε την όψη της έως χθες αντιαισθητικής υπόγειας διάβασης με μηνύματα για το περιβάλλον. Μέσα από την street art επιδιώχθηκε να ακουστούν δυνατά και με τον πιο δυναμικό τρόπο τα μηνύματα της εποχής μας και να παρακινηθούν οι νέοι οι οποίοι πρώτοι αγκάλιασαν εθελοντικά την πρωτοβουλία και έπιασαν πινέλα για να συμμετέχουν.

 

 

 

 

Οι δράσεις συνεχίζονται

 

H urban art παρέμβαση αποτελεί την αρχή για μια σειρά δράσεων ώστε να προσεγγίσουμε την κλιματική κρίση και να ενδιαφερθούμε όλοι για το πώς θα προλάβουμε τις δυσάρεστες συνέπειες για τον πλανήτη, αναφέρει ο Γιώργος Κρικρής.

 

Σύντομα λοιπόν αναμένεται ότι και άλλες πρωτοποριακές πρωτοβουλίες θα έρθουν στην πόλη. Όπως για παράδειγμα οι ειδικοί κάδοι για τα απόβλητα των self tests Παράλληλα, στον άμεσο σχεδιασμό βρίσκεται και η δημιουργία σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Άλλωστε το διευρυμένο δίκτυο των ανανεωμένων πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης ωθεί ολοένα και περισσότερους κατοίκους να αφήσουν το αυτοκίνητο στο σπίτι και να κινούνται με τα πόδια.

 

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Κρικρής, όλα είναι θέμα κουλτούρας και συνήθειας «Γιατί να ψάχνουμε να παρκάρουμε για ώρα, ειδικά σε κοντινές αποστάσεις όταν μπορούμε να προτιμούμε το ποδήλατο. Όπως λοιπόν μειώσαμε τη χρήση της πλαστικής σακούλας, έτσι τώρα επιλέγουμε πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές. Αντίστοιχα, ας χρησιμοπούμε παγούρι ή θερμός αντί για πλαστικά μπουκάλια. Διαχωρίζουμε τις συσκευασίες για ανακύκλωση, μειώνουμε τα σκουπίδια που παράγουμε, αυξάνουμε τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας και τα πετάμε σε καφέ κάδο. Αυτά είναι η αρχή για να υιοθετήσουμε μια πράσινη νοοτροπία σε κάθε γειτονιά».

 

 

Από το www.lifo.gr

 

- Διαφήμιση -