- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κρατά ζωντανή την μνήμη για την Μικρά Ασία και μαζί με τον Οργανισμό Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής (Ο.Α.Π.Π.Α.) διοργανώνει για έκτη συνεχόμενη χρονιά, τριήμερο εκδηλώσεων για την Μικρά Ασία της καρδιάς μας και τις αλησμόνητες πατρίδες στη κεντρική πλατεία Βούλας (πλατεία Ιμίων), στο δημοτικό πάρκινγκ έναντι του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου.

 

Το 6ο Μικρασιάτικο Φεστιβάλ περιλαμβάνει φωτογραφική έκθεση, προβολή ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου – χρονολόγιο,  θεατρική παράσταση με τίτλο «Με λένε Φιλιώ Χαϊδεμένου», καθώς και μουσικές και χορούς της Μ. Ασίας με το μουσικό σχήμα «ΜΝΗΜΕΣ» και με τη χορευτική συμμετοχή του Λαογραφικού Ομίλου Βάρης «Σεμέλη», του Πολιτισικού Συλλόγου Γυναικών, «Aπολλωνία» και του Λαογραφικού Ομίλου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, «Το Μαντηλάκι». Επίσης θα περιλαμβάνει μεγάλη κεντρική συναυλία με τον διεθνούς φήμης συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο.

 

 Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριήμερου αφιερώματος:

 

1η Μέρα : Παρασκευή 17/9  Ώρα έναρξης: 20:30

 

  • «Η Σμύρνη της καρδιάς μας» Προβολή ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου και αρχειακού υλικού της ΕΡΤ, σε κείμενα – επιμέλεια Βασιλικής Λάζαρη.
  • Χρονολόγιο, με αφηγητές τους Τάνια Τρύπη και Κωνσταντίνο Καζάκο.
  • Θεατρική παράσταση: «Με λένε Φιλιώ Χαϊδεμένου» της Άνδρης Θεοδότου σε διασκευή-προσαρμογή-σκηνοθεσία-φωτισμούς-σκηνικά του Τάσου Αλατζά. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Θεοδώρα Σιάρκου, Πασχάλης Γκένιος και Κώστας Τσακίρογλου. Φιλική συμμετοχή: Θανάσης Κουρλαμπάς.

 

Βρισκόμαστε στη Σμύρνη του 1922. Οι χαρούμενες αναμνήσεις της Φιλιώς από τα παιδικά της χρόνια διακόπτονται βίαια. Η αγωνία να σωθεί και το πέρασμα στην Ελλάδα. Μια παράσταση – διαμαρτυρία κατά του πολέμου και του εξευτελισμού της ανθρώπινης ζωής.

 

  • «Στο μονοπάτι της μνήμης», μουσικό – χορευτικό αφιέρωμα στη Μικρά Ασία, με σκοπούς και τραγούδια από τη Σμύρνη έως την Καππαδοκία και την Κωνσταντινούπολη, με την ορχήστρα «Μνήμες», η οποία αποτελείται από τους: Ελένη Φουρλάνου, Κωνσταντίνο Φουρλάνο, Γιάννη Φουρλάνο, Χρυσάνθη Βασιλείου και Δημοσθένη Καραχριστοδούλου. Συμμετέχουν με τα χορευτικά τους τμήματα, Ο Λαογραφικός Όμιλος Βάρης «Σεμέλη», ο Πολιτισικός Σύλλογος Γυναικών, «Aπολλωνία» και ο Λαογραφικός Όμιλος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, «Το Μαντηλάκι».

 

 

 2η Μέρα: Σάββατο 18/9  Ώρα έναρξης: 21:00

 

  • Συναυλία με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα συνθέτη, Γιάννη Μαρκόπουλο. Tο πρόγραμμα της συναυλίας θα περιλαμβάνει διάσημα μουσικά του έργα όπως:
  1. «Ο Στράτης Θαλασσινός ανάμεσα στους Αγάπανθους», που συνέθεσε ο Μαρκόπουλος το 1972 σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, που θα ερμηνεύσει η διακεκριμένη υψίφωνος Έλενα Κελεσίδη.
  2. Η «Ιθαγένεια» που συνοψίζει πρόσωπα ήθη και έθιμα, σταθμούς και άλλα σημαντικά στοιχεία της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, κοντινού και απώτερου, που θα ερμηνεύσουν ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, Δάφνη Ζουρνατζή και η Ρίτα Αντωνοπούλου. Θα συμμετέχει το φωνητικό σύνολο «LIBRO CORO» και η Ορχήστρα «ΠΑΛΙΝΤΟΝΟΣ ΑΡΜΟΝΙΑ», υπό την διεύθυνση του συνθέτη.

 

 

3η Μέρα : Κυριακή 19/9  Ώρα: 10:30

 

  • Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Ιωνίας, Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Βούλας.
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ θα λειτουργεί παράλληλα η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ» Κιουτάχεια – Εσκί Σεχίρ – Αφιόν Καραχισάρ – Σαγγάριος – ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 1921–2021 – ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ. Τιμώντας τα 100 χρόνια από τις κρίσιμες μάχες της Μικρασιατικής εκστρατείας, σας προσκαλούμε σε μια έκθεση με φωτογραφικά ντοκουμέντα του 1921, της χρονιάς που ήταν η αρχή του τέλους, σε ιδέα και επιμέλεια του Στέφανου Χατζηστεφάνου. Η έκθεση θα λειτουργεί στην Πνευματική Εστία, Αγίου Ιωάννου 3 & Ζεφύρου 2 και ώρες 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00

 

 

  Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για όλους και θα διεξαχθούν υπό το καθεστώς covid free.

 

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης διεξάγονται με το καθεστώς covid free, δηλαδή υλοποιούνται σε χώρους αμιγώς εμβολιασμένων. Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις συναυλίες και τα θεατρικά δρώμενα του καλοκαιριού, θα πρέπει να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου. Κατά την είσοδό τους στους χώρους διεξαγωγής των εκδηλώσεων, θα πρέπει να επιδεικνύουν το σχετικό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Οι ανήλικοι που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να προσέρχονται με αρνητική δήλωση selftest.

- Διαφήμιση -