«Το σύστημα ασφάλισης που εισάγετε δεν έχει ως χαρακτηριστικά ούτε την ενδογενεακή ούτε τη διαγενεακή αλληλεγγύη. Το σύστημα που εισάγετε δεν είναι ούτε “κοινωνική” ούτε “ασφάλιση”», τόνισε ο Νίκος Παππάς, επιτιθέμενος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Όπως εξήγησε, οι αλλαγές που νομοθετούνται «μας οδηγούν από το “όλοι μαζί πιο δυνατοί” του ΕΦΚΑ στο “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”». Για να συμπληρώσει ότι πρόκειται για ένα σύστημα απολύτως ακατάλληλο να προστατεύσει τα εισοδήματα του κόσμου όταν έχουμε μεγάλες διαταραχές, φέρνοντας ως παράδειγμα τα όσα συμβαίνουν στη Χιλή αυτές τις μέρες: «Στα τέλη Ιουλίου είχαμε στη Χιλή ατελείωτες ουρές από ανθρώπους που πήγαιναν να σηκώσουν για τρίτη φορά τα χρήματά τους από τους ασφαλιστικούς τους λογαριασμούς. Εν μέσω κορωνοϊού έχουν “σηκώσει” 30 δισ. δολάρια και αναμένεται να έχουν βγάλει συνολικά 50 δισ. μετά το τέταρτο σπάσιμο του κουμπαρά τους. Αυτό είναι το ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης του Πινοσέτ, που θέλετε να αντιγράψετε».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε ότι η πληθυσμιακή γήρανση επηρεάζει και το δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης, οπότε δεν μπορεί να κομίζεται στον διάλογο ως πειστικό επιχείρημα. Αμφισβήτησε, δε, ότι «οι αποδόσεις μπορούν να βρίσκονται στο 6% για 30 χρόνια, καθώς αυτό δεν έχει συμβεί πουθενά», ενώ εξήγησε ότι «κανένας δεν είναι ενάντιος στην επένδυση των αποθεματικών των ταμείων σε υποδομές και σε επενδύσεις που φέρνουν μόνιμα και σταθερά εισοδήματα».
Αφού ανέφερε ότι μόνοι ωφελημένοι από τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι «όσοι θα πληρώνονται προμήθεια για τη διαχείριση των κεφαλαίων των ταμείων, βάζοντας στα χαρτοφυλάκιά τους τα 3 δισ. ευρώ κατ’ έτος των επικουρικών συντάξεων και διακινώντας τα κατά το δοκούν, ακόμα και στο εξωτερικό», υπογράμμισε: «Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είμαστε στο 1994, η Αθήνα δεν είναι το Σαντιάγο της Χιλής και ότι οι Έλληνες δεν μπορούν και δεν πρέπει να παίξουν το μέλλον τους στα ζάρια. Να καταλάβετε ότι η χώρα δεν μπορεί να γίνει ένα απέραντο γραφείο στοιχημάτων και ότι το ρίσκο δεν μπορεί να είναι τρόπος ζωής».
Κλείνοντας, είπε: «Αυτή η προοπτική πρέπει να ανατραπεί και θα ανατραπεί με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο εγγυάται η δημοκρατική παράταξη και έχει θεμέλιο την προστασία, την περίθαλψη και την αξιοπρέπεια στα γεράματα για όλους και όχι μόνο για όσους μπορούν να τις αγοράσουν».