- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Δικαστική εμπλοκή για τον τόπο ταφής του Μίκη Θεοδωράκη καθώς απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που φαίνεται πως απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος.

Υπενθυμίζεται πως επιθυμία του μουσικοσυνθέτη ήταν να ταφεί στα Χανιά, ωστόσο η κόρη του Μαργαρίτα επιθυμούσε η ταφή του να γίνει στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου η οικογένεια διατηρεί εξοχική κατοικία.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε νωρίτερα, η επιστολή που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης με την τελευταία του επιθυμία, να ταφεί στα Χανιά. Η επιστολή στάλθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 2013 στον τότε Δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη.

Tο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με σημερινή του απόφαση εξέδωσε προσωρινή διαταγή που τους απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος.

 

Η απόφασή του Πρωτοδικείου ήρθε έπειτα από προσφυγή συνεργάτη του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος με σχετική αίτηση, προσκόμισε πλήθος εγγράφων που αποδείκνυαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντα.

 

Όπως ορίζει η δικονομία, μετά την προσωρινή διαταγή ακολουθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων ορίστηκε για τη Δευτέρα λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης.

 

 

Υπό φύλαξη σε 24ωρη βάση η σορός του

Στο μεταξύ, μετά από σχετική εντολή που δόθηκε σήμερα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, που βρίσκεται από χθες σε ειδικό χώρο του Α’ Νεκροταφείου, θα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση μέχρι και την ημέρα της μεταφοράς της στη Μητρόπολη Αθηνών για το λαϊκό προσκύνημα. 

 

Η επιστολή του Μίκη στο Δήμαρχο Χανίων 

 

Από το 2013 ο Μίκης Θεοδωράκης  είχε ζητήσει από τη δημοτική αρχή των Χανίων να φροντίσει ώστε, όταν θα φύγει από τη ζωή να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος με τους γονείς και τον αδελφό του. Στο επίσημο έγγραφο μάλιστα που είχε αποστείλει στον τότε Δήμαρχο Χανίων κ. Μανώλη Σκουλάκη εξομολογούνταν πως η οικογένειά του διαφωνεί με την απόφασή του και τον καλεί να να φροντίσει ώστε να πραγματοποιηθεί η τελευταία του αυτή επιθυμία.

«Σάς γράφω σήμερα για να απασχολήσω για ένα πολύ σοβαρό για μένα προσωπικό μου θέμα» αναφέρει στην επιστολή του ο μεγάλος μας συνθέτης και προσθέτει: «Τελευταία μου επιθυμία είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων (γενέτειρας του πατέρα μου), στο οποίο βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός μου».

Προσθέτει δε με νόημα: «Επειδή η οικογένειά μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία του αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα) και το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμά του καθενός στην προσωπικότητά του, έχω αναθέσει στον φίλο Γεώργιο Αγοραστάκη και στη γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για το σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από σάς, όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν ως αρμόδιος Δήμαρχος».

Παράλληλα ο Μίκης Θεοδωράκης καλούσε μέσω της επιστολής του να ενημερώνεται στο μέλλον ο κάθε νέο δήμαρχος Χανίων για την επιθυμία του αυτή.

 

- Διαφήμιση -