- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 11 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 11 Λεπτά

Και δεν άφησε το στόχο του. Το 2014 εξελέγη πετυχαίνοντας την αρχική του επιδίωξη. Από τότε, όντας δήμαρχος για δεύτερη θητεία σήμερα, εξακολουθεί να βάζει στόχους τους οποίους υπηρετεί με συνέπεια και επιμονή προς όφελος της πόλης του. Δεν διστάζει να συγκρουστεί διεκδικώντας αλλά και να αντιμετωπίσει με μετριοπάθεια υποθέσεις όταν κρίνει πως αυτό εν τέλει θα είναι το καλύτερο.

Ευρισκόμενος ήδη στα μισά της δεύτερης δημαρχιακής του θητείας, προχώρησε την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου σε έναν απολογισμό έργου και γενικότερων πεπραγμένων από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου παρουσία μόνον εκπροσώπων ΜΜΕ και live streaming μετάδοση του απολογισμού.

Ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης μίλησε για τους στόχους και τη στρατηγική υλοποίησής τους λέγοντας πως στην πρώτη θητεία μπήκαν τα βασικά θεμέλια για την κατεύθυνση και τις υποδομές που έπρεπε να μπουν και στην τρέχουσα τετραετία (2019 – 2023) όλα αυτά παίρνουν σάρκα και οστά.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ξεκίνησε τον απολογισμό του αναφερόμενος επιγραμματικά σε κάποια από τα σημαντικότερα έργα και πρωτοβουλίες που εξελίσσονται σ’ αυτή τη διετία και που αφορούν κυρίως στη διατήρηση της καλής φυσιογνωμίας της πόλης.

Η περιοχή μας χαρακτηρίζεται το Eldorado του real estate

Αναφερόμενος στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται εκ μέρους επενδυτών για αδόμητα ακίνητα είπε πως η περιοχή πιέζεται από μια διαδικασία οικοδόμησης γιατί θεωρείται το Eldorado του real estate. “Δεν μας βρίσκει σύμφωνους” είπε “όλη αυτή η υπερανάπτυξη. Είμαστε υπέρ των ήπιων δράσεων και χρήσεων”.

Ο Δήμαρχος είπε πως εκ μέρους του δήμου έχουν γίνει παρεμβάσεις σε τρία μεγάλα θέματα που αφορούν στην πόλη.

Το πρώτο είναι η εκκλησιαστική περιουσία που βρίσκεται στη Βουλιαγμένη. Θύμισε πως τον Ιούλιο του 2021 το δημοτικό συμβούλιο με σχεδόν ομόφωνη απόφαση χαρακτήρισε εκ νέου 288 στρ. απαλλοτριωτέα, στα οποία ως ιδιοκτήτης φέρεται η Εκκλησία.

“Σήμερα η Εκκλησία” είπε “προσπαθεί με διάφορα ένδικα μέσα και πιέσεις να αξιοποιήσει αυτή την καταπράσινη περιοχή” τονίζοντας πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη υπόθεση η οποία απασχολεί το δήμο εδώ και πολλά χρόνια.

Πρόσφατα η Εκκλησία προσέφυγε στην Επιτροπή του άρθρου 152 αφού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έκανε δεκτό το αίτημα της για ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οικόπεδα Κόνιαρη

Η πώληση των 71 στρεμμάτων που βρίσκονται στην δημοτική ενότητα της Βούλας, των επονομαζομένων και “Οικόπεδα Κόνιαρη” ιδιοκτησίας του ιδρύματος “Μπενάκη”, σε επενδυτικό σχήμα με σκοπό την ανέγερση οικιστικού συγκροτήματος και όχι μόνο έθεσε το δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης σε “θέση μάχης” αφού όπως έχει αναφερθεί και πιο πάνω είναι αντίθετος στην έντονη δόμηση.

Ο δήμος προχώρησε στη μείωση του συντελεστή δόμησης στο 0,3 από 0,6 αφού τεχνική μελέτη αποκάλυψε ότι στην περιοχή που βρίσκεται η αδόμητη αυτή έκταση, στα Καλύμνικα της Βούλας, ο συντελεστής με τις υπερβάσεις που έχουν γίνει και νομιμοποιηθεί στο πέρασμα των χρόνων βρίσκεται κοντά στο 1.

“Για να υπάρξει ισοζύγιο” είπε, “προχωρήσαμε στη μείωσή του. Επιπλέον κάναμε και αναστολή έκδοσης και εκτέλεσης οικοδομικών αδειών”.

Από την πλευρά τους οι επενδυτές  όπως είπε ο δήμαρχος προσέφυγαν στην Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ζητώντας την ένταξη του έργου στις στρατηγικές επενδύσεις για  να μπει σε διαδικασία fast track, να αποφύγει και να παρακάμψει την υπηρεσία δόμησης του δήμου και τέλος να πάρει κάποια κίνητρα φορολογικά, ασφαλιστικά κλπ.

Η Επιτροπή έκανε δεκτό το αίτημα και ενέταξε την επένδυση των 148 εκ. ευρώ στις στρατηγικές επενδύσεις. Ο Δήμος από την πλευρά του προσέφυγε στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρώσει αυτήν την απόφαση, θεωρώντας την πολιτικά και νομικά εσφαλμένη.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην υπόθεση του οικοδομικού τετραγώνου 306 στα Πηγαδάκια της Βούλας και στην ιδέα που υπήρχε από παλιά της δημιουργίας μιας “mega” πλατείας στην περιοχή. Όπως είπε η ιδέα εγκαταλείφθηκε και προς το συμφέρον όλων αποδεσμεύθηκε το συγκεκριμένο τετράγωνο.

Υποδομές

Σε επίπεδο υποδομών ανέφερε πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στο δήμο πάνω από 18 εργοτάξια.

Στην οδοποιϊα τόνισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα που  έχει εκπονηθεί από συστάσεως των τριών δημοτικών ενοτήτων όπως είχαν υποσχεθεί άλλωστε, και το ίδιο συμβαίνει και στις αναπλάσεις πεζοδρομίων, πρασίνου, αθλητικών χώρων, τον ηλεκτροφωτισμό, τις υπογειοποιήσεις κλπ., εξαντλώντας όλα τα χρηματοδοτικά μέσα που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος.

Σύγχρονη αστική ανάπλαση

Την αντίληψη της δημοτικής αρχής για το τι σημαίνει σύγχρονη αστική ανάπλαση, σύγχρονη πράσινη αντίληψη για τη διαχείριση του κοινόχρηστου χώρου ανέπτυξε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Ως παράδειγμα της δημοτικής αντίληψης έφερε την ανάπλαση της πλατείας της Βουλιαγμένης που ως ιδέα ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε το 2021, αφού πέρασε από διάφορες φάσεις συζητήσεων, αντιδράσεων, αμφισβητήσεων, υπονομεύσεων και τέλος αποδοχής ενός πολύ όμορφου και άρτιου αποτελέσματος.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει πως και στην ανάπλαση της παραλίας του Καβουρίου όταν απομακρύνθηκαν οι τσίγκινες κατασκευές, αντιμετώπισαν τις ίδιες αμφισβητήσεις, όπως επίσης και για τη Μαρίνα της Βουλιαγμένης.

Δήλωσε υπέρμαχος του έργου της Μαρίνας και τόνισε πως ο δήμος με τις παρεμβάσεις του εξασφάλισε καλύτερους όρους στην εκτέλεση του έργου.

Χαρακτήρισε “γεφύρι της Άρτας” το ρέμα του Κόρμπι μετά το διαζύγιο Εργολάβου και Περιφέρειας η οποία είναι η αναθέτουσα αρχή και είπε πως η εμπλοκή του δήμου είναι επικουρική. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει πως χάρη στην επιμονή του Δήμου είναι ακόμα “ζωντανό”.  Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο τρόπος ολοκλήρωσης του έργου.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην πολύ καλή εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων “Διαλογή στην πηγή” λέγοντας πως μέχρι το τέλος του 2023 θα βρίσκεται σε λειτουργία και στις τρεις δημοτικές ενότητες.

Η διαχείριση των απορριμμάτων όπως τόνισε είναι ένας τομέας που ο δήμος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα που φέρνει ορατά αποτελέσματα αφού έχει καταφέρει να εκτρέψει από την ταφή περίπου το 35% των απορριμμάτων που παράγονται.

“Στόχος μας” είπε, “είναι να καταφέρουμ μέχρι τα μέσα του 2023 να εκτρέψουμε το 90% των απορριμμάτων που παράγουμε από την ταφή”.

Για την ψηφιοποίηση του δήμου είπε πως ψηφιοποιήθηκαν όλες οι υπηρεσίες του και το 1/3 τον εγγράφων, και τέλος αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις της ΜΕΕΚΒ από το ταμείο του δήμου, οι οποίες είναι σε εξέλιξη αφού εκρεμμούν δύο ακόμα δικαστήρια.

Όπως είναι γνωστό η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην εταιρεία που διεκδικεί την έκταση του ΝΟΤΟΣ και το ελληνικό δημόσιο έληξε υπέρ της εταιρείας. Σε σχετική ερώτηση αν θα δούμε να οικοδομείται ο χώρος που αποτελεί τον περίπατο των ντόπιων και των επισκεπτών ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απάντησε ότι όσο περνάει από το χέρι του αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Ακολούθησε συζήτησε πάνω στις ερωτήσεις που υπέβαλλαν οι εκπρόσωποι του τύπου.

ΠΗΓΗ : www.vimaonline.gr

 

Δείτε το video με την συνέντευξη τύπου του Γ. Κωνσταντέλλου

 

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

- Διαφήμιση -