- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Την εφαρμογή ενός πρώτου άμεσου πακέτου μέτρων για την αποτροπή διάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον κατά την εορταστική περίοδο ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ύστερα από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών. Tα  μέτρα που  είναι σε ισχύ από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου από τις 6 το πρωί είναι τα εξής :

1)Υποχρεωτική θα είναι από αύριο η χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και στους χώρους διασκέδασης όπως μπαρ και εστιατόρια

2)υποχρεωτική θα είναι η χρήση διπλής ή αυξημένης προστασίας μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ.

3)ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις όπως οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει οι δήμοι.

4)Παραμένει ισχυρή σύσταση για self test πριν από κάθε έξοδο.

5)Όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους.

 

 

Ο κ. Πλεύρης  σημείωσε ότι απευθύνεται ισχυρή σύσταση σε όλους τους πολίτες να μην συνωστίζονται σε χώρους διασκέδασης κατά τις ημέρες των εορτών αλλά και να υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό πριν από τη συμμετοχή  τους σε κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε αισιόδοξος για τα ποσοστά εμβολιασμού ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 60 ετών και με την τρίτη δόση, κάτι που όπως είπε δείχνει ότι θωρακιζόμαστε καλύτερα σαν χώρα, καθώς όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η τρίτη δόση προστατεύει και έναντι της μετάλλαξης όμικρον.

Πρόσθεσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά με ενδεχόμενη επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων και ότι η Επιτροπή των Ειδικών θα συνεδριάσει και πάλι στις 27 Δεκεμβρίου για να αξιολογήσει τα νεότερα δεδομένα και να καταλήξει στο δεύτερο πακέτο μέτρων που θα ισχύσει μετά τις 3 Ιανουαρίου. Τα μέτρα αυτά όπως είπε δεν θα παραπέμπουν σε ολικό ή μερικό lockdown αλλά θα αφορούν τη διασκέδαση, τις αθλητικές εκδηλώσεις, την τηλεργασία και γενικότερα τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Να σημειωθεί ότι είναι πιθανόν να ακολουθήσει νέο πακέτο  περιοριστικών μέτρων αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.

 

Σε ερώτηση για τα γήπεδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που ήταν στην ενημέρωση με τον Θάνο Πλεύρη επανέλαβε την εισήγηση των ειδικών για αγώνες χωρίς θεατές απο τις 3 Ιανουαρίου και για 15 μέρες.

 

Μαζί με την υποχρεωτική μάσκα στους εξωτερικούς χώρους θα έρθουν και έλεγχοι αλλά και πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται. Ερωτηθείς σχετικά, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι δεν είχε πάψει να ισχύει το πρόστιμο, αλλά λόγω των ημερών και για να μην μπερδεύεται ο κόσμος, αποφασίστηκε να ξαναγίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού και πάντα και άρα θα “πέφτουν” πρόστιμα, όπου χρειάζεται.

- Διαφήμιση -