- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Από την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου και όχι από τις 3 Ιανουαρίου 2022 , τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊου, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων και της πίεσης στα νοσοκομεία.

 

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ότι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά βάση νοσηλεύονται συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη Δέλτα και αναφερόμαστε σε νοσηλείες που είναι σοβαρές και σε μεγάλο βαθμό αναφέρονται σε σοβαρές νοσηλείες και σε νοσηλείες σε ΜΕΘ. Στην κοινότητα φαίνεται πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι η κυρίαρχη τόσο αναφορικώς με τα κρούσματα που είδαμε χθες και θα δούμε και σήμερα που δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον πλέον κυριαρχεί. Επειδή όμως το ΕΣΥ ακόμα πιέζεται από τη Δέλτα πρέπει να εκτιμήσουμε όλους τους παράγοντες ώστε να μπορεί το ΕΣΥ να συνεχίζει να ανταπεξέρχεται», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

 

Τι ισχύει από τις 30/12:

 

-Η διασκέδαση να λειτουργεί έως τις 00.00, αποκλειστικά εμβολιασμένους, χωρίς δυνατότητα ορθίων και εως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι. Σημειώνεται πως απαγορεύεται και η μουσική. Μόνο την παραμονή της πρωτοχρονιάς τα καταστήματα θα λειτουργήσουν μέχρι τις 2 αλλά με όλες τις ισχύουσες απαγορεύσεις.

-Αναφορικά με τα γήπεδα η πληρότητα να πέσει στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

-Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.

-Αύξηση της τηλεργασίας στο 50%. Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο η οποία θα γίνεται ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση.

-Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

 

Όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης: «Έχουμε έρθει σε συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές για να μας παραχωρήσουν κλίνες και προσωπικό, η εκτίμηση είναι πως με την Όμικρον οι νοσηλείες είναι ελαφρότερες και μικρότερες σε χρονικό διάστημα. Παράλληλα η επιτροπή καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν. Το γεγονός ότι αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να έχουμε πιο ήπιες νοσήσεις έχει να κάνει με τη πορεία των εμβολιασμών και την αύξησή τους. Αυτή τη στιγμή φτάσαμε στο άνω του 75% εμβολιασμών με τρίτη δόση».

Αποκάλυψε επίσης πως η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για το χρόνο ισχύος των πιστοποιητικών.

 

«Η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για το χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων», ανέφερε.

 

Τι ισχύει για το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν

«Για τα τραπέζια που θα γίνουν τη πρωτοχρονιά, να κάνουν όλοι τεστ πριν από αυτά, και όσοι αισθάνονται ότι μπορεί να έχουν νοσήσει και έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα, να μη δουν τους δικούς τους. Παράλληλα, απαγορεύονται τα πάρτι για να αποφευχθεί η διασπορά», ανέφερε σχετικά με το ρεβεγιόν ο κ. Πλεύρης.

Σε σχέση με τη λειτουργία της διασκέδασης και της εστίασης την Πρωτοχρονιά εξήγησε πως «ειδικώς για το ρεβεγιόν το ωράριο θα είναι μέχρι τις 02.00 με όλες τις άλλες απαγορεύσεις να ισχύουν και για το ρεβεγιόν».

- Διαφήμιση -