- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

 

Του Γιώργου Κρικρή*

 

Τα σχολεία ξανάρχισαν, τι μπορούμε να μάθουμε για τη Μικρασιατική καταστροφή;

Την περασμένη χρονιά οι περιορισμοί της πανδημίας και τα συνεχή lockdowns με έκαναν να περπατήσω περισσότερο στους δρόμους της πόλης μας, να χαθώ στα στενά της, να παρατηρήσω κτήρια, εκκλησίες, μνημεία, να σκεφτώ την ιστορία της και την εξέλιξή της στον χρόνο. Από την κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης μέχρι τα μικρά στενάκια συνάντησα αναφορές στην ιστορία της Σμύρνης και στην ευρύτερη εμπειρία της Μικρασιατικής καταστροφής.

Πανιώνιος, Ευαγγελική Σχολή, το Καμπαναριό της Αγίας Φωτεινής, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης, η Εστία, τα ονόματα οδών είναι μερικά από τα σύμβολα που μας θυμίζουν ότι το Μικρασιατικό παρελθόν είναι συνεχώς παρόν, είναι μέρος της καθημερινότητάς μας στη Νέα Σμύρνη.

Το 2022 αποτελεί μια ευκαιρία να θυμηθούμε την Μικρασιατική καταστροφή, να καταλάβουμε καλύτερα τις ιστορικές εξελίξεις της περιόδου αλλά κυρίως να σκεφτούμε τι έχουμε να μάθουμε από τη Μικρασιατική εμπειρία για το σήμερα. Πέρα από άνευρους εορτασμούς και ψυχρές εκδηλώσεις, πρέπει να δημιουργήσουμε αφορμές για συζητήσεις και σεμινάρια αξιοποιώντας προφορικές μαρτυρίες, ψηφιακά αρχεία και τις νέες τεχνολογίες. Πρέπει να οργανώσουμε περιπάτους που θα προσφέρουν μια ιστορική ματιά στους δημόσιους χώρους και στις γειτονιές της πόλης μας.

Η Μικρασιατική εμπειρία πρέπει επίσης να μας κάνει να σκεφτούμε βαθύτερα για την τρέχουσα προσφυγική κρίση, για τις δυσκολίες των σημερινών προσφύγων, για την ιστορικότητα φαινομένων όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Μέσα από το προσφυγικό παρελθόν της πόλης μας πρέπει να σχεδιάσουμε πολιτικές φιλικές προς όλες τις κοινωνικές ομάδες δημιουργώντας έναν κοινωνικό ιστό ένταξης και συμπερίληψης. Όπως εύστοχα έχει επισημάνει ο γνωστός Αμερικανός συγγραφέας William Faulkner, «το παρελθόν δεν είναι ποτέ νεκρό, δεν είναι καν παρελθόν».

Το παρελθόν της Μικρασιατικής καταστροφής είναι συνεχώς παρόν στην πόλη μας, οφείλουμε να το επαναπροσεγγίσουμε, και κυρίως να μάθουμε μέσα από αυτό.

  • Ο Γιώργος Κρικρής είναι Αντιδήμαρχοις Νέας Σμύρνης
- Διαφήμιση -