- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Από το www.tvxs.gr

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης με την εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) σχετικά με τη διαχείριση των παραλιών της περιοχής και όχι μόνο. Η αρχή έγινε με την απόφαση της ΕΤΑΔ να αυξήσει φέτος κατά 25% τις τιμές εισόδου στη μόνη οργανωμένη πλαζ που τυπικά ανήκει στο Δημόσιο και τη διαχειρίζεται η ίδια, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις.

Ειδικότερα, εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας, η ΕΤΑΔ αποφάσισε να αυξήσει στην «Ακτή Βουλιαγμένης» το κανονικό εισιτήριο από τα 8 στα 10 ευρώ τις καθημερινές και στα 15 τα Σαββατοκύριακα και το μειωμένο στα 5 και στα 8 αντίστοιχα, με την παράδοξη απόκλιση από τα συνήθη ότι το μειωμένο αφορά, εκτός από τους ανηλίκους 6-15, και τους ηλικιωμένους άνω των 75 ετών, και όχι άνω των 65.

Η ΕΤΑΔ είχε απαντήσει τότε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι οι αυξήσεις ήταν αναγκαίες λόγω αναβάθμισης της πλαζ, ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει παραμένουν φθηνότερες από αυτές στις πλαζ που διαχειρίζονται ιδιώτες και ότι σε κάθε περίπτωση «είναι μια Α.Ε. που ελέγχεται από το Υπερταμείο και τους θεσμούς της Ε.Ε. και οφείλει να έχει έσοδα και κέρδη».

Λίγες μέρες αργότερα, στις 24 Ιουνίου, όπως περιγράφει ρεπορτάζ της εφημερίδας ο Δήμος τοποθέτησε στην είσοδο της «Ακτής Βουλιαγμένης» μια μεγάλη πινακίδα με την οποία ενημέρωνε το κοινό ότι η Επιτροπή Ελέγχου Ακτών Βουλιαγμένης (ΕΠΕΛΑΚ) αποφάσισε τις νέες τιμές για την Ακτή ως εξής: Κανονικό εισιτήριο 7,5 ευρώ τις καθημερινές, 8,5 τα Σαββατοκύριακα, μειωμένο εισιτήριο 3,5 ευρώ (άνω των 65 ετών, παιδιά 6-15, φοιτητές, πολύτεκνοι κ.λπ.), ΑμεΑ και συνοδοί, παιδιά ώς 6 ετών, δημότες Βουλιαγμένης δωρεάν, δημότες Βάρης και Βούλας εφάπαξ αντίτιμο 25 ευρώ για όλη τη θερινή περίοδο.

Η ΕΤΑΔ ωστόσο, εκτός του ότι δεν παρέστη στη συνεδρίαση της ΕΠΕΛΑΚ, αν και προσκλήθηκε από τον Δήμο ΒΒΒ, στη δική της πινακίδα στην είσοδο της Ακτής με τις τιμές «απαντά» στην πινακίδα του δήμου και ενημερώνει το κοινό ότι δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του, δημιουργώντας σύγχυση.

Στο σχετικό ερώτημα της «Εφ. Συν.» η ΕΤΑΔ απάντησε με τον ίδιο τρόπο: «Σε συνέχεια των πρόσφατων ενεργειών του Δήμου ΒΒΒ, για την αποκατάσταση της αλήθειας η ΕΤΑΔ Α.Ε. ενημερώνει ότι: Η Ακτή Βουλιαγμένης είναι υπό τη διαχείριση της ΕΤΑΔ Α.Ε. και δεν είναι Δημοτική Ακτή. Ως εκ τούτου η τιμολογιακή πολιτική της Ακτής Βουλιαγμένης προσδιορίζεται αποκλειστικά από την ΕΤΑΔ Α.Ε. με βάση τον καταστατικό της σκοπό και τις κατευθύνσεις του Μετόχου της. Η Επιτροπή Ελέγχου Ακτών (ΕΠΕΛΑΚ) δεν έχει εφαρμογή στην Ακτή Βουλιαγμένης. Όπως δεν εφαρμόστηκε ποτέ έτσι δεν τυγχάνει και σήμερα καμίας εφαρμογής».

Επίσης, όπως έχει πληροφορηθεί η εφημερίδα, ήδη στα γραφεία της ΕΤΑΔ έχει φτάσει και εξώδικο του δήμου με το οποίο απαιτείται συμμόρφωση της εταιρείας σε όσα ορίζει ο νόμος και το από εικοσαετίας μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΤ, τα ακίνητα και τις πλαζ του οποίου άλλωστε έχει «κληρονομήσει» η ΕΤΑΔ. Εφόσον η ΕΤΑΔ συνεχίσει να μην αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δήμου, η συνέχεια μπορεί να καταλήξει και στα δικαστήρια.

Στο βάθος πάντως της αντιπαράθεσης, εκτός από το θέμα των εισιτηρίων, υπάρχει ο διαγωνισμός εκμίσθωσης της «Ωκεανίδας», του εμβληματικού τουριστικού ακινήτου της δεκαετίας του 1960 που βρίσκεται εντός της ίδιας πλαζ, δείγμα αρχιτεκτονικού μοντερνισμού αλλά και πολεοδομικής αυθαιρεσίας.

Η προθεσμία για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την «Ωκεανίδα» λήγει στις 28/7, η ΕΤΑΔ φιλοδοξεί η εκμίσθωση των 10 +10 ετών για το ακίνητο των 2.700 τετραγωνικών, με κτίσμα 1.100 τ.μ. να αποτελέσει «πετράδι» της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας. Αλλά καθώς το ακίνητο είναι ένα παλίμψηστο πολεοδομικών παραβάσεων, τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την άδεια του δήμου.

- Διαφήμιση -