- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 8 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 8 Λεπτά

Του Θεόδωρου Στάθη*

Στη συνάντηση των 20 πιο μεγάλων οικονομιών, που έγινε στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο Ερντογάν εξαπέλυσε εκ νέου τις απειλές της Τουρκίας προς την Ελλάδα λέγοντας ότι «θα μπει νύχτα στην Ελλάδα» μπροστά στους εμβρόντητους δημοσιογράφους, αναγκάζοντας, μάλιστα, δημοσιογράφο της «Washington Post», ο οποίος έγραψε και το σχετικό άρθρο στην εν λόγω εφημερίδα, να τονίζει προς τους αναγνώστες του, κάνοντας αναφορά στη φράση των απειλών του Ερντογάν, «ναι, καλά το διαβάσατε. Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ»!

Τόσα χρόνια το λέμε ότι η Τουρκία απειλεί με πόλεμο τη χώρα μας και πολλοί θεωρούσαν τις επισημάνσεις μας αβάσιμες ή υπερβολικές. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν κάποιοι, και μάλιστα σύμμαχοι όπως είναι οι Γερμανοί, που συνεχίζουν να αγνοούν τις τουρκικές απειλές προς την Ελλάδα και χωρίς ενδοιασμούς συνεχίζουν να πουλάνε όπλα προς την Τουρκία με τα οποία μας απειλεί.

 Η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, και όχι απλώς μόνο του Ερντογάν, έχει αρκετό παρελθόν και θα συνεχίσει να έχει και μέλλον και είναι παρήγορο ότι η διεθνής κοινότητα άρχισε όλο και περισσότερο να αποδέχεται ως υπαρκτή αυτή την κατάσταση και, μάλιστα, κάποιες χώρες άρχισαν να επιβάλουν και κυρώσεις προς την Τουρκία, ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της, ιδιαίτερα με τα παιχνίδια της που άρχισε να παίζει αφότου άρχισε ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία.

Εκδηλώσεις των επεκτατικών προθέσεων της Τουρκίας σχετίζονται κατ’ αρχήν με το ξεπάστρεμα της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία παραβιάζοντας από τότε ακόμα τη συνθήκη της Λωζάννης. Στη συνέχεια, έδειξε τα δόντια της με την απόβασή της στην Κύπρο το 1974 και από το 1986, ανοιχτά πλέον, η Τουρκία απειλεί με απόφαση και του τουρκικού κοινοβουλίου την Ελλάδα με πόλεμο στην περίπτωση που η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 σε 12 μίλια, ασκώντας το δικαίωμά της αυτό με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η στάση της Τουρκίας, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο, προχώρησε, αυθαιρέτως, σε ερμηνείες δικές της, σε ό,τι αφορά το Διεθνές Δίκαιο, και διακήρυξε, κόντρα στις σαφείς διατάξεις του, πως τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν δική τους υφαλοκρηπίδα και φυσικά για αυτούς δεν διαθέτουν και ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) και ότι όλα σχεδόν τα νησιά μας στο Αιγαίο κάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα! Αυτή την ερμηνεία της η Τουρκία τη διαλαλούσε για αρκετά χρόνια, μέχρι που το Διεθνές Δικαστήριο που εξέτασε αυτό το θέμα σε περιπτώσεις άλλων χωρών, οι οποίες ήθελαν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και προσέφυγαν σε αυτό, απεφάνθη πως τα νησιά διαθέτουν και αυτά τη δική τους υφαλοκρηπίδα και προφανώς διαθέτουν και δική τους ΑΟΖ.

Οι εξελίξεις αυτές αφαίρεσαν έτσι από την τουρκική φαρέτρα ένα τουρκικής έμπνευσης αβάσιμο και σαχλό επιχείρημα με βάση το οποίο και κατασκεύασε το περιεχόμενο της αποκαλούμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» και με το οποίο διεκδικούν το μισό Αιγαίο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Με την ίδια λογική προχώρησε και στην κατασκευή του Τουρκολιβυκού Μνημονίου που έχει καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα ως παράνομο.

Με όλα αυτά πώς θα μπορούσαν να συνεχίσουν να δουλεύουν για την υλοποίηση του οράματος της Γαλάζιας Πατρίδας (οι τσοπαναραίοι εγκληματίες από τις στέπες, ως αληθινοί απόγονοι του Αττίλα, δεν σταματούν σε τίποτα). Ετσι οι Τούρκοι επινόησαν την ύπαρξη κινδύνου για την Τουρκία που πηγάζει από την «παράνομη» στρατιωτικοποίση των νησιών μας επικαλούμενοι, μάλιστα, τη συνθήκη της Λωζάννης (!) την οποία έχουν παραβιάσει πολλάκις με συγκεκριμένες γενοκτονίες.

Κατά την ερμηνεία τους, αφού τα νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα, δεν ανήκουν πια στην Ελλάδα και είναι διαθέσιμα για αρπαγή! Ετσι φτάσαμε και στο «θα έρθουμε στην Ελλάδα μια νύχτα». Οι μπαχτσελίδες φασιστόμουτρα τη θεωρούν και ως ιερό καθήκον τους, αφού τα νησιά τα θεωρούν κληρονομιά τους! Δώσε θάρρος στο χωριάτη να ανεβεί και στο κρεβάτι!

Αλλά και αυτό το επιχείρημα της Τουρκίας περί στρατιωτικοποίησης των νησιών δεν έγινε αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα, η οποία απέρριψε το ευφάνταστο επιχείρημά της ότι τα νησιά απώλεσαν το δικαίωμα να ανήκουν στην Ελλάδα και επομένως είναι διαθέσιμα για αρπαγή. Και τώρα χωρίς μάσκες πλέον ανοιχτά διακηρύττουν ότι θα έρθουν ένα βράδυ και θα τα καταλάβουν.

Αρκετά, λοιπόν, με αυτή την ανοχή. Η Δύση θα πρέπει και οφείλει να βάλει ένα τέρμα σε αυτή τη συμπεριφορά ενός τραμπούκου που απειλεί την ειρήνη, κατά τις πουτινικές γραφές, στην περιοχή μας. Αυτό επιτάσσει και το συμφέρον της Δύσης.

* Ο Θεόδωρος Στάθης έζησε για χρόνια στις ΗΠΑ. Είναι πρώην βουλευτής Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και υπουργός Γεωργίας. Είναι διδάκτωρ του Columbia University και πρόεδρος του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών

 

**Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ” ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΥΡΗΚΑΣ ΝΕΑΣ  ΥΟΡΚΗΣ”

- Διαφήμιση -