- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος για τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ χωρίς την ανάγκη δαπανηρής απεικόνισης του εγκεφάλου ή επώδυνης οσφυονωτιαίας παρακέντησης, όπου ένα δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) λαμβάνεται από το κάτω μέρος της πλάτης. Εάν επικυρωθεί, το τεστ θα μπορούσε να επιτρέψει την ταχύτερη διάγνωση της νόσου, που σημαίνει ότι οι θεραπείες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν νωρίτερα.

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, αλλά η διάγνωση παραμένει δύσκολη – ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια της νόσου. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν την ανίχνευση τριών διακριτών δεικτών: μη φυσιολογικές συσσωρεύσεις αμυλοειδών και πρωτεϊνών ταυ, καθώς και νευροεκφυλισμός – η αργή και προοδευτική απώλεια νευρωνικών κυττάρων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ενός συνδυασμού απεικόνισης εγκεφάλου και ανάλυσης ΕΝΥ.

Ωστόσο, μια οσφυονωτιαία παρακέντηση μπορεί να είναι επώδυνη και οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πονοκεφάλους ή πόνους στην πλάτη μετά τη διαδικασία, ενώ η απεικόνιση του εγκεφάλου είναι δαπανηρή και χρειάζεται πολύ χρόνο για να προγραμματιστεί.

Ο καθηγητής Τόμας Καρικάρι στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Πολλοί ασθενείς, ακόμη και στις ΗΠΑ, δεν έχουν πρόσβαση σε σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας και PET. Η προσβασιμότητα είναι ένα σημαντικό ζήτημα».

Η ανάπτυξη μιας αξιόπιστης εξέτασης αίματος θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. «Μια εξέταση αίματος είναι φθηνότερη, ασφαλέστερη και ευκολότερη στη χορήγηση και μπορεί να βελτιώσει την κλινική εμπιστοσύνη στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ και στην επιλογή συμμετεχόντων για κλινικές δοκιμές και παρακολούθηση της νόσου», είπε ο Καρικάρι.

Αν και οι τρέχουσες εξετάσεις αίματος μπορούν να ανιχνεύσουν με ακρίβεια ανωμαλίες στις πρωτεΐνες αμυλοειδούς και ταυ, η ανίχνευση δεικτών βλάβης των νευρικών κυττάρων που είναι ειδικά για τον εγκέφαλο ήταν πιο δύσκολη.

Ο Καρικάρι και οι συνάδελφοί του σε όλο τον κόσμο επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη μιας εξέτασης αίματος με βάση τα αντισώματα που θα ανίχνευε μια συγκεκριμένη μορφή πρωτεΐνης ταυ που ονομάζεται tau και προέρχεται από τον εγκέφαλο, η οποία είναι ειδική για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Το δοκίμασαν σε 600 ασθενείς σε διάφορα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης συσχετίζονται καλά με τα επίπεδα ταυ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και μπορούσαν να διακρίνουν αξιόπιστα το Αλτσχάιμερ από άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

 

Τα επίπεδα πρωτεΐνης αντιστοιχούσαν επίσης στενά με τη σοβαρότητα των πλακών αμυλοειδούς και των μπερδέματος ταυ στον εγκεφαλικό ιστό από άτομα που είχαν πεθάνει με Αλτσχάιμερ. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain.

 

Το επόμενο βήμα θα είναι η επικύρωση του τεστ σε ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από ποικίλο φυλετικό και εθνικό υπόβαθρο και εκείνων που υποφέρουν από διαφορετικά στάδια απώλειας μνήμης ή άλλα πιθανά συμπτώματα άνοιας.

Ο Καρικάρι ελπίζει επίσης ότι η παρακολούθηση των επιπέδων ταυ που προέρχεται από τον εγκέφαλο στο αίμα θα μπορούσε να βελτιώσει τον σχεδιασμό των κλινικών δοκιμών για τις θεραπείες του Αλτσχάιμερ.

- Διαφήμιση -