- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 8 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 8 Λεπτά

του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου*

Σημαντική δικαστική ήττα υπέστη το νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά από παρέμβαση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στην προσφυγή της κατά του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του οποίου ζήτησε την άρση της απαλλοτρίωσης 46 στρεμμάτων που βρίσκονται εντός του Ασκληπιείου Νοσοκομείου, με σκοπό να τα εκποιήσει ή να ζητήσει από το ελληνικό Δημόσιο περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία της έκτασης.

Αφού το νομικό επιτελείο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έκανε ενδελεχή έρευνα, για το κατά πόσο η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στην Εκκλησία και κατόπιν κατέθεσε στην αίθουσα του δικαστηρίου πλήθος ευρημάτων τα οποία αποδείκνυαν τα προφανή, ότι δηλαδή, η Εκκλησία δεν μπορεί να ζητά δικαιώματα στο Ασκληπιείο έναν αιώνα μετά.

Έτσι, με την Α58/13-01-2023 απόφαση του, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε την προσφυγή της Εκκλησίας της Ελλάδος για άρση της απαλλοτρίωσης για το Ασκληπιείο. Στην περίληψη της απόφασης αναφέρεται ότι απορρίπτεται στην ουσία η προσφυγή καθώς δεν προέκυψε κυριότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος στην επίμαχη έκταση των 46 στρεμμάτων.

Η δικαστική νίκη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σε περίπτωση που το Πρωτοδικείο αποδεχόταν την προσφυγή της Εκκλησίας, αυτό θα σηματοδοτούσε ουσιαστικά την οριστική διάλυση του Ασκληπιείου Βούλας, αφήνοντας χωρίς Γενικό Νοσοκομείο όλη την Νοτιοανατολική Αττική.

Παράλληλα όμως, η πρώτη νίκη του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με αντίδικο την Εκκλησία της Ελλάδος, στην προσπάθεια της να εκποιήσει ή να εμπορευματοποιήσει εκτάσεις στην πόλη μας, σηματοδοτεί το γεγονός ότι η Εκκλησία δεν είναι αήττητη όταν βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρό και άρτια τεκμηριωμένο αντίλογο.

Αντίστοιχα άρτια προετοιμασμένο είναι το νομικό και το τεχνικό επιτελείο του Δήμου που αποτελείται από κορυφαίους πανεπιστημιακούς νομικούς και μηχανικούς, ενόψει της συνέχειας της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής να προστατέψει και να διαφυλάξει την πράσινη φυσιογνωμία της πόλης απέναντι στις βλέψεις της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που αντιμετωπίζει τις εκτάσεις που φέρονται ως ιδιοκτησία τους, ως πηγή κέρδους στο όριο της αισχροκερδείας.

Σήμερα είναι σε εξέλιξη δύο αντιδικίες μεταξύ των δύο πλευρών και συγκεκριμένα:

Με την 199/2021 ομόφωνη απόφαση του, στις 21 Ιουλίου 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποφάσισε την ρυμοτομική απαλλοτρίωση 289 στρεμμάτων της φερόμενης ως Εκκλησιαστικής Περιουσίας στη Βουλιαγμένη, προκειμένου να διατηρήσει πράσινες τις συγκεκριμένες εκτάσεις και να τις προστατέψει από την άναρχη δόμηση που ήδη έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει η Εκκλησία. ‘Όπως προέκυψε μετά την έρευνα του Δήμου μας, το εμβαδόν των οικοδομήσιμων χώρων στη Βουλιαγμένη, με διαδοχικές τροποποιήσεις ρυμοτομικού σχεδίου, αυξήθηκε από 1.120 στρέμματα το 1951 (ποσοστό 37%) σε 1682,38 (ποσοστό 53%) ενώ, σήμερα είναι 1.393,68 στρέμματα (ποσοστό 46%). Ενδεχόμενη αποδοχή των θέσεων της Εκκλησίας και των αιτήσεων αποχαρακτηρισμού που εκκρεμούν, θα ανεβάσει το ποσοστό αυτό σε 55%. Η αύξηση αυτή των οικοδομήσιμων ιδιόκτητων οικοπέδων της Εκκλησίας έγινε αποκλειστικά, σε βάρος των χώρων προς κοινωφελείς σκοπούς και ελεύθερους από δόμηση που προέβλεπε η νομοθετική εξουσιοδότηση της τριμερούς συμφωνίας Εκκλησίας της Ελλάδας (Ορφανοτροφείου – Αρχιεπισκοπής), Ελληνικού Δημοσίου και Κοινότητας Βουλιαγμένης για τις εκτάσεις της Βουλιαγμένης, οι οποίοι συρρικνώθηκαν από 33% (1.008 στρέμματα) το 1951 σε 15% (463,71 στρέμματα) σήμερα. Γι’ αυτό άλλωστε δηλώνουμε διαχρονικά, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει λάβει από τη Βουλιαγμένη περισσότερα από όσα εδικαιούτο.

Τέλος, πρόσφατα το Διοικητικό Συμβούλιο  του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης,  προχώρησε στην εκμίσθωση, όχι μόνο των ήδη μισθωμένων σε ιδιώτες ακινήτων του από την εκμετάλλευση των οποίων αποκομίζει σημαντικά οικονομικά ανταλλάγματα, αλλά και των κεντρικών κτηριακών του εγκαταστάσεων, στις οποίες φιλοξενούνται ορφανά παιδιά εδώ και σχεδόν 100 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, απροκάλυπτα και ενάντια στους σκοπούς του ιδρύματος, προσπαθεί να μετατρέψει το φιλανθρωπικού χαρακτήρα νομικό πρόσωπο, σε επιχείρηση «real estate» και να διακόψει οριστικά και εντελώς παράνομα την επί έναν ολόκληρο αιώνα λειτουργία του. Και στην περίπτωση αυτή ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στέκεται αποφασιστικά απέναντι στις αντικοινωνικές βλέψεις της Εκκλησίας και ενημερώνει τον κάθε ενδιαφερόμενο, ότι οι ισχύουσες χρήσεις γης είναι αυτές της  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ μόνο και καθορίστηκαν ως τέτοιες προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Ορφανοτροφείου και όχι για την όποια στυγνή οικονομική εκμετάλλευση. Οποιαδήποτε απόπειρα τροποποίησης των χρήσεων γης στην περιοχή θα βρει αντίθετο το Δήμο ο οποίος θα εξαντλήσει κάθε νομικό στα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αν κριθεί απαραίτητο προκειμένου να την αποτρέψει.

Θεωρούμε χρέος μας ως Δημοτική Αρχή να προστατεύουμε το ύψιστης σημασίας αγαθό που διαμορφώνει την υψηλή ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας, το φυσικό τοπίο και τον χαρακτήρα της κηπούπολης. Με σεβασμό στο θεσμό της Εκκλησίας και τη θρησκεία, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε απέναντι στην ηγεσία της, όταν αυτή απομακρύνεται από την ουσιαστική κοινωνική αποστολή με στόχο το κέρδος.

 

  • Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είναι Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ”

- Διαφήμιση -