- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 11 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 11 Λεπτά

Κλιμακώνονται σήμερα Τετάρτη οι κινητοποιήσεις για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, με απεργία της ΑΔΕΔΥ και των μεγαλύτερων Εργατικών Κέντρων της ΓΣΕΕ σε όλη τη χώρα και την διοργάνωση συλλαλητηρίων. Η απεργία πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, με αίτημα να μην υπάρχει συγκάλυψη των ευθυνών, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και με διεκδίκηση μέτρων για την ασφάλεια στις μετακινήσεις.

  • Οι σιδηροδρομικο απεργούν και σήμερα σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην κινούνται συρμοί και προαστιακός.
  • Στην Αθήνα λεωφορεία και τρόλεϊ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, ενώ το μετρό θα κυκλοφορήσει μόνο από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. για τη διευκόλυνση όσων θέλουν να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις.
  • Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία, σε όλες τις κατηγορίες, που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Η κινητοποίηση αρχίζει στις 00.01 της Τετάρτης 8 Μαρτίου έως τις 00.00 σήμερα.
  • Απεργία 24ωρη και στα νοσοκομεία, μετά τη σχετική απόφαση της ΟΕΝΓΕ, η οποία εναντιώνεται και στην «ιδιωτικοποίηση της μοναδικής παιδο-ογκολογικής μονάδας της χώρας».
  • Απεργία πραγματοποιούν και οι ηθοποιοί, έπειτα από σχετική απόφαση του ΣΕΗ.

Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα θα κυκλοφορούν σήμερα, Τετάρτη, οι συρμοί του Μετρό Γραμμές 2 και 3 λόγω της συμμετοχής των σωματείων εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ. στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα λειτουργίας των Γραμμών 2 & 3 του Μετρό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. οι σταθμοί Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ομόνοια, Μοναστηράκι και Ευαγγελισμός θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση. Η Γραμμή 1 του Μετρό Πειραιάς – Κηφισιά και το ΤΡΑΜ θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Αναλυτικά: Γραμμή 1 Πειραιάς – Κηφισιά: Οι σταθμοί της Γραμμής θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 11 το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αναχωρούν οι πρώτοι συρμοί από τους τερματικούς και ενδιάμεσους σταθμούς. Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
– από Κηφισιά και Πειραιά στις 16:35,
– από Αττική προς Κηφισιά στις 16:59 και προς Πειραιά στις 17:02.
Γραμμές 2 και 3 Μετρό: Οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 12:00, ενώ οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
– από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 15:46,
– από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 15:42,
– από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 15:40,
• από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 15:07,
– από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:10,
– από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:42 και

Δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο θα εκτελούνται μεταξύ 12:00 – 16:00
Τραμ: Αναχώρηση συρμών από το Αμαξοστάσιο Ελληνικού στις 11:00, πλήρης αποκατάσταση δρομολογίων στις 12:15 και σταδιακή απόσυρση συρμών από τις 15:45. Σημειώνεται, ότι τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα παραμείνουν ακινητοποιημένα λόγω της 24ωρης απεργίας, ενώ ακινητοποιημένες θα παραμείνουν και οι αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ και του Προαστιακού.

Δεμένα τα πλοία

Την ίδια ώρα, δεμένα θα μείνουν και τα πλοία στα λιμάνια, αφού η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συμμετέχοντας στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Η κινητοποίηση αρχίζει την ώρα 00.01 της 08-03-2023 ημέρα Τετάρτη και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας και θα αφορά σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι η «στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων…» απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Σήμερα, Τετάρτη, 8 Μαρτίου η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για να απαιτήσει «να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες σχετικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη». Η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30 το μεσημέρι, στην Πλατεία Κλαυθμώνος ενώ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας που έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία καλεί τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στις 13.00 στην πλατεία Συντάγματος. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν, επίσης, οι εργαζόμενοι στην Υγεία, την Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις εφορίες, τις πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Κοινό αίτημα η λήψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας και η απόδοση ευθυνών σε όλα επίπεδα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Απεργία εκπαιδευτικών

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) που συμμετέχει σήμερα στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και τη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Στις 8 του Μάρτη απεργούμε και συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις. Συνεχίζουμε τις πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τις τάξεις. Είμαστε παρόντες και διεκδικούμε ασφάλεια στις μεταφορές, δικαίωμα στη μόρφωση και στην υγεία με κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών».

Παράλληλα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ για σήμερα, 8 Μαρτίου 2023 «για να απαιτήσουμε μαζί με όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών». Αυτό σημαίνει ότι μαθήματα σήμερα θα γίνουν μόνο από εκπαιδευτικό προσωπικό που δεν θα πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις η οποίες γίνονται με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Την ίδια ώρα, στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν τα Φαρμακεία Αττικής μεταξύ των ωρών 11:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι, ενώ σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν τα Φαρμακεία Πειραιά.

Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη 8 Μαρτίου και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχει και ο ΟΑΣΘ πραγματοποιώντας πεντάωρη στάση εργασίας. Ως εκ τούτου, τα αστικά του ΟΑΣΘ θα είναι ακινητοποιημένα από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το μεσημέρι, ενώ σημειώνεται ότι στις στάσεις εργασίας δεν κυκλοφορεί ούτε το προσωπικό ασφαλείας. «Φτάνει πια, σεβαστείτε την ανθρώπινη ζωή», τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στον απόηχο του δυστύχηματος στα Τέμπη.

ΓΣΕΕ: Ζητούμε απαντήσεις 

Να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη και να αποδοθούν ευθύνες ζητά η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας. Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι στις εργασίες του 38ου συνεδρίου της κεντρικό θέμα θα αποτελέσει η εκπόνηση πλαισίου θέσεων για τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών και μέτρων, «για να μην ξαναθρηνήσουμε ζωές» σημειώνοντας ότι «το πλαίσιο αυτό θα υποστηριχθεί και από απόφαση για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις».

 

- Διαφήμιση -