- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά
Της Ντέμις Δημητρακοπούλου*
Σήμερα, πίνοντας πρωινό καφέ στην πλατεία Ειρήνης (οδός Αιόλου) πρόσεξα την εικονιζόμενη τοιχογραφία σκαλιστή στο σοβά ντεκόρ της καφετέριας, οπότε και έμαθα ότι είναι απεικόνιση του Τσίλερ. 
Ο Ερνέστος Τσίλερ (Ernst Ziller) είναι αυτός που χάρισε στην Αθήνα μια αρχιτεκτονική εξαίσια ευρωπαϊκού χαρακτήρα και τα έργα του παραμένουν ορόσημα της σημερινής πόλης.
Ανάμεσα, λοιπόν, στα ιστορικά κτίρια της παλιάς αγοράς των λουλουδιών γύρω από την πλατεία της  Αγίας Ειρήνης υπάρχει ένα τριόρωφο νεοκλασικό αρχοντικό, που χτίστηκε και σχεδιάστηκε από τον διάσημο Γερμανό αρχιτέκτονα.
Αυτό το μέγαρο κτίστηκε ως διόρωφη κατοικία της οικογένειας Καραγιάννη, η οποία το  είχε αγοράσει σαν γη από τον προηγούμενο Τούρκο ιδιοκτήτη, ενώ πέτρες από την περιοχή της Ακρόπολης χρησιμοποιήθηκαν στο υπόγειο και το ισόγειο του παλαιότερου κτιρίου.
Ένας τρίτος όροφος προστέθηκε στα 1930 και μετά  το αρχοντικό νοικιάστηκε για να λειτουργεί ως ξενοδοχείο με το όνομα “Park”, που ήταν  αρκετά δημοφιλές γιατί ήταν από τα λίγα που διέθετε τηλέφωνο στα δωμάτια, κυρίως μεταξύ βουλευτών  από επαρχιακές περιοχές της χώρας.
Το ισόγειο του αρχοντικού φιλοξενούσε τότε καταστήματα κλωστοϋφαντουργίας-εξού προφανώς και το όνομα της στεγαζόμενης σήμερα καφετέριας “The taylor’s House”- τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκαν σε μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Αθήνας. Μερικές ιστορίες λένε ότι τα υπόγεια του μεγάρου χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγιο για τους Εβραίους κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.
Ντέμι Δημητρακοπούλου είναι Φιλόλογος – Ιστορικός Τέχνης
- Διαφήμιση -