της ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΜΠΛΕΤΑ*
Δοκιμαστική έξοδο στις αγορές προβλέπουν οι αναλυτές.
Μας πουλάνε παραμύθι, ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές το 2014, αλλά δεν βγήκε γιατί δεν τήρησε τις προδιαγεγραμμένες δεσμεύσεις…
Και εξακολουθούν να συνδέουν, τις δυνατότητες ουσιαστικής επανόδου με τα μνημόνια, τον δανεισμό για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας δηλαδή και τα μέτρα ακραίας λιτότητας.
Χαρακτηριστικά η Citi σημειώνει, ότι η πλήρης πρόσβαση στις αγορές μπορεί να αποκατασταθεί μόνο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, σε δώδεκα μήνες δηλαδή από τώρα…
Εν τω μεταξύ, σε αναμονή της έκθεσης για την βιωσιμότητα του χρέους από το ΔΝΤ, στις 27 Ιουλίου. Για να δούμε εάν θα μας αντιμετωπίσει όπως την Ζάμπια , το Κογκό, το Ζαίρ, την Αργεντινή ή θα σπρώξουν την ένταξη της Ελλάδας στο QE.
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη…
Τι είναι όμως το QE ;
To QE είναι η λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση.
Quantitative Easing (QE) – Ποσοτική χαλάρωση ονομάζεται η πολιτική αυτή, όπου μια κεντρική τράπεζα δημιουργεί χρήμα αγοράζοντας χρεόγραφα, όπως κρατικά ομόλογα.
Σε αντίθεση με το τύπωμα χρήματος, η ποσοτική χαλάρωση δεν αποτελεί δημιουργία πραγματικού αλλά ηλεκτρονικού χρήματος, που στόχο έχει να δώσει ρευστότητα στους θεσμικούς επενδυτές και ειδικότερα στις τράπεζες να πωλούν χρεόγραφα όπως τα κρατικά ομόλογα προς την κεντρική τράπεζα και ΠΡΟΣΕΞΤΕ να αποκτούν κεφάλαια τα οποία θα μπορούν να διαθέτουν στην αγορά, δανείζοντας εταιρείες και ιδιώτες, αυξάνοντας την κατανάλωση.
Γιατί, αυτό μας ενδιαφέρει, η κατανάλωση και όχι η ευημερία των λαών , ο πραγματικός δείκτης δηλαδή της Ανάπτυξης.
Όλα αυτά δρομολογημένα, για μια οικονομία που δεν παράγει, με αιμορραγημένο επιχειρηματικό ιστό, που εξαρτάται ολοκληρωτικά από τον δανεισμό.
Θεραπεύουν τον δανεισμό με δανεισμό…στο όνομα της κατανάλωσης των πολυεθνικών προιόντων, γιατί η τοπική παραγωγή σε χώρες όπως η Ελλάδα έχει εξαφανιστεί.
Πόσο οξύμωρο ακούγεται αυτό όχι μόνο στα αυτιά της οικονομικής επιστήμης αλλά και της απλής λογικής ;
Επίσης:
Η Ποσοτική Χαλάρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν η Κεντρική Τράπεζα ελέγχει το νόμισμα που χρησιμοποιείται στη χώρα. Για παράδειγμα, οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών στην Ευρωζώνη όπως είναι η Ελλάδα , δεν μπορούν μονομερώς να εφαρμόσουν την Ποσοτική Χαλάρωση. Αυτό θα πρέπει να το κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η πλήρης εξάρτηση δηλαδή…
Και μετά τι ;
Θα χρεωνόμαστε περισσότερο για να καταναλώνουμε περισσότερο και να μην μπορούμε να αποπληρώνουμε το χρέος και να μας παίρνουν τα υπάρχοντα. Να δουλεύουμε για μισθούς πείνας και συντάξεις που είναι αμφίβολο ότι θα πάρουμε , αλλά και αν πάρουμε να μας τις απαλλοτριώνουν με μέτρα μεταχρονολογημένης λιτότητας.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της ΕΚΤ δήλωσε, ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει πότε θα μπει η Ελλάδα στο QE , με βάση την δική της ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους, γιατί ΑΥΤΗ είναι υπεύθυνη για την νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη. Επισήμανε δε ότι αυτή η πολιτική έχει αποβεί αποτελεσματική στην βάση μιας ευρύτερης ανάκαμψης ;;;;;;;;;;;;; Που;;;;;;;;;;;
Εν τω μεταξύ προηγείται η απορρόφηση του χρέους , η αγορά δηλαδή των Γερμανικών ομολόγων…
Πρέπει να μπούμε και στη σειρά δηλαδή, για το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.
Την ίδια στιγμή, που το ΔΝΤ αναφέρεται ανοιχτά στο ελληνικό χρέος, ως μη βιώσιμο…
Αυτή η τακτική να μας πουλάνε τα «σάπια» ως μόνη εναλλακτική οικονομικής διατροφής, βάζοντας κι άλλους στο παιχνίδι , όπως το ΔΝΤ , όπου με σχετική του έκθεση θα τεκμηριώσει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, άρα θα μας κάνουν και χάρη να μας βάλουν στο πρόγραμμα «ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΙΝΩ ΤΟ ΑΙΜΑ» και μεταξύ τους θα τσακώνονται υποτίθεται έτσι ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση του εταίρου που μας υποστηρίζει και να μην αναζητούνται άλλοι τρόποι διαφυγής από την δουλεία-σκλαβιά, δεν ξεπερνά μόνο εμένα ή τον Ελληνικό λαό, αλλά και τις ίδιες τις επιστήμες την οικονομική και πολιτική…
Όταν:
Σύμφωνα με Πανευρωπαική Έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW), κατά τη διάρκεια των καταστροφικών μνημονίων, η φτώχεια αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 40%. Στην κατάταξη των Ευρωπαικών χωρών, η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις μαζί με την Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Η έρευνα συμπεραίνει, ότι μόνο με την εργασία και την εκπαίδευση μπορεί να ξεπεραστεί η φτώχεια.
Ποιες αγορές μπορούν να προσφέρουν εργασία και εκπαίδευση, αν δεν προέρχονται από την εγχώρια παραγωγή, μεταποίηση και εμπόριο;
Παράλληλα, τραγική ειρωνεία, έρευνα της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποκαλύπτει, ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν μεγάλο χρέος και στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους…
Πόση εξαπάτηση θα δέχεσαι ακόμη;
Για πόσο θα συμπράττεις, σε αυτό το νέου τύπου φονταμενταλισμού έγκλημα , που έχει οικονομικές ρίζες, που τρομοκρατεί και σκοτώνει καθημερινά λαούς;
*Παναγιώτα Μπλέτα – Συγγραφέας/Διανοήτρια
E-mail: bletas.p1@gmail.com
Facebook/Twitter : Panagiota Bletas