- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Πρωτόκολλο συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπογράφηκε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου σε εκτέλεση της υπ. αριθμ. 2/2018 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας στρατηγικού σχεδιασμού που αποσκοπεί αφ ενός στην ευρύτερη ανάπτυξη του Δήμου και αφ ετέρου στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ.

Με γνώμονα την αναγκαιότητα της εξυπηρέτησης λόγων γενικού συμφέροντος και ειδικότερα την ανάγκη περιβαλλοντικής προστασίας και αναβάθμισης του Δήμου, τη δημιουργία υποδομών οι οποίες θα εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων και από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη και την απρόσκοπτη συνέχιση των υφιστάμενων στρατιωτικών δραστηριοτήτων, θα εξεταστούν προτάσεις του Δήμου στην κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων αυτών.

Όπως εξήγησε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η συμφωνία αυτή αφορά την έναρξη συζητήσεων μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου για τη διερεύνηση της πιθανότητας να δημιουργηθεί στον χώρο της Σχολής Ευελπίδων, μικρή σύγχρονη μονάδα ολικής επεξεργασίας απορριμμάτων που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Δήμου και τις αντίστοιχες ανάγκες του στρατού.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου τόνισε ο Δήμαρχος πως δεν δεσμεύει τον Δήμο και δεν υιοθετεί κάποια συγκεκριμένη τεχνολογία, προβλέπει όμως τη σύσταση επιτροπής στρατηγικής συνεργασίας για τους σκοπούς του με εκπροσώπηση του Δήμου και του Υπουργείου η οποία εντός ενός έτους (με δυνατότητα παράτασης έως έξι μήνες) θα συντάξει επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα εξελιχθεί σε σύμβαση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών. Παράλληλα θα συσταθεί επιτροπή παρακολούθησης της συνεργασίας στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις (εφ’ όσον το επιθυμούν) και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Ειδικότερα για την πρόθεση του Δήμου να δημιουργήσει μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, κατά τα τελευταία τρία χρόνια, φορείς αυξημένου κύρους όπως είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συντάσσουν μελέτες για λογαριασμό του Δήμου με τις οποίες αναζητούν τις σύγχρονες τεχνολογίες ανά την Ευρώπη για τη διαχείριση απορριμμάτων, καθώς η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που εξακολουθεί και χρησιμοποιεί την παρωχημένη και αντιπεριβαλλοντική μέθοδο της υγειονομικής ταφής. Στις αρχές του καλοκαιριού, το ΕΜΠ θα παραδώσει στο Δήμο μελέτη, η οποία θα υποδεικνύει ποια από τις έξι τεχνολογικές λύσεις που χρησιμοποιούνται από Ευρωπαϊκές χώρες (και είναι υπό εξέταση) είναι η καταλληλότερη με βασικό κριτήριο τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την υγεία των πολιτών. Η κατεύθυνση που αναζητείται και εξετάζεται είναι η επεξεργασία των απορριμμάτων με μεθόδους αυτόματου διαχωρισμού, ανακύκλωση των υλικών και παραγωγή ενέργειας και βιοκαυσίμων από τα υπολείμματα. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι προτεινόμενες λύσεις είναι απολύτως «πράσινες», φιλικές στο περιβάλλον και χωρίς να επιβαρύνουν με οποιονδήποτε τρόπο την περιοχή. Ο Δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Βιέννης, του Βερολίνου και του Νταβός, όπου αντίστοιχες μονάδες έχουν ήδη δημιουργηθεί μέσα στο οικιστικό ιστό των πόλεων.

Τέλος, ο Δήμαρχος εξήγησε, ότι το υπό συζήτηση εγχείρημα έχει πολύ αυξημένο βαθμό δυσκολίας και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χρειαστεί περίπου πέντε χρόνια μέχρι να φτάσει σε σημείο υλοποίησης. Πρόκειται για μονάδα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Δήμου και υπό συνθήκες θα μπορούσε να συζητηθεί η εξυπηρέτηση έως δύο ακόμα γειτονικών δήμων. Σε καμία περίπτωση δεν συζητείται η δημιουργία μονάδας εξυπηρέτησης μεγαλύτερης έκτασης που θα προκαλούσε κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική επιβάρυνση της πόλης.

Σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συσταθεί και θα εγκριθεί η επιτροπή παρακολούθησης της συνεργασίας.

 

- Διαφήμιση -