Την ικανοποίηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραία για τις αλλαγές στην επανακατάθεση του νέου Master Plan του ΟΛΠ ΟΛΠ-1,51% στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του επιμελητηρίου και πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης.
«…Θεωρώ το περιεχόμενο του αναθεωρημένου Master Plan της ΟΛΠ ΑΕ ότι δεν είναι προϊόν συμβιβασμού, αλλά περισσότερο αποτέλεσμα προσαρμογών, που ικανοποιεί πλήρως, τόσο την ελληνική κυβέρνηση, όσο και τους κινέζους επενδυτές της Cosco. Επιπρόσθετα θα έλεγα ότι, τόσο το ΕΒΕΠ όσο και άλλοι οι επιχειρηματικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής, δικαιώνονται για τις θέσεις και παρεμβάσεις τους, αλλά και τις κοινά αποδεκτές προτάσεις που κατέθεσαν και συμπεριλαμβάνονται στο νέο Master Plan που επανακατατίθεται τελικά τη Τετάρτη 27/8 στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) από τη διοίκηση του ΟΛΠ» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο κ. Κορκίδης.
Όπως εξηγεί οι 4 αλλαγές στο αρχικό σχέδιο, φαίνεται να λειτούργησαν θετικά, αφού φέρνουν πρόσθετες επενδύσεις 200 εκ. ευρώ και αύξησαν το επενδυτικό πρόγραμμα, από τα 612 εκ. ευρώ, σε πάνω από 800 εκ. ευρώ. Επίσης οι 4 αλλαγές φέρνουν την κατασκευή ενός 4ου προβλήτα, που θα ενισχύσει τη δυναμικότητα του λιμανιού του Πειραιά στα επίπεδα των 10 εκ. TEUs, εντάσσοντας σε δυναμικότητα τον Πειραιά στη τετράδα των ισχυρότερων λιμένων της Ευρώπης.
Στο Master Plan δεν περιλαμβάνονται πλέον σχέδια κατασκευής mall, σχέδια δημιουργίας υποδομών για επισκευές mega yachts, ούτε άδεια ναυπηγείου, ζήτημα το οποίο όμως χρήζει περαιτέρω διαβεβαιώσεων, αφού εκκρεμεί η προσφυγή στο ΣτΕ.
Η πρόταση του Επιμελητηρίου για λειτουργία “duty free shops”, αντίστοιχα με τα “terminalς” των αεροδρομίων, αντί του αρχικού σχεδιασμού λειτουργίας εμπορικού κέντρου 44.000 τ.μ. στο λιμάνι, έγινε αποδεκτή και οι εμπορικές χρήσεις περιορίζονται κατά το ήμισυ, ενώ θα λειτουργούν στη ζώνη εισόδου, δηλαδή πριν τον έλεγχο διαβατηρίων του λιμένα κρουαζιεροπλοίων, μόνο για τους τουρίστες.
Η επένδυση στο Ελληνικό
Ο κ. Κορκίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του και για τις εξελίξεις σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό. «…Ο επιχειρηματικός κόσμος της Αττικής χαιρετίζει τη δεύτερη κατά σειρά, ομόφωνα θετική, γνωμοδότηση για την εμβληματική επένδυση στο ελληνικό. Μετά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), θετικά γνωμοδότησε και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) σχετικά με την αίτηση τροποποίησης της υπουργικής απόφασης, που αφορά στην επένδυση στο Ελληνικό» τόνισε.
Συγκεκριμένα, μετά την αντίστοιχη γνωμοδότηση του ΚΑΣ έγινε ομόφωνα αποδεκτή η αίτηση θεραπείας των ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικό ΑΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης για την Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Παράλληλα, αποφασίστηκε να διατηρηθούν τα κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί “νεώτερα μνημεία”, ενώ έγινε αποδεκτή, εντός του χώρου προστασίας, η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης.
Τα βασικά σημεία τριβής στους όρους 5 και 16 του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) που προέβλεπαν να κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού όλες οι μελέτες, ξεπεράστηκαν με τη τροποποίηση τους.
Σημειώνεται ότι ήδη το ΣτΕ είχε κρίνει πως το ΥΠΠΟΑ δεν έχει αρμοδιότητα για την αισθητική των κτηρίων και τη μορφολογία του τοπίου, έτσι το ΚΑΣ γνωμοδότησε ότι αποδέχεται ο έλεγχος να περιορίζεται με παρακολούθηση εκσκαφών και σχεδίων, μόνο εντός των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων του Αγίου Κοσμά και των δήμων Ελληνικού, Αλίμου και Αργυρούπολης και σε μία ζώνη 20 μέτρων πέριξ αυτών.
ΠΗΓΗ:www.naftemporiki.gr