της Εύης Δημοπούλου
Στον αέρα της θαλασσινής αύρας δίπλα στο “απέραραντο ελληνικό γαλάζιο” και μόλις 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, στο Δέλτα Φαλήρου, ξεπροβάλει σιγά- σιγά το μεγαλόπνοο σχέδιο ανοικοδόμησης των κτιριακών μονάδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Λυρικής Σκηνής και του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.
Το όραμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά από το 2009 και έπειτα, χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο σύγχρονες και προηγμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, όπου θα στεγαστεί ο πολιτισμός της Ελλάδας.
Το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό επίτευγμα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2017, θα αποτελέσει σύμβολο πολιτισμού και πνευματικής ανύψωσης, το οποίο δημιουργείται για πρώτη φορά στη χώρα.
Σήμερα, οι εργασίες στη συνολική έκταση 170 στρεμμάτων, προχωρούν με ρυθμό γρήγορο καθώς πρόσφατες φωτογραφίες απεικονίζουν πως καθημερινά στο Πάρκο «γεννιέται» ένα καινούριο δέντρο.
Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος η Αθήνα θα αποκτήσει 1.200 καινούρια δενδρύλλια και 320.000 θάμνους και ποώδη φυτά, δημιουργώντας σταδιακά μια όαση πρασίνου μέσα στο κλεινόν άστυ. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η ανοικοδόμηση του ενεργειακού στεγάστρου στο κτίριο, το οποίο θα λειτουργήσει ως όπερα.
Το έργο, το οποίο αγγίζει το κόστος των 566 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και όπως προβλέπεται μετά την περάτωσή του θα περιέλθει ολοκληρωτικά στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει τη διεύθυνση και διαχείρισή του.
Συνολικά, πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα, το οποίο θα επιφέρει θετικές αλλαγές και νέα δεδομένα για την οικονομική ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής και τον πολιτισμό της Ελλάδας, καθιστώντας την πόλο έλξης επενδυτών και τουριστών.